C.F. Møller Architects er med i digitalt udviklingsprojekt - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
10.10.2018

C.F. Møller Architects er med i digitalt udviklingsprojekt

C.F. Møller Architects bidrager til at øge produktiviteten i byggesektoren gennem et samarbejdsprojekt, der sigter på at forenkle brugen af Building Information Modelling(BIM).

Digitaliseringen af bygge- og anlægssektoren er i fuld gang, og der er i denne forbindelse behov for at udvikle nye digitale kodesystemer for bygningselementer i byggesektoren. Derfor har det nye tiltag BIM Stockholm, et samarbejde mellem otte tegnestuer, udviklet BIMTypeCode.


Den 10. oktober lanceres BIMTypeCode, et kodesystem, der er beregnet til at forenkle projekteringsprocessen og øge produktiviteten i byggesektoren.

 

Bag metoden står otte af Sveriges førende tegnestuer, der er gået sammen om at skabe gruppen BIM Stockholm. Udviklingssamarbejdet består af Arkitema Architects, AIX Arkitekter, Cedervall Arkitekter, C.F. Møller Architects, Liljewall arkitekter, LINK arkitektur, Nyréns Arkitektkontor og Tengbom.

 

Typekodning af bygningselementer er med til at sikre et fælles kommunikationsgrundlag for branchen ved at udvikle en ensartet måde at beskrive de forskellige elementer i en bygning på. Ved enkelt og systematisk at klassificere bygningselementer opfylder systemet nutidens digitale behov i byggesektoren.

 

Udviklingsprojektet BIMTypeCode går ud på at udvikle og optimere BIM-værktøjer, -metoder og -processer med henblik på at sikre et fælles sprog for alle aktører. Dette bidrager til en mere kvalitativ og pålidelig informationsstyring, da kommunikationen mellem aktørerne i en byggeproces kræver fælles termer og begreber.

 

 

 
BIMTypeCode

BIMTypeCode er en enkel og logisk kodestruktur for bygningselementer baseret på projekteringskrav, erfaringer og ”best pratice” fra både mindre og mere komplekse BIM-projekter.


Metoden strukturer og skaber betingelserne for udvikling af styklister, beregninger og beskrivelser og definerer grænsefladerne mellem de forskellige fagopdelinger på bygningselementniveau. Koderne er ikke sprogafhængige, da de er baseret på et numerisk system. På denne måde opnås en enkel standardisering af elementerne for alle faggrupper. Typekoderne svarer ikke til et klassisk navne- eller klassifikationssystem.

 

Oversigten over de bygningselementer, som svenske byggekonstruktører har brug for, og hvordan de betegnes, er et resultat af et Smart Built Environment-projekt om typeangivelse som supplement til klassificering, som er finansieret af Formas.


Fakta
BIMTypeCode er et praktisk anvendeligt og omkostningsfrit kodesystem, der kan tilpasses de konkrete behov, og som nemt kan anvendes sammen med andre klassifikationssytemer som for eksempel CoClass, BSAB og IFC. Systemet kan anvendes af hele byggebranchen og kræver ingen ekstra software. Det kan fås svensk, dansk, engelsk og tysk.

 

”I Danmark er C.F. Møller Architects involveret i et lignende samarbejde med BIM7AA-gruppen, som på tilsvarende måde har deltagelse af en række førende danske tegnestuer.

C.F. Møller vil indføre BIMTypeCode i alle deres afdelinger, så det bliver standard i Stockholm, Oslo, Aarhus, København, Aalborg og London.”

 

Kontakt og flere oplysninger: http://www.bimstockholm.se

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder