C.F. Møller Architects vinder nyt projekt i Tyskland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
28.6.2018

C.F. Møller Architects vinder nyt projekt i Tyskland

C.F. Møller har vundet en international konkurrence om at tegne en ny togstation i Altona i Hamborg, Tyskland. Ambitionen med forslaget er, at bygningsværket skal fungere som en visionær milepæl og en bymæssig katalysator, både for udviklingen af den nordlige bydel Altona og i bredere forstand af Hamborg. Ved at binde natur og byliv sammen kommer den nye station til at bidrage til byens vision om at samle dens grønne områder og styrke deres betydning.
C.F. Møller Architects vinder nyt projekt i Tyskland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects vinder nyt projekt i Tyskland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Multi-funktionel og bæredygtig
Rent konceptuelt samler projektet tre hovedelementer: et grundplan, en tagflade og to tårne.  Grundplanet samler projektets offentlige og bymæssige kvaliteter, mens de to tårne rummer et hotel og kontorlokaler med udsigt ud over Hamborg.  Et kuperet taglandskab binder de to elementer sammen og giver forslaget en blødere og mere indbydende karakter. 

 

I grundplan finder man det offentlige rum og den nye togstation Altona Nord, der skaber en kontakt til de tilstødende gader og byrum.   Hensigten med forslaget er at danne baggrund for en bred vifte af offentligt tilgængelige funktioner, der skaber liv og aktiviteter på en station, såsom caféer, restauranter, butikker, fitness-faciliteter, cykelparkering, venteområder og indgangsarealer.

 

Det sammenbindende tag samler ikke kun de forskellige elementer i projektet, men giver også en overdækning for en lang række udendørs arrangementer med offentlig adgang i stueplan.  Det gør det muligt at kunne bruge det afdækkede område af indgangspartiet 365 dage om året til caféer, fødevaremarked og kulturelle arrangementer.  På selve taget vil der komme en grøn park med overdækket udendørsfaciliteter til hotel- og kontorbrug. Taglandskabet er et udtryk for en samlet og fremadskuende vision om at styrke Hamborgs grønne fordele.

 

Indbudt til international konkurrence
I alt tretten arkitektfirmaer deltog i den internationale konkurrence, hvoraf tre fortsatte til den afsluttende fase.  Forslagene blev desuden vurderet efter input fra kunden, som er bystyret i byen Hamburg i samarbejde med udviklingsvirksomheden ProHa Altona og Deutsche Bahn Station & service.  Ud over C.F. Møller gik også de lokale arkitekter GMP fra Hamborg og Baumschlager Eberle fra Østrig videre til sidste fase, hvor C.F. Møller til sidst blev udnævnt til vinder af konkurrencen.

 

Følgende deltog i konkurrencen:
C.F. C.F. Møller Architects (DK) – vinder
GMP (DE) – finalist
Baumschlager Eberle (AT) – finalist
Auer Weber Assoziierte GmbH, Stuttgart (DE)
Carmody Groarke, London (UK)
Carsten Roth Architekt, Hamburg (DE)
Hadi Teherani Architects GmbH, Hamburg (DE)
HASCHER JEHLE Architektur, Berlin (DE)
LH Architekten I Landwehr Henke + Partner mbB, Hamburg (DE)
MVRDV, Rotterdam (NL)
Schmidt/hammer/lassen architects, Aarhus (DK)
schneider+schumacher Planungsgesellschaft mbH, Frankfurt a.M. (DE)
UNStudio, Amsterdam (NL)

 

Erfaring med at kombinere infrastruktur og byudvikling

Sejren i Hamborg er den seneste opgave for C.F. C.F. Møller, der allerede har gode erfaringer med at skabe et vigtigt trafikalt og bymæssigt knudepunkt i et nyt byområde under udvikling.  I 2017 stod færgeterminalen Värtaterminalen i Stockholm færdig, og firmaet har for nyligt vundet konkurrencerne om en ny hovedbanegård i Lund, Sverige, og en ny hovedbanegård i Oslo ved navn 'Fjordporten-Nordisk Lys'.  En alternativ tilgang til dette arbejde ses i Aarhus, hvor C.F. Møller i øjeblikket arbejder på at overdække et eksisterende jernbaneanlæg for at skabe en ny bilfri bydel i Aarhus centrum.

 

Mere om projektet

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder