C.F. Møller Architects og WSP tildeles omfattende byudviklingsprojekt ved Uppsala Hovedbanegård - C.F. Møller
19.10.2020

C.F. Møller Architects og WSP tildeles omfattende byudviklingsprojekt ved Uppsala Hovedbanegård

C.F. Møller Architects skal sammen med WSP udvikle området ved Uppsala hovedbanegård til et mere levende og bæredygtigt område for lokalbefolkningen og de rejsende i Uppsala. Projektet skal matche udvidelsen af byen og den kollektive trafik samt den øgede kapacitet på Østkystlinjen (Ostkustbanan).

Befolkningstallet i Uppsala vokser, og væksten i erhvervslivet er kraftig, hvilket øger behovet for nye boliger og plads til flere virksomheder. C.F. Møller Architects har sammen med WSP vundet en del af byudviklingsopgaven Uppsala hovedbanegård - Uppsala-pakken. Opgaven går kort sagt ud på at udvikle området i og omkring banegården og banearealet, hvilket vil skabe grobund for flere boliger, erhvervsmuligheder og arbejdspladser samt bidrage til mere bæredygtige rejser.

 

Formålet med byudviklingsplanen er at se Uppsala hovedbanegård og dens umiddelbare omgivelser i et større perspektiv og sikre, at banegården har den kapacitet, der forudsættes, og som er nødvendig, for at den kan fungere som et lokalt, regionalt og nationalt knudepunkt for ikke alene den kollektive trafik, men også for den trafikstrøm, der i øvrigt bevæger sig i og igennem hovedbanegården og det omkringliggende område.

 

- Vi har arbejdet med byudviklingsprojekter i både Sverige og Danmark igennem mange år, senest med overdækningen af banegraven i det centrale Aarhus. Vi har allerede gennemført en håndfuld projekter i Uppsala, og vi ser frem til at være med til at gøre byen endnu mere bæredygtig og området i og omkring banegården mere levende," siger Mårten Leringe, adm. dir. og arkitekt hos C.F. Møller Architects i Stockholm.

 

Andre vigtige elementer er at knytte stedet sammen med strømmen af fodgængere, cykler, biler og kollektiv trafik samt at sørge for at drage fordel af og udvikle eksisterende værdier i parker, på pladser og i arkitekturen. Et andet vigtigt mål med projektet er, at Uppsala hovedbanegård skal have tilstrækkelig med attraktionsværdi til at skabe øget merværdi for de omkringliggende områder. Resultaterne af byudviklingsprojektet forventes at manifestere sig i tre forskellige udviklings-/fasemuligheder.

 

- Dette er et af Sveriges mest spændende byudviklingsprojekter og har stor indflydelse på, hvordan vi kan udvikle regionen sammen med Mälardalen og Stockholm. Hvordan vi rejser, bor og arbejder, er centrale elementer for at kunne udvikle Uppsalas fremtid, siger Emelie Arnoldsson, kreativ direktør og projektleder for projektet hos WSP.

 

Uppsala hovedbanegård – Uppsala-pakken er et samarbejde mellem Uppsala kommune, Region Uppsala og Jernhusen.

 

C.F. Møller har været involveret i flere større byudviklingsprojekter i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, England og Belgien. Blandt de svenske projekter er forslaget til bydelen Slussen i Malmø, "Den nye Slussen", værd at nævne. Det er udviklet i samarbejde med Foster + Partners. Sammen med Elding Oscarsson vandt kontorets forslag til konkurrencen for Lund hovedbanegård, og i Aarhus har C.F. Møller Architects for nyligt udarbejdet et forslag til overdækning af banegraven, der skaber en grøn, bilfri og levende bydel for alle, det såkaldte Banekvarter. I Oslo har kontoret flere store udviklingsprojekter ved Oslo hovedbanegård, bl.a. Fjordporten sammen med Reiulf Ramstad Arkitekter, som kombinerer succesfuld trafiklogistik med interne og eksterne byrum.

 

Ansvarlig arkitekt: C.F. Møller Architects 

Underleverandører: WSP

Kunde: Uppsala kommune og Region Uppsala

 

För mer information vänligen besök

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder