C.F. Møller Architects præsenterer reviderede planer for det nye opera- og kulturhus i Kristiansund

C.F. Møller Architects præsenterer reviderede planer for det nye opera- og kulturhus i Kristiansund - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

5.3.2019 | De nye planer viser et endnu stærkere koncept, som styrker samarbejdet mellem fire kulturleverandører og bidrager til at genoplive Kristiansund.

 

I 2010 vandt C.F. Møller Architects konkurrencen om at tegne et nyt opera-og kulturhus i Kristiansund i samarbejde med ingeniørfirmaerne COWI og Buro Happold samt AIX til sceneteknik og Gade Mortensen til akustik.
Projektet skal understøtte kulturinstitutioner, der har en national opgave og udfylder en vigtig funktion på kulturområdet i landsdelen. Det omfatter både en ombygning af vigtig genopbygningsarkitektur og nykonstruktion og dækker behovet for funktionalitet og øget sikkerhed, samtidig med at det tilfører en høj arkitektonisk kvalitet.


De fire kulturinstitutioner, der skal samles, udgør i dag grundlaget for kulturlivet i Kristiansund og Nordmøre. To af dem er nationale og regionale tiltag: Operaen i Kristiansund AS (OIK) og Stiftelsen Nordmøre Museum (SNM). Ingen af disse råder i dag over passende lokaler til at kunne udøve deres aktiviteter og er således ikke i stand til at være de kulturleverandører og udviklingsaktører, som myndighederne ønsker og forventer, at de skal være.


De to andre aktører i huset er Kristiansund bibliotek og Kristiansund kulturskole.
Disse aktører vil sørge for, at huset bliver byens vigtige "tredje sted" med åbningstider fra kl. 7.00 til 23.00. Det bliver et neutralt rum, åbent for alle grupper, på tværs af generationer, livsstile samt kulturelle og etniske baggrunde.


"Vi ønsker - med dette projekt - at løse et nationalt problem og tage hånd om en regional udfordring, så opera og museum endelig kan producere og præstere optimalt for publikum og udfylde deres funktion som samfundsudviklere", siger kulturchef og projektansvarlig Eigunn Stav Sætre i Kristiansund kommune.
Hun fortsætter:
"Samtidig sørger vi for, at de nationale kulturinstitutioner endelig kan blive netop dét ved at etablere en kulturel infrastruktur, der giver dem mulighed for også at sætte produktioner op og afvikle aktiviteter her i regionen.
Og ikke mindst vil vi begynde genoplivningen af Norges mest karakteristiske, genopbyggede by gennem renovering, nybyggeri og etablering af gode byrum for alle".


I forbindelse med Kulturministeriets budgetforslag 2019 fik Kristiansund tildelt 5 mio. NOK til revidering af projektet for det nye opera- og kulturhus i Kristiansund. C.F. Møller Architects har sammen med deres partnere bearbejdet det oprindelige forslag.
Formålet med mulighedsstudiet har været at afklare, om projektet kunne nedskaleres tilstrækkeligt uden at gå på kompromis med den nødvendige funktionalitet og kvalitet i bygningen.


De nye planer for projektet styrker konceptet
Projektets bruttoareal reduceres med mere end 30 %, så projektet nu er på ca. 10.000 m2. Det sker uden, at det går ud over logistik og funktionalitet. Forbedringspotentialet er fundet i øget samarbejde mellem institutionerne, ormrokering af områder og deraf fjernelse af det overskydende areal.


"I rummet mellem Folkets Hus på Kongens Plass og Langeveien Ungdomsskole i Skolegata oprettes en indhegning, hvor Kristiansunds nye offentlige kulturscene skal have sin plads", siger Christian Dahle, partner hos C.F. Møller Architects.


Indhegningen er et hvidt, bølgende gardin i perforeret aluminium, som omkranser kulturlivet og funktionerne opad og indad og skaber plads til aktiviteter og samvær. Den perforerede facade fungerer som en solskærm, der både lukker dagslyset ind i foyeren om dagen og giver et glimt af husets aktiviteter om aftenen.

Facaden giver den nye mellemliggende bygning et let og tidløst udtryk.

 

Arkitektonisk brobygger
Langveien ungdomsskole blev opført i 1924 og er en af de få bygninger, der stod tilbage i centrum af Kristiansund efter bombningen i april 1940.
Folkets hus opstod i forbindelse med genopbygningen efter krigen.


Det nye opera- og kulturhus binder de to epoker sammen og sætter fokus på historien ved hverken at være stilistisk forbundet til det ene eller det andet hus, men ved at binde dem sammen med en abstrakt, nonfigurativ facade.
"Det nye hus fortsætter genopbygningen af Kristiansund, som har været på standby siden 1970´erne.


Operaen i Kristiansund, operaens balletcenter, Kristiansund symfoniorkester, kulturskolen, Nordmøre museum og Kristiansund bibliotek vil komme til at bruge de eksisterende huse og det nye mellemrum. Det nye kulturhus inddrager de omkringliggende gader og byrum og puster nyt liv i Kristiansund centrum", fortæller Christian Dahle.


De samlede omkostninger for det reviderede projekt er 690 mio. NOK, hvoraf amtsrådet bidrager med 150 mio. NOK, og staten nu forhåbentlig vil afsætte de resterende 150 mio. NOK. Projektet vil derefter kunne fortsætte til projekteringsfasen og efter planen stå færdigt i 2022.


Projektet slutter sig til en række spændende kulturprojekter, som C.F. Møller har arbejdet på de seneste år, herunder Hjertet i Ikast, som er et nyt mødested for kultur og formidling, der kombinerer undervisning, aktiviteter, fællesskab, motion og leg på nye måder samt
Odeon musik- og teaterhus i Odense, renovering, om- og tilbygning af Aarhus Teater samt et par mindre projekter i Norge som Molde Kulturskole og Sogn og Fjordane Kunstmuseum.


Fakta
Bygherre:
Kristiansund kommune, ved kulturchef Eigunn Stav Sætre


Brugere:
Operaen i Kristiansund AS (OIK)
Stiftelsen Nordmøre museum (SNM)
Kristiansund bibliotek
Kristiansund kulturskole


Adresse:
Kristiansund, Norge


Omfang:
10.000 m²


År:
2010-2022


Samarbejdspartnere
Projektledelse: Hamsto AS
Ingeniør:COWI og Buro Happold
Sceneteknik:AIX til sceneteknik
Akustik: Gade Mortensen til akustik


Faser:
1. præmie i arkitektkonkurrence 2010
Skitseprojekt 2013
Forprojekt 2014
Reviderede planer for ansøgning til statsbudgettet 2019
Planlagt færdiggørelse 2022


Kontaktoplysninger
Kristiansund kommune, ved kulturchef Eigunn Stav Sætre
E-mail: Eigunn.Stav-Satre@kristiansund.kommune.no

 

Projektbeskrivelse

Nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Vinder ambitiøst byudviklingsprojekt

3.10.2019 | En grøn, sund og mangfoldig by, hvor klimaløsninger åbner byens liv mod naturens ro - dét er visionen i vinderforslaget til den udviklingsplan der skal klimatilpasse Randers i fremtiden, bringe byen til vandet og udvikle de attraktive arealer mellem middelaldermidtbyen, Gudenåen og Randers Fjord til en unik og naturbåret flodby. Team C.F. Møller står bag forslaget og er udpeget som vinder af konkurrencen af Randers Kommune og Realdania.

I finalen til årets Klimapris

27.9.2019 | Klimaudviklingsprojektet ‘Byen til vandet’ af C.F. Møller Architects i samarbejde med Randers Kommune og Vandmiljø Randers er i finalen til årets Klimapris 2019, som uddeles af det danske brancheblad Licitationen.

Prisbelønnet for Sundhedsarkitektur

25.9.2019 | C.F. Møller Architects er blevet tildelt Architecture MasterPrize 2019 for bedste ’Healthcare Architecture’ i kategorien ‘Architectural Design’ med projektet Biomedicum i Stockholm.

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects’ designere lancerer i samarbejde med Randi en nordisk funderet ny ikonisk og funktionel tilbehørsserie til badeværelset.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

’Hjertet i Ikast’ får Iconic Award

9.8.2019 | ’Hjertet i Ikast’ kombinerer undervisning, aktiviteter, fællesskab, motion og fritid på nye måder og modtager ICONIC Award 2019: Innovative Architecture for dette.

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Udvikler nyt kontorområde i Uppsala, Sverige

1.7.2019 | Atrium Ljungberg udvikler i samarbejde med C.F. Møller Architects et nyt kontorområde i Gränbystaden i Uppsala, Sverige, med afsæt i en ny udstykning til bebyggelse.

International pris til "Hjertet" i Ikast

1.7.2019 | "Hjertet" i Ikast, der er tegnet af C.F. Møller Architects, er udpeget som vinder af den anerkendte pris International Architecture Award 2019 af Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design og The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

C.F. Møller Architects åbner kontor i Berlin

26.6.2019 | 1. juli åbner C.F. Møller Architects døren til det nye kontor centralt i Berlin. Det sker som konsekvens af stigende opgavetilgang i forlængelse af en fokuseret indsats rettet mod det tyske marked de seneste år.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

Danmarks største spildevandspumpestation indviet

22.5.2019 | Pumpestationen, der sørger for, at byens spildevand bliver ledt videre ud til rensning, har vital betydning for København og Frederiksberg. Derfor var både Københavns stedfortrædende teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen og kommunalbestyrelsesmedlem på Frederiksberg og formand for Frederiksberg Vand og Frederiksberg Kloak, Thyge Enevoldsen mødt op for at markere indvielsen mandag den 20. maj sammen med HOFOR.

Løfter sløret for gentænkt byhave

16.5.2019 | C.F. Møller er videre til anden etape af den internationale idékonkurrence om en 45 ha masterplan, der bygger på en gentænkning af principperne bag det britiske byhavekoncept, Garden City Movement. Tegnestuen løfter nu sløret for det forslag, der blev forelagt for nyligt.

Central Station: En ny serie af brydningsmøbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lancerer i samarbejde med C.F. Møller Design en helt nye serie af pause- og brydningsmøbler under navnet Central Station. De nye møbler skal bidrage til at få zonerne i et kontor, et læringsmiljø, hotel eller restaurant til at hænge sammen bedst muligt.

Helende arkitektur til Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects står bag forslaget til et nyt psykiatrisk hospitalsafsnit i Finland, der er baseret på vægtige, internationale erfaringer fra sygepleje og konceptet helende arkitektur, også kendt som evidensbaseret arkitektur.

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris for banebrydende løsninger

2.4.2019 | C.F. Møller Design og NORMBAU vinder "Design Plus powered by ISH 2019" for deres nye modulopbyggede siddesystem.

Biomedicum vinder Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | Torsdag aften i Stockholm blev det afsløret, at Biomedicum, som er designet af C.F. Møller Architects, vinder Årets Bygge 2019. Bygningen er et kraftcenter for moderne forskning for Karolinska Institutet i Stockholm med Akademiska Hus som bygherre og Skanska som entreprenør.

Klar til konkurrencen om Byen til Vandet

22.3.2019 | C.F. Møller Architects, Niras, Urgent.Agency og Cushman & Wakefield | RED er udvalgt blandt tre deltagere på parallelkonkurrencen til det store byudviklingsprojekt ”Byen til Vandet” i Randers.

C.F. Møller Archtitects vinder MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects modtager en MIPIM Award og hædrende omtale for to projekter i England ved årets MIPIM Awards i Cannes.

Verdens første fodgængervenlige forbindelse

12.3.2019 | C.F. Møller Architects afslører masterplan, der skaber verdens første 100 % fodgængervenlige forbindelse mellem en international lufthavn, naturen samt byens og dens funktioner.
Vis flere