Torsdagen den 7 november delades årets Building Awards ut vid den danska byggbranschens stora prisceremoni på The Plant i Köpenhamn.
10 priser delades ut, bland annat byggherrepriset, talangpriset, projektutvecklingspriset och innovationspriset. Det delades även ut ett klimatpris, som C.F. Møller Architects var nominerat till för det övergripande utvecklingsprojektet ”Staden möter vattnet” i Randers. Och det var just ”Staden möter vattnet” som avgick med segern, i konkurrens med två andra nominerade projekt, Lemvig Klimatlaboratorium av 3XN och Klimatstaden i Middelfart av Orbicon.
- Det är ett viktigt erkännande och en skön klapp på axeln att ”Staden möter vattnet” slår sig in bland de bästa klimatprojekten i Danmark, säger Lasse Vilstrup Palm, associerad partner och chef för avdelningen Landscape & Urbanism hos C.F. Møller samt projektledare för ”Staden möter vattnet”.
Klimatskydd som är estetiskt och funktionellt
Stadsutvecklingsprojektet ”Staden möter vattnet” i Randers är tänkt att föra staden Randers närmare vattnet och samtidigt klimatanpassa staden.
- Prisvinnaren visar hur klimatskydd kan bidra till både estetik och funktionalitet i stadsbilden på ett helt nytt sätt. ”Det segrande projektet kombinerar bland annat avloppslösningar med platser för fritidsaktiviteter och nya naturupplevelser nära staden”, löd juryns motivering i samband med prisutdelningen.
C.F. Møller påbörjade arbetet med ”Staden möter vattnet” när arkitektbyrån 2015 tilldelades uppdraget att göra förberedande undersökningar för projektet. Senare vann C.F. Møller upphandlingen om delprojektet ”Storkeengen” och deltog i det parallella uppdraget ”Klimatbandet”. Båda dessa projekt ingår i det övergripande projektet ”Staden möter vattnet”. Tidigare under hösten 2019 vann arkitektbyrån sedan själva projektupphandlingen för ”Staden möter vattnet” med konceptet ”Vår flodstad”, som konkretiserar utvecklingen av Randers och det nära sambandet med floden, dess natur och fritidsmöjligheter.
- Dessa projekt visar att vi med en innovativ designmetod där estetik och funktionalitet går hand i hand kan vända våra klimatutmaningar till märkbara fördelar för städer och dess invånare, säger Lasse Palm.
”Staden möter vattnet” är ett omfattande klimatutvecklingsprojekt med målet att öppna Randers centrum mot vattnet och förbinda den gamla medeltidsstaden med den omgivande naturen, Gudenå och Randers Fjord, samtidigt som projektet löser utmaningarna med skyfall, stormfloder och stigande havsvattennivåer.
Byen til vandet
Storkeengen
Klimabandet