C.F. Møller Architects har nominerats till norskt arkitekturpris - C.F. Møller. Photo: Nils-Petter Dale
22.8.2017

C.F. Møller Architects har nominerats till norskt arkitekturpris

C.F. Møller Architects tillbyggnad till Norsk-Tyska Handelskammaren i Oslo har nominerats till Oslo stads arkitekturpris 2017.
C.F. Møller Architects har nominerats till norskt arkitekturpris - C.F. Møller. Photo: Nils-Petter Dale
C.F. Møller Architects har nominerats till norskt arkitekturpris - C.F. Møller. Photo: Nils-Petter Dale

Med Oslo stads arkitekturpris vill kommunen lyfta fram ny, bra arkitektur som bidrar till staden och dess utveckling. För att kunna vinna krävs det att ett byggnads- eller landskapsprojekt är nyskapande och utmärkt och har hög kvalitet både vad gäller konceptet och utförandet.

 

Nu har C.F. Møller Architects tillbyggnad till Norsk-Tyska Handelskammaren, som är centralt belägen i Oslo, nominerats till priset.

 

Tillbyggnaden till Norsk-tyska Handelskammaren i Oslo är tänkt som en strängt geometrisk volym som kontrasterar mot de befintliga byggnaderna i Jugendstil. Byggnaden är formad som en skarp prisma med stora ytor.


Egendomen inhyste tidigare DDR:s ambassad, och de ursprungliga byggnaderna omfattar två vita byggnader i Jugendstil från 1915 med putsade fasader, Ambassadbyggnaden och Portvaktsbostaden (skyddad av norsk bestämmelse om bevarandevärdighet). Handelskammarens drift består av kontorsfunktioner. Ambassadbyggnaden används som kontorslokaler.

 

Bra ljusförhållanden
Tillbyggnaden är begränsad till markplanet, men med en undervåning där terrängen runt om grävs ut på två sidor för att skapa bra ljusförhållanden för arbetsplatserna. Huvuddörren är nedsänkt och är i jämnhöjd med den nya fasadskärmen av perforerade fiberbetongelement som är fyllda med naturmotiv i Jugendstil. Då det visade sig vara i det närmaste omöjligt att bygga en hiss som inte inkräktade på den begränsade kontorsytan har man istället skapat en plattformstrappa i tillbyggnaden. Denna går mellan entréplanet och markplanet, som är i nivå med golvet i Portvaktsbostaden.

 

Totalt har 21 projekt nominerats, och om man befinner sig i Oslo så har alla möjlighet att se dem på Rådhusplatsen från och med den 27 september.

 

Vinnaren tillkännages vid en ceremoni i Oslos Rådhus den 12 oktober 2017. Till ceremonin är även allmänheten välkommen.

 

Läs mer om arkitekturprisen
Läs mer om projektet

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter