Akutcentret indviet på Det Nye Universitetshospital i Aarhus

Akutcentret indviet på Det Nye Universitetshospital i Aarhus  - C.F. Møller. Photo: Kommunikation, AUH

27.2.2017 | Statsminister Lars Løkke Rasmussen kunne den 27. februar klippe snoren og officielt erklære Akutcentret på Aarhus Universitetshospital, mere end 150.000 m² nybyggeri, åbent. Byggeriet byder indenfor i Danmarks første supersygehus – designet af C.F. Møller, Cubo Arkitekter og Schønherr.

 

Nu står Akutcentret, den første store del af Det Nye Universitetshospital i Aarhus, klar. Et topmoderne hospital, som bliver foregangsprojekt både herhjemme og i resten af verden, når det gælder konceptet ’helende arkitektur’ i sundhedssektoren.

 

27. februar blev den første store andel af det samlede supersygehusprojekt indviet. Et hospital, som er blevet til igennem systematisk anvendelse af Videns- og Evidensbaseret design.

 

Helende arkitektur gør hospitalet humant
 Anvendelsen betyder, at begrebet ’helende arkitektur’ har fået indflydelse på alle beslutninger, der omhandler udformningen af hospitalets fysiske rammer. Det gælder lige fra enkelsengsstuernes indretning, brugen af dagslys og lysindfald i alle rum, nemme vejledninger til at finde rundt, fleksible funktionaliteter for fremtidig udvikling til udformning af landskab og haverum omkring hospitalet.

 

- Helt grundlæggende har målet været at opfylde fleste tænkelige krav, behov og forventninger fra patienter, fremme involveringen af pårørende og sikre optimale arbejdsforhold og nemme arbejdsgange for alle ansatte, - Det sikrer et hospital med mennesket i centrum. For os er det nøglen til, at komplekset bliver en human hospitalsby, lyder det fra Tom Danielsen og Peter Dalsgaard, arkitekter og partnere hos henholdsvis C.F. Møller og Cubo Arkitekter, om udformningen af Det Nye Universitetshospital i Aarhus.

 

En by i byen
 Det Nye Universitetshospital i Aarhus bygges sammen med det eksisterende Aarhus Universitetshospital i Skejby til et samlet hospitalskompleks. Hospitalet bliver på størrelse med en dansk provinsby og har samme layout som arketypen på en by med højt og tæt centrum.

 

- Vi har tænkt hospitalskomplekset organiseret som en by med et hierarki af kvarterer, gader, pladser og torve. Det skaber et grundlag for en mangfoldig og levende, grøn bydel, og det skal få stedet til at fungere som både universitetshospital, landsdelscenter og basishospital for borgerne i hele regionen, forklarer Tom Danielsen, arkitekt og partner i C.F. Møller.

Ligesom i moderne byudvikling er fremtidsperspektiver inkorporeret i det samlede design. Hospitalet er nemlig tegnet og indrettet til fleksibelt at kunne imødekomme fremtidens krav til teknik, behandlingsformer og arbejdsmetoder.

 

Hjælp til selvhjælp
 Det samlede anlæg i Skejby er delt op i faglige fællesskaber med egne identiteter. Det skaber en overskuelighed, som består af tre primære elementer: En toetages base med behandlingsfunktioner, sengebygninger, som hæver sig over basen i op til fire etagers højde, og i midten det kommende ’Forum’. ’Forum’ er det centrale ankomstrum, hvor offentlige funktioner placeres ved foden af tre højhuse. Her i form af hovedreception, konferencecenter, butikker, bank, biograf og andre servicefunktioner omgivet af grønne områder. 

 

- Arkitekturen tager udgangspunkt i mennesket og den menneskelige skala som målestok. Opbygningen af det nye hospital sikrer, at den enkelte patient og besøgende ikke blot kan finde vej i byggeriet, men også finde sig til rette og hjælpe sig selv i hospitalsbyen, siger Peter Dalsgaard, partner i Cubo Arkitekter.

 

Helende hospitalslandskab
 På Det Nye Universitetshospital får patienter, personale og besøgende adgang eller udsigt til det omkringliggende landskab og nære haverum. Store, nyetablerede regnvandssøer skaber planterige og rekreative engarealer - tilgængelige for hospitalets brugere såvel som lokalområdets beboere. Parkeringsarealer forbindes med træbeplantninger. Landskabet er afgørende for den samlede hospitalsfunktion, fortæller Rikke Juul Gram, partner i Schønherr.

 

- Hospitalets mange store gårdrum er udformet som frodige, grønne haver, hvis udtryk er inspireret af encellede dyr og pollen - de mindste former for liv i det store hospital, siger hun.

- Haverne møder patienternes behov for ro, rekreation og genoptræning i tilknytning til de enkelte hospitalsafsnit og tilbyder et pauserum for pårørende og personale, siger Rikke Juul Gram.

 

Let at orientere sig
 C.F. Møller stod bag det oprindelige Aarhus Universitetshospital i Skejby, og det eksisterende hospital har i høj grad været udgangspunkt for opbygningen af Det Nye Universitetshospital.

- Derfor har rådgivergruppen også fastholdt den humane skala i hospitalets base med røde teglbygninger på to og tre etager, forklarer Tom Danielsen, C.F. Møller.

 

De højere bygninger i centrum fremstår lyse og med farvede markeringer, der medvirker til let orientering. En samlet, velafstemt balance mellem arkitektur, logistik, digitale informationsplatforme, kunst og landskab gør det let at finde rundt på hospitalet for den enkelte patient og den enkelte pårørende.

 

C.F. Møller, Cubo Arkitekter og landskabsarkitektfirmaet Schønherr samt Rambøll, Alectia og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma – til sammen Rådgivergruppen DNU - vandt i samarbejde opgaven om at nyskabe Det Nye Universitetshospital i Aarhus i en international projektkonkurrence i 2007.

 

Omfang

Hospitalsbyens samlede størrelse: 500.000 m²

216.000 m² nybyg, 159.000 m² ombyg = 375.000 m², grundareal: ca. 970.000 m². 797 senge, 43 dialysepladser, 80 hotelsenge.

 

Byggeperiode

2009-2020

Første fase indvies 27. februar 2017. De kommende faser realiseres løbende og det samlede byggeri forventes færdigt 2020.

 

Hvad er Videns- og Evidensbaseret design?

På Det Nye Universitetshospital i Aarhus handler Videns- og Evidensbaserede design om, at vi benytter den bedst tilgængelige information fra både forskning og evaluering af tidligere byggeprojekter til at skabe optimal, helende arkitektur.

 

Download billeder i høj opløsning

Nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

’Hjertet i Ikast’ får Iconic Award

9.8.2019 | ’Hjertet i Ikast’ kombinerer undervisning, aktiviteter, fællesskab, motion og fritid på nye måder og modtager ICONIC Award 2019: Innovative Architecture for dette.

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Udvikler nyt kontorområde i Uppsala, Sverige

1.7.2019 | Atrium Ljungberg udvikler i samarbejde med C.F. Møller Architects et nyt kontorområde i Gränbystaden i Uppsala, Sverige, med afsæt i en ny udstykning til bebyggelse.

International pris til "Hjertet" i Ikast

1.7.2019 | "Hjertet" i Ikast, der er tegnet af C.F. Møller Architects, er udpeget som vinder af den anerkendte pris International Architecture Award 2019 af Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design og The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

C.F. Møller Architects åbner kontor i Berlin

26.6.2019 | 1. juli åbner C.F. Møller Architects døren til det nye kontor centralt i Berlin. Det sker som konsekvens af stigende opgavetilgang i forlængelse af en fokuseret indsats rettet mod det tyske marked de seneste år.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

Danmarks største spildevandspumpestation indviet

22.5.2019 | Pumpestationen, der sørger for, at byens spildevand bliver ledt videre ud til rensning, har vital betydning for København og Frederiksberg. Derfor var både Københavns stedfortrædende teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen og kommunalbestyrelsesmedlem på Frederiksberg og formand for Frederiksberg Vand og Frederiksberg Kloak, Thyge Enevoldsen mødt op for at markere indvielsen mandag den 20. maj sammen med HOFOR.

Løfter sløret for gentænkt byhave

16.5.2019 | C.F. Møller er videre til anden etape af den internationale idékonkurrence om en 45 ha masterplan, der bygger på en gentænkning af principperne bag det britiske byhavekoncept, Garden City Movement. Tegnestuen løfter nu sløret for det forslag, der blev forelagt for nyligt.

Central Station: En ny serie af brydningsmøbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lancerer i samarbejde med C.F. Møller Design en helt nye serie af pause- og brydningsmøbler under navnet Central Station. De nye møbler skal bidrage til at få zonerne i et kontor, et læringsmiljø, hotel eller restaurant til at hænge sammen bedst muligt.

Helende arkitektur til Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects står bag forslaget til et nyt psykiatrisk hospitalsafsnit i Finland, der er baseret på vægtige, internationale erfaringer fra sygepleje og konceptet helende arkitektur, også kendt som evidensbaseret arkitektur.

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris for banebrydende løsninger

2.4.2019 | C.F. Møller Design og NORMBAU vinder "Design Plus powered by ISH 2019" for deres nye modulopbyggede siddesystem.

Biomedicum vinder Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | Torsdag aften i Stockholm blev det afsløret, at Biomedicum, som er designet af C.F. Møller Architects, vinder Årets Bygge 2019. Bygningen er et kraftcenter for moderne forskning for Karolinska Institutet i Stockholm med Akademiska Hus som bygherre og Skanska som entreprenør.

Klar til konkurrencen om Byen til Vandet

22.3.2019 | C.F. Møller Architects, Niras, Urgent.Agency og Cushman & Wakefield | RED er udvalgt blandt tre deltagere på parallelkonkurrencen til det store byudviklingsprojekt ”Byen til Vandet” i Randers.

C.F. Møller Archtitects vinder MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects modtager en MIPIM Award og hædrende omtale for to projekter i England ved årets MIPIM Awards i Cannes.

Verdens første fodgængervenlige forbindelse

12.3.2019 | C.F. Møller Architects afslører masterplan, der skaber verdens første 100 % fodgængervenlige forbindelse mellem en international lufthavn, naturen samt byens og dens funktioner.

Reviderede planer opera- og kulturhus

5.3.2019 | De nye planer viser et endnu stærkere koncept, som styrker samarbejdet mellem fire kulturleverandører og bidrager til at genoplive Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Vinder arkitektkonkurrencen om Det ny SIMAC

27.2.2019 | Det ny SIMAC (Svendborg International Maritime Academy) bliver fremtidens maritime uddannelsesinstitution på havnen i Svendborg. Det åbne, fleksible og moderne læringshus er tegnet af C.F. Møller Architects og EFFEKT.

Sveriges højeste træhus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bag Sveriges højeste massiv-træhus, som nu tager imod de første lejere. Huset er konstrueret i massivtræ og står i Västerås, en time fra Stockholm, som et pejlemærke for både området og en bæredygtig fremtid.

Ny stor skoleopgave i Sverige

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fået til opgave at tegne Haninge Kommunes nye markante skole og aktivitetshus i Vega. Opgaven omfatter også at tegne ti nye børnehaver på basis af en form for skabelon for børnehaver.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Vis flere