C.F. Møller Architects win third prize in invited competition for the EU Commission’s new premises

C.F. Møller Architects win third prize in invited competition for the EU Commission’s new premises - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects in collaboration with B2AI

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

 

Architectural firms with an international scope of work were invited to participate in a two phased competition launched by the EU Commission. The competition invited teams composed of architects, landscape architects, building services engineers and structural engineers from around the world to submit forward-thinking, innovative, sustainable and cost-efficient proposals for the project.

 

The project team consisted of URO II & ARCHI+I (B2Ai) from Belgium (Team Leader), C.F. Møller Architects, DELVA Landscape Architects from the Netherlands and VK Engineering from Belgium.

 

Inclusivity and a sustainable future
The team’s proposal is designed as a flagship for the EU and embodies openness, inclusivity and accessibility, with the aim of setting new standards for a sustainable future.

 

The new premises include offices for more than 5,250 people, 2 childcare centres, a visitor centre that can welcome 345,000 people a year and 3,000 sqm. of restaurants, shops and public spaces. The whole complex ensures the highest possible level of security. The size of the premises is 195.000m2.

 

The new premises are designed with an integrated sustainability and energy profile of BREEAM standard, with a strong focus on reducing the building’s CO2 footprint from the choice of materials used.

 

The complex looks to address both the city context and a human scale, through the combination of a tower and podium landscape. The two towers rise elegantly from two podiums as new visual markers in the city skyline. They are carefully shaped to create optimal sun and wind conditions for pedestrians at street level, in the plazas and for adjacent neighbours. The two towers are connected by a bridge link, creating one unified floor level, with social uses, meeting facilities and an auditorium.

 

The lower level arrival plaza is a green and accessible terraced landscape, connecting the residents of Brussels to and from the metro. The two podiums are served by independent entrances, shared with day nurseries, retail areas, a food court and visitor centre, creating an attractive and active ground floor public realm. A mixture of plazas, parks and planted roofs integrate a rich green landscape into the urban surface of the city, along with several rooftop gardens for workers in the building.

 

Invited international architects
Amongst invited teams were Atelier Jean Nouvel, Zaha Hadid Architects, UNStudio, Snøhetta, MVRDV, Gigon/Guyer, Christian Kerez, 3XN, Baumslager Eberle Architekten and Max Dudler.

 

The 1st prize winner
Architect + Team leader AVA ARQUITECTURA TECNICA Y GESTION, S.L. (official name)/ RAFAEL DE LA-HOZ ARQUITECTOS, Spain. Architects: Perkins&Will UK Limited,
United Kingdom. Landscape architects: LATZ+PARTNER Landscape Architecture Urban Planning, Germany. Building service engineering: TECNICA Y PROYECTOS S.A., Spain. Structural engineering:
MC2 ESTUDIO DE INGENIERIA S.L.U. Spain.

 

The 2nd prize winner
Architect + Team leader 2PORTZAMPARC, France. Landscape architects: FLORENCE MERCIER paysagiste, France. Building service engineering: ARTELIA Bâtiment & Industrie, France. Structural engineering: ARTELIA Bâtiment & Industrie, France.

 

The 3rd prize winner
Architect + Team leader BURO II & ARCHI+I (official name)/ B2Ai (business name), Belgium: Architects: C.F. Møller Architects, Denmark. Landscape architects: DELVA Landscape Architects, The Netherlands: Building service engineering: VK Engineering, Belgium. Structural engineering: VK ENGINEERING, Belgium. Other members: Transsolar Energietechnik GmbH, Germany.

 

Competition European Commission
Project Description

Nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

’Hjertet i Ikast’ får Iconic Award

9.8.2019 | ’Hjertet i Ikast’ kombinerer undervisning, aktiviteter, fællesskab, motion og fritid på nye måder og modtager ICONIC Award 2019: Innovative Architecture for dette.

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Udvikler nyt kontorområde i Uppsala, Sverige

1.7.2019 | Atrium Ljungberg udvikler i samarbejde med C.F. Møller Architects et nyt kontorområde i Gränbystaden i Uppsala, Sverige, med afsæt i en ny udstykning til bebyggelse.

International pris til "Hjertet" i Ikast

1.7.2019 | "Hjertet" i Ikast, der er tegnet af C.F. Møller Architects, er udpeget som vinder af den anerkendte pris International Architecture Award 2019 af Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design og The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

C.F. Møller Architects åbner kontor i Berlin

26.6.2019 | 1. juli åbner C.F. Møller Architects døren til det nye kontor centralt i Berlin. Det sker som konsekvens af stigende opgavetilgang i forlængelse af en fokuseret indsats rettet mod det tyske marked de seneste år.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

Danmarks største spildevandspumpestation indviet

22.5.2019 | Pumpestationen, der sørger for, at byens spildevand bliver ledt videre ud til rensning, har vital betydning for København og Frederiksberg. Derfor var både Københavns stedfortrædende teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen og kommunalbestyrelsesmedlem på Frederiksberg og formand for Frederiksberg Vand og Frederiksberg Kloak, Thyge Enevoldsen mødt op for at markere indvielsen mandag den 20. maj sammen med HOFOR.

Løfter sløret for gentænkt byhave

16.5.2019 | C.F. Møller er videre til anden etape af den internationale idékonkurrence om en 45 ha masterplan, der bygger på en gentænkning af principperne bag det britiske byhavekoncept, Garden City Movement. Tegnestuen løfter nu sløret for det forslag, der blev forelagt for nyligt.

Central Station: En ny serie af brydningsmøbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lancerer i samarbejde med C.F. Møller Design en helt nye serie af pause- og brydningsmøbler under navnet Central Station. De nye møbler skal bidrage til at få zonerne i et kontor, et læringsmiljø, hotel eller restaurant til at hænge sammen bedst muligt.

Helende arkitektur til Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects står bag forslaget til et nyt psykiatrisk hospitalsafsnit i Finland, der er baseret på vægtige, internationale erfaringer fra sygepleje og konceptet helende arkitektur, også kendt som evidensbaseret arkitektur.

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris for banebrydende løsninger

2.4.2019 | C.F. Møller Design og NORMBAU vinder "Design Plus powered by ISH 2019" for deres nye modulopbyggede siddesystem.

Biomedicum vinder Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | Torsdag aften i Stockholm blev det afsløret, at Biomedicum, som er designet af C.F. Møller Architects, vinder Årets Bygge 2019. Bygningen er et kraftcenter for moderne forskning for Karolinska Institutet i Stockholm med Akademiska Hus som bygherre og Skanska som entreprenør.

Klar til konkurrencen om Byen til Vandet

22.3.2019 | C.F. Møller Architects, Niras, Urgent.Agency og Cushman & Wakefield | RED er udvalgt blandt tre deltagere på parallelkonkurrencen til det store byudviklingsprojekt ”Byen til Vandet” i Randers.

C.F. Møller Archtitects vinder MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects modtager en MIPIM Award og hædrende omtale for to projekter i England ved årets MIPIM Awards i Cannes.

Verdens første fodgængervenlige forbindelse

12.3.2019 | C.F. Møller Architects afslører masterplan, der skaber verdens første 100 % fodgængervenlige forbindelse mellem en international lufthavn, naturen samt byens og dens funktioner.

Reviderede planer opera- og kulturhus

5.3.2019 | De nye planer viser et endnu stærkere koncept, som styrker samarbejdet mellem fire kulturleverandører og bidrager til at genoplive Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Vinder arkitektkonkurrencen om Det ny SIMAC

27.2.2019 | Det ny SIMAC (Svendborg International Maritime Academy) bliver fremtidens maritime uddannelsesinstitution på havnen i Svendborg. Det åbne, fleksible og moderne læringshus er tegnet af C.F. Møller Architects og EFFEKT.

Sveriges højeste træhus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bag Sveriges højeste massiv-træhus, som nu tager imod de første lejere. Huset er konstrueret i massivtræ og står i Västerås, en time fra Stockholm, som et pejlemærke for både området og en bæredygtig fremtid.

Ny stor skoleopgave i Sverige

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fået til opgave at tegne Haninge Kommunes nye markante skole og aktivitetshus i Vega. Opgaven omfatter også at tegne ti nye børnehaver på basis af en form for skabelon for børnehaver.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Vis flere