C.F. Møller Architects vinner nytt skoluppdrag - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
14.5.2020

C.F. Møller Architects vinner nytt skoluppdrag

C.F. Møller Architects vinner upphandlingen om utbyggnad av Klostermarksskolen i Ålborg.
C.F. Møller Architects vinner nytt skoluppdrag - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects vinner nytt skoluppdrag - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Klostermarksskolen är en privatskola i Ålborg, invigd 1871, där personlig och kunskapsmässig utveckling går hand i hand med gemenskap och kreativitet. Där förenas stolta traditioner med modern pedagogik.


C.F. Møller Architects med ett team bestående av totalentreprenören Magnus Thomsens familjeföretag och ingenjörsfirman Frandsen & Søndergaard har efter inbjudan till en upphandling tilldelats uppdraget att bygga ut Klostermarksskolen, som ligger på gränsen mellan Hasseris och Ålborg Vestby.


- Visionen för utbyggnaden av Klostermarksskolen har varit att skapa en byggnad med en arkitektur som knyter an till den befintliga bebyggelsen och smälter in naturligt i den. Det omgivande området pryds av byggnader som alla har en distinkt och högklassig arkitektur. Det är dessa förutsättningar som Klostermarksskolens utbyggnad ska anpassas till, säger Sören Tortzen, arkitekt och avdelningschef på C.F. Møller Architects i Ålborg.
Totalt deltog tre team i upphandlingen, som avgjordes genom först en presentations- och därefter en förhandlingsrunda.


Utbyggnaden återspeglar innehållet
Klostermarksskolens nya tillbyggnad rymmer tre funktioner som är uppdelade på de olika våningarna: en multisal i markplan, en våning för naturorienterande ämnen och en våning för bild och konst. Fasaderna återspeglar tydligt funktionerna och miljöerna på varje våning.


Det höga utrymmet i multisalen återspeglas i fasaden med stora fönster som öppnar sig mot omgivningarna och bidrar till transparens mellan stad och skola. Mot skolgården öppnas multisalen upp och lockar till utomhus- och inomhusaktiviteter tillsammans med en utökad aktivitetstrappa och övriga skolgården. Här är murverket delvis täckt av trälister, som både ger barnen möjlighet att uppleva spännande material i sin närhet och samtidigt lägger grunden för en grön fasad med klätterväxter.


Våningen för naturorienterande ämnen har klassisk takhöjd och noggrant anpassad fönsterplacering. Våningen för bild och konst sticker ut genom sin studioliknande atmosfär och är stramt hållen med blankt murverk utan fönsteröppningar mot norr och söder. Två vackra takfönster vända mot öster ger ett bra arbetsljus i bildlokalerna och skapar en konstnärlig miljö. Takfönstren ger taket en mycket distinkt form, som både markerar byggnadens identitet och återspeglar dess funktion. En inskjuten våning, i form av ett loft, ger en spännande och avskild plats där barnen kan använda sin kreativitet.

 

Arbetet inleds under våren 2020 och beräknas vara klart hösten 2021

 

Bidrag till Ålborgs utveckling
C.F. Møller Architects har under många år bidragit till Ålborgs positiva utveckling och ligger bland annat bakom det nya hamnområdet och Kulturbron över Limfjorden. Företaget har också bidragit till att lyfta boende- och livskvaliteten i östra Ålborg genom bland annat renoveringarna av Sundparken och Magisterparken, som belönats med både nationella och internationella priser.


Bland aktuella projekt märks bland annat den norra hamnpromenaden, DLG-silon och V-husen, som samtliga är attraktiva bostadsprojekt vid Limfjorden. Arkitektkontoret arbetar för närvarande med att utveckla både landskap, stadsrum och byggnader på Stigsborgs hamnfront – en helt ny stadsdel på ”solsidan” i Ålborg.


Känt för skolor
Under årens lopp har C.F. Møller Architects uppmärksammats särskilt för arbetet med skolor och utbildningsinstitutioner. Bland de senaste slutförda projekten kan nämnas Copenhagen International School, en hållbar och spektakulär skola som klätts i 12 000 solpaneler, samt Tiundaskolan i Sverige. Pågående skolprojekt är Ny Islands Brygge Skole i Köpenhamn och Glemmen Skole i Norge. Dessutom har C.F. Møller ritat flera universitet och högskolor. Här märks bland annat Århus universitet, som räknas till det danska kulturministeriets Arkitekturkanon, samt den tekniska fakulteten för SDU och Biomedicum i Stockholm på uppdrag av Karolinska Institutet, känt för att dela ut Nobelpris i medicin och psykologi.

 

Project Description
Klostermarkskolen

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter