Verdens første fodgængervenlige forbindelse mellem lufthavn, by og natur - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
12.3.2019

Verdens første fodgængervenlige forbindelse mellem lufthavn, by og natur

C.F. Møller Architects afslører masterplan, der skaber verdens første 100 % fodgængervenlige forbindelse mellem en international lufthavn, naturen samt byens og dens funktioner.
Verdens første fodgængervenlige forbindelse mellem lufthavn, by og natur - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Verdens første fodgængervenlige forbindelse mellem lufthavn, by og natur - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Aviapolis i Finland er et stort byområde beliggende ved siden af Helsinkis internationale lufthavn (Airport City Aviapolis). Det er en del af kommunen og selve byen Vantaa. Sammen med Helsinki, Espoo og Kaunianen er Vantaa en del af hovedstadsområdet Helsinki, og Vantaa er den fjerde tættest befolkede by i Finland.


C.F. Møller Architects afslører nu en masterplan for Aviapolis Core-området. Core-området er beliggende ved siden af en togstation, og byens ambition er, at det skal blive det tættest beboede og nemmest tilgængelige område i Aviapolis med den mest blandede beboer- og brugersammensætning. Et område med en bymæssig atmosfære, høj kvalitet samt et stærkt image og identitet. Området kommer som udgangspunkt til at omfatte 1.000-2.000 beboere og 10.000 arbejdspladser.


- Lige fra begyndelsen forstod vores team, at hvis vi skulle have held med at udvikle denne masterplan, ville det vigtigste være at fastlægge en klar og samlet vision for hele Core-området, siger Danyal Taylan, arkitekt og Studio Manager hos C.F. Møller Architects.


Teamets vision var at fusionere de mest naturlige og allerede eksisterende elementer fra naturen, byen og lufthavnen i "en fodgængervenlig lufthavnsby i naturen".


- Det vigtigste til at opnå dette er: at give gode betingelser for mødet mellem natur, forbindelser, lokalsamfund og kultur ved at definere de forskellige fremtidige brugergrupper med henblik på at fastlægge det fremtidige Core-område og vende alle de aspekter, hvor de forskellige elementer støder sammen, til et værdifuldt fremtidigt aktiv, forklarer Danyal Taylan.

 

Opfinder 100 % fodgængervenlig sti
Aviapolis Core-området kommer til at eksistere sideløbende med Helsinkis internationale lufthavn. Området, der er karakteriseret af bymæssige funktioner, vil blive gennemløbet af en 100 % fodgængervenlig passage, som kaldes "The Strip".


The Strip vil udgå fra den fremtidige Terminal 3 og have form som en forhøjet fodgængersti, der med en grøn bymæssig karakter vil svæve over logistikken i lufthavnens infrastruktur. Denne logistiske opdeling i to niveauer forvandler lufthavnens afgangs- og ankomststed til verdens første gang- og cykelforbindelse mellem en international lufthavn og bymæssige funktioner – beboere kan gå lige hjem, eller gæster kan tage en smuttur hen ad stien og nyde byens funktioner.


The Strip fører ned til terrænniveau og løber gennem Core-området, hvor den passerer forskellige bymæssige arealer langs dens 1,8 km lang strækning mod syd. The Strip løber som en flod gennem flere områder med campus, parker, torve, forretninger, beboelse og natur og danner på denne måde en forbindelse til de offentlige transportmidler ud over at gøre det nemt at komme ud til trafikårerne.

 

The Strip bliver en destination i sig selv med dens livlige byrum, der 24/7 vil sparke liv i en række bymæssige muligheder som for eksempel træbevokset torv, campuspark samt et trafikknudepunkt, man kommer forbi på vejen. Visionen for masterplanen er at fusionere de eksisterende elementer af natur, by og lufthavn til en enkelt bymæssig organisme og skabe spændende synergier mellem den unikke blanding af brugere: besøgende, beboere, studerende, arbejdende mennesker og kunstnere. En grøn og socialt bæredygtig fodgængerby, der forbinder verden med Finland.


Aviapolis Core er et af flere masterplanning-projekter, som C.F. Møller Architects arbejder på i øjeblikket i England, Danmark, Sverige, Belgien, Irland, Norge og Tyskland.

 

Fakta:
Kunde: Vantaa by
Omfang: Boliger 277.000 m², kontorer 232.000 m², luftfartsskole 25.000 m², hotel 7.200 m², offentlig bygning 48.000 m², blandet anvendelse 98.000 m²

 

Projektbeskrivelse

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder