Sociala värden– gröna och urbana mötesplatser
Stockholms Hamnars passagerarterminal i Värtahamnen är ytterligare ett exempel på ett infrastrukturprojekt där C.F. Møller Architects har valt att fokusera på terminalens roll som mötesplats, lika mycket som att se platsen som en avgångshall, färjeterminal, bussterminal och kombinationsterminal.
När hamnområdet i Värtahamnen skulle byggas ut för att rymma den mängd gods som transporteras från hamnen, tog sig C.F. Møller Architects an uppgiften med ett fokus på den långsiktiga utvecklingen av hamnen – samt områdena runt omkring.
- Vi har utfört uppdraget med hänsyn till den framtida stadsutvecklingen i området. För att tillgodose hamnens behov och samtidigt se till stadens behov av större tillgång på bostäder och handel, har vi skapat en ny mötesplats på taket till Värtahamnen. Taket blir en direktlänk till den nya stadsdelen, och ska fungera som en park med växter, stigar och bänkar, säger Mårten Leringe.
Vid centralstationen i Lund fokuserar C.F. Møller Architects på stationens potential att bli en modern mötesplats, utöver att vara ett välfungerande nav för Lunds och den omgivande regionens infrastruktur. Den nya stationen är byggd med inspiration från Lunds byggnadstradition och med fokus på stationen som mötesplats, där dessutom taket görs till en offentlig yta. En bred bro över spåren förbinder Lunds östra och västra delar.
En annan viktig social aspekt, enligt Mårten Leringe, är att det är lätt att ta sig fram på platsen. Detta bidrar till en känsla av säkerhet, och är särskilt viktigt i stationsområden, där många människor i rörelse möts. Det är mycket viktigt att det finns tillgång till lugnare platser, men dessa måste också ge ett tryggt intryck, säger Mårten Leringe.