Pris för bästa utveckling av vårdinrättning - C.F. Møller. Photo: Jørgen True
Pris för bästa utveckling av vårdinrättning - C.F. Møller. Photo: Jørgen True
4.11.2019

Pris för bästa utveckling av vårdinrättning

Sjukhuset Haraldsplass i Norge, som ritats av C.F. Møller Architects, fick den internationella utmärkelsen som bäst utvecklade vårdinrättning vid årets upplaga av den prestigefyllda ceremonin Building Better Healthcare i England.
Pris för bästa utveckling av vårdinrättning - C.F. Møller. Photo: Jørgen True

Building Better Healthcare uppmärksammar framstående vårdarkitektur, fastighetsskötsel och resurshantering, interiördesign och produktinnovation.


Vinnarna av 2019 års Building Better Healthcare-priser tillkännagavs vid en ceremoni i centrala London i onsdags, och den nya avdelningen på sjukhuset Haraldsplass, som ritats av C.F. Møller Architects, vann i kategorin Bästa utveckling av vårdinrättning.


- Vi är mycket glada för denna utmärkelse. Det bästa pris vi kunnat få är det fantastiska samarbete vi haft med våra konsulter, från början av anbudsfasen till det slutliga resultatet, och förstås med kunden och de som driver verksamheten! Vi strävar efter förbättringar för både människor och vår planet i varje projekt vi genomför, och den här gången har vi verkligen lyckats med detta som ett team. Hälso- och sjukvård har varit en naturlig och central del av C.F. Møller Architects verksamhet i många år. Vi bryter ständigt ny mark genom att kombinera vårt arv med ny kunskap och modern byggteknik, och det gläder oss mycket när detta uppskattas av både användare och kollegor, säger Christian Dahle, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.


Sjukhuset Haraldsplass nya avdelningsbyggnad
Den nya byggnaden med vårdavdelningar, akutmottagning och allmän hall ligger framför det ursprungliga sjukhuset, byggt 1940, mellan foten av berget Ulriken och Møllendalselven, och byggnadens design följer älvens kurs. Alla patientrum har utsikt över staden och dalen genom stora fönster som är anpassade för att ge utsikt från patienternas sängar.
 - C.F. Møller Architects har en långtgående förståelse för sjukhuslayout och trender, samt de komplexa funktioner och den logistik som behövs på ett sjukhus. Arkitekterna som deltar i vårt projekt har bidragit med kunskaper inom sina specialistområden, de har gett prov på hög integritet som arkitekter, och de har samtidigt alltid varit professionella och lätta att arbeta med. Vi är mycket belåtna med hur C.F. Møller-teamet har fullgjort sina uppgifter i detta projekt, säger Trond Fagerli, chef för projektprogrammet Nya Haraldsplass och Haraldsplass Diakonala Stiftelse.

Pris för bästa utveckling av vårdinrättning - C.F. Møller. Photo: Jørgen True

Farväl till långa korridorer
I motsats till traditionella sjukhus finns här inga långa korridorer. I stället är avdelningarna baserade på den öppna modellen. Detta ger effektiv logistik, flexibilitet och närhet mellan vårdgivare och patienter.


Avdelningarna är placerade runt två stora täckta atrier som bildar ramen runt de gemensamma utrymmena: En offentlig hall med reception och kafé, och ett mer privat allrum för patienterna och deras besökare. Atrierna släpper in dagsljus i byggnaden, bidrar till en bättre överblick och gör det lättare att hitta.


En gångbro mellan huvudbyggnaden och det ursprungliga sjukhuset ger en praktisk förbindelse för både rörliga och sängliggande patienter, samt för personal och anhöriga.


Varmt och välkomnande intryck
Projektet har haft miljö och hållbarhet i fokus. Stor vikt har också lagts vid att välja naturliga, underhållsfria material.


Byggnadens fasader har en materialkvalitet som passar väl ihop med de befintliga byggnaderna, samtidigt som den framhäver det moderna i den nya byggnaden. Ekbeklädnaden i den vita fiberbetongen ger ett varmt och välkomnande intryck.


 - Att flytta in i det nya sjukhuset är en dröm som går i uppfyllelse. Jag tycker att det är otroligt vackert. Det är en välplanerad byggnad med vackra färger, möbler och ljus, säger sjuksköterskan Torill Andersen vid Haraldsplass Diakonala Sjukhus.

 

En ny gångbro över Møllendalselven går rakt in till sjukhusets nya huvudentré, vilket ger en tydlig och självklar tillträdesväg för fotgängare och cyklister från Årstadveien, där den nuvarande busshållplatsen inom kort kompletteras med en ny pendeltågsstation.


En befintlig gångväg kantad av lindar och en vacker park i den södra delen av sjukhusområdet kommer att bevaras som de är.


Internationella hälso- och sjukvårdsexperter
Sjukhuset Haraldsplass i Norge, som ritats av C.F. Møller Architects är internationella experter på vårdinrättningar och arbetar för närvarande med en utbyggnad av det ansedda universitetssjukhuset RWTH i Aachen och Städtisches Klinikum Braunschweig i Tyskland, sjukhusen i Tolworth och Springfield i England, Tammerfors psykiatriska sjukhus i Finland, Danderyds sjukhus i Stockholm och Århus universitetssjukhus i Danmark.

 

Building Better Healthcare 2019
Haraldsplass Sjukhus

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter