Nu indvies Danmarks nye statsfængsel

Nu indvies Danmarks nye statsfængsel - C.F. Møller. Photo: Steen Poulsen Kriminalforsorgen

26.9.2017 | Danmarks nye statsfængsel, Storstrøm Fængsel, bliver indviet onsdag den 27. september. Fængslet er tegnet af C.F. Møller Architects med stærkt fokus på at skabe et både ekstremt sikkert og humant fængsel, der styrker resocialisering igennem arkitekturen og samtidig er en moderne og behagelig arbejdsplads for de ansatte.

 

Ambitionen med det lukkede Storstrøm Fængsel, der er placeret på Nordfalster, er at skabe verdens mest humane lukkede fængsel med fokus på resocialisering samtidig med, at det skal være blandt Danmarks mest sikre fængsler.

 

- Det overordnede arkitektoniske greb er at skabe en bebyggelse med samme struktur og skala som en mindre landsby. Resultatet er en arkitektur, der styrker lysten og evnen til at indgå i samfundet efter endt afsoning. Samtidig skaber arkitekturen også et behageligt og trygt miljø for fængselspersonalet og placerer sig naturligt ind i det omkringliggende bebyggede miljø på Lolland-Falster i Danmark, fortæller Mads Mandrup Hansen, arkitekt og ansvarlig partner for fængselsprojektet hos C.F. Møller Architects.

I fængslet er der plads til 250 indsatte fordelt i fire normalafdelinger og en særligt sikret afdeling. Derudover er der en besøgsafdeling, et aktivitetshus, en beskæftigelsesbygning, en portbygning og et personalehus, i alt 10 bygninger med et samlet areal på ca. 35.000 m².

Innovative celler med godt dagslys
Dagslys er vigtigt for god trivsel, og hver celle har lysindfald fra to sider og udsigt til det omkringliggende landskab indenfor perimetermuren. Dels fra et mindre vindue, dels fra et stort vindue, der spænder i hele cellens højde. Cellen er innovativt formgivet i en kurvet vinkel i kontrast til cellens overordnet vinklede udtryk, så personalet kan overskue det meste af cellen fra indgangsdøren.

 

- Dette fokus på optimal udnyttelse af dagslys, plads og sikkerhed igennem arkitekturen har allerede skabt en slags ny standard for en celle, tør jeg godt sige. Og når jeg fortæller om fængslet på konferencer rundt omkring i verden, så gør det virkelig indtryk hos både arkitekter og fængselspersonale, siger Mads Mandrup Hansen.

 

Cellerne på ca. 13 m² er samlet i bo-enheder, som består af fire til syv celler omkring et socialt fællesskab med adgang til opholdsareal og fælleskøkken. Her laver de indsatte mad til sig selv, og de vælger som udgangspunkt selv, om de vil gøre det i fællesskab med andre eller være i eget selskab.

Plads til aktivt liv
Fysisk aktivitet er en vigtig del af det moderne fængselsliv, da det har en positiv indvirkning på de indsattes mentale og sociale liv. Ved at placere bygningerne koncentreret om centrum er der skabt plads til både en løbe- og syvmandsfodboldbane i landskabet inden for perimetermuren.

I aktivitetshuset findes en stor gymnastiksal til bl.a. badminton, basketball, fod- og håndbold. I den særligt sikrede afdeling findes to mindre gymnastiksale. Der findes motionsrum i alle celleafdelinger.


Sikkerhed igennem arkitekturen
Igennem arkitekturen er der skabt positioner til personalet, hvor de kan overskue en hel etage i en celleafdeling igennem lange kig i flere retninger fra de centralt placerede vagtområder. Dette udgør også et naturligt mødested mellem indsatte og personalet samtidig med, at det skaber tryghed og sikkerhed for personalet.

 

For at styrke personalets sikkerhed er der bl.a. desuden placeret sikre rum og flugtruter i de enkelte afdelinger, så personalet hurtigt kan samles og være i overtal i tilfælde af uroligheder blandt de indsatte. Derudover er der elektronisk sikring, der bl.a. tæller næsten 300 overvågningskameraer.

 

Sammenhæng med landskabet
Den æstetiske udformning af miljøet omkring Storstrøm Fængsel er vigtig både for de indsatte og for personalet, som har deres daglige gang på fængslet.


- Den grundlæggende intention med udformningen af arealerne omkring bebyggelsen er at tilføje en rumlig og visuel variation i det ekstremt statiske og lukkede miljø, fortæller Marianne Levinsen fra Marianne Levinsen Landskab.

Belægningerne er udført i asfalt med en overfladebehandling af striber af hhv. røde, sorte og hvide granitskærver. Mod bygningernes facader skaber græsfelter respektafstand til vinduer og giver de indre gaderum en grøn karakter.


- Det markante greb med de grafiske behandlede gaderum forstærker og giver æstetisk identitet til udearealerne, fortæller Marianne Levinsen.

Et fængsel i fængslet
Inde i fængslet findes der en særligt sikret afdeling til de negativt stærke og undvigelsestruede indsatte. Denne afdeling er afgrænset af en mur, og der er fysisk adskillelse imellem indsatte og ansatte, hvor der i resten af fængslet er en åben skranke.

 

Storstrøm Fængsel indvies officielt onsdag 27. september med deltagelse af bl.a. justitsminister Søren Pape Poulsen og Erik Bang, chef for Koncern Anlæg, Kriminalforsorgen. Efter den officielle indvielse bliver fængslet sweepet, og de første indsatte forventes at ankomme til oktober.

 

Storstrøm Fængsel er bestilt af Kriminalforsorgen og udført af et konsortium bestående af C.F. Møller Architects og Rambøll med Marianne Levinsen Landskab og Aggebo & Henriksen Design som underrådgivere og med kunstneriske bidrag fra Claus Carstensen og John Kørner.

Nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

’Hjertet i Ikast’ får Iconic Award

9.8.2019 | ’Hjertet i Ikast’ kombinerer undervisning, aktiviteter, fællesskab, motion og fritid på nye måder og modtager ICONIC Award 2019: Innovative Architecture for dette.

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Udvikler nyt kontorområde i Uppsala, Sverige

1.7.2019 | Atrium Ljungberg udvikler i samarbejde med C.F. Møller Architects et nyt kontorområde i Gränbystaden i Uppsala, Sverige, med afsæt i en ny udstykning til bebyggelse.

International pris til "Hjertet" i Ikast

1.7.2019 | "Hjertet" i Ikast, der er tegnet af C.F. Møller Architects, er udpeget som vinder af den anerkendte pris International Architecture Award 2019 af Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design og The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

C.F. Møller Architects åbner kontor i Berlin

26.6.2019 | 1. juli åbner C.F. Møller Architects døren til det nye kontor centralt i Berlin. Det sker som konsekvens af stigende opgavetilgang i forlængelse af en fokuseret indsats rettet mod det tyske marked de seneste år.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

Danmarks største spildevandspumpestation indviet

22.5.2019 | Pumpestationen, der sørger for, at byens spildevand bliver ledt videre ud til rensning, har vital betydning for København og Frederiksberg. Derfor var både Københavns stedfortrædende teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen og kommunalbestyrelsesmedlem på Frederiksberg og formand for Frederiksberg Vand og Frederiksberg Kloak, Thyge Enevoldsen mødt op for at markere indvielsen mandag den 20. maj sammen med HOFOR.

Løfter sløret for gentænkt byhave

16.5.2019 | C.F. Møller er videre til anden etape af den internationale idékonkurrence om en 45 ha masterplan, der bygger på en gentænkning af principperne bag det britiske byhavekoncept, Garden City Movement. Tegnestuen løfter nu sløret for det forslag, der blev forelagt for nyligt.

Central Station: En ny serie af brydningsmøbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lancerer i samarbejde med C.F. Møller Design en helt nye serie af pause- og brydningsmøbler under navnet Central Station. De nye møbler skal bidrage til at få zonerne i et kontor, et læringsmiljø, hotel eller restaurant til at hænge sammen bedst muligt.

Helende arkitektur til Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects står bag forslaget til et nyt psykiatrisk hospitalsafsnit i Finland, der er baseret på vægtige, internationale erfaringer fra sygepleje og konceptet helende arkitektur, også kendt som evidensbaseret arkitektur.

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris for banebrydende løsninger

2.4.2019 | C.F. Møller Design og NORMBAU vinder "Design Plus powered by ISH 2019" for deres nye modulopbyggede siddesystem.

Biomedicum vinder Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | Torsdag aften i Stockholm blev det afsløret, at Biomedicum, som er designet af C.F. Møller Architects, vinder Årets Bygge 2019. Bygningen er et kraftcenter for moderne forskning for Karolinska Institutet i Stockholm med Akademiska Hus som bygherre og Skanska som entreprenør.

Klar til konkurrencen om Byen til Vandet

22.3.2019 | C.F. Møller Architects, Niras, Urgent.Agency og Cushman & Wakefield | RED er udvalgt blandt tre deltagere på parallelkonkurrencen til det store byudviklingsprojekt ”Byen til Vandet” i Randers.

C.F. Møller Archtitects vinder MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects modtager en MIPIM Award og hædrende omtale for to projekter i England ved årets MIPIM Awards i Cannes.

Verdens første fodgængervenlige forbindelse

12.3.2019 | C.F. Møller Architects afslører masterplan, der skaber verdens første 100 % fodgængervenlige forbindelse mellem en international lufthavn, naturen samt byens og dens funktioner.

Reviderede planer opera- og kulturhus

5.3.2019 | De nye planer viser et endnu stærkere koncept, som styrker samarbejdet mellem fire kulturleverandører og bidrager til at genoplive Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Vinder arkitektkonkurrencen om Det ny SIMAC

27.2.2019 | Det ny SIMAC (Svendborg International Maritime Academy) bliver fremtidens maritime uddannelsesinstitution på havnen i Svendborg. Det åbne, fleksible og moderne læringshus er tegnet af C.F. Møller Architects og EFFEKT.

Sveriges højeste træhus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bag Sveriges højeste massiv-træhus, som nu tager imod de første lejere. Huset er konstrueret i massivtræ og står i Västerås, en time fra Stockholm, som et pejlemærke for både området og en bæredygtig fremtid.

Ny stor skoleopgave i Sverige

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fået til opgave at tegne Haninge Kommunes nye markante skole og aktivitetshus i Vega. Opgaven omfatter også at tegne ti nye børnehaver på basis af en form for skabelon for børnehaver.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Vis flere