Danmarks udenrigsminister besøgte C.F. Møller-projekt i Stockholm - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller
16.12.2016

Danmarks udenrigsminister besøgte C.F. Møller-projekt i Stockholm

C.F. Møllers færgeterminal i Stockholm fik torsdag 15. december besøg af udenrigsminister Anders Samuelsen, der er i Stockholm for at høre om dansk-svenske samarbejder i udviklingen af Stockholm.
Danmarks udenrigsminister besøgte C.F. Møller-projekt i Stockholm - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
Danmarks udenrigsminister besøgte C.F. Møller-projekt i Stockholm - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

Stockholm er en verdens hurtigst voksende byer. I løbet af de sidste 10 år er befolkningstallet i Stockholmregionen øget med 470.000.

Urbaniseringen betyder, at Stockholmregionen investerer kraftigt i nyt boligbyggeri og udbygning af infrastrukturen. Det er Stockholms nye færgeterminal, Värtaterminalen, et godt eksempel på. Den er designet af arkitektvirksomheden C.F. Møller, der både har kontor i Sverige og Danmark, og terminalen spiller en central rolle i udviklingen af en ny bydel ved havnen ved at mixe infrastruktur med bypark. Derfor var den et oplagt sted for udenrigsministeren at se og møde en række danske og svenske aktører i udviklingen af Stockholm til en rundbordssamtale om samarbejdet over Øresund.

- Byerne vokser i hele verden, og de største vokser hurtigt. Det skaber nye udfordringer i forhold til infrastruktur, bæredygtig byudvikling og gode grønne løsninger til verdens mange millioner byboere. Men danske virksomheder kan levere løsningerne på de udfordringer – både i Stockholm og Shanghai. Derfor ser jeg frem til at sætte bæredygtig byudvikling på dagsordenen i dag sammen med et stærkt felt af danske virksomheder. Et stærkere dansk-svensk samarbejde også på dette område vil skabe vækst, jobs og udvikling i både Danmark og Sverige, siger udenrigsminister Anders Samuelsen.

Innovativt dansk-svensk samarbejde
Mårten Leringe, partner og arkitekt hos C.F. Møller i Stockholm, bød alle velkommen. Han deltog også selv i rundbordssamtalen sammen med arkitekt og designansvarlig partner på Värtaterminalen, Mads Mandrup Hansen, fra C.F. Møller i København.

- Vi er rigtig glade for, at udenrigsministeren har valgt at lade rundbordssamtalen foregå hos os, da vi netop tænker, at Värtaterminalen er et stærkt eksempel på et innovativt samarbejde mellem Sverige og Danmark i arbejdet med at skabe nye løsninger for udviklingen af Stockholm. Et samarbejde, vi i øvrigt også har på tværs af vores andre kontorer i Skandinavien og England. Vi har gode erfaringer med, at det både skaber innovativ og meget stedsspecifik arkitektur, fortæller Mårten Leringe.
De øvrige deltagerere i arrangementet var repræsentanter fra Stockholms Havne, Invest Stockholm Business Region AB, Construction and Infrastructure Business Sweden, Per Aarslev A/S, Rambøll Sverige, altan.dk, Arkitema, Dansk Byggeri samt repræsentanter fra Udenrigsministeriet i København og den danske ambassade i Stockholm inklusiv ambassadør Ove Ullerup.

Innovation og holdbare løsninger
C.F. Møller er grundlagt i Aarhus og er i dag med ca. 320 medarbejdere en af Skandinaviens største og mest prisvindende arkitektvirksomheder med kontorer i Aarhus, Aalborg, København, London, Oslo og Stockholm.
Kendetegnende for arkitekturen er innovative og holdbare løsninger baseret på skandinaviske værdier, der bidrager til nye, internationale standarder.

Kontoret i Stockholm er etableret i 2007, hvor C.F. Møller opkøbte Berg Arkitektkontor. Siden har C.F. Møller realiseret en række store projekter i Sverige ved at kombinere lokal indsigt med danske arkitekttraditioner. En kombination, der bidrager til unik og nyskabende arkitektur i Sverige, men også i Danmark og de øvrige lande, hvor C.F. Møller har aktiviteter.

Danmark kan lade sig inspirere af Sverige
Mads Mandrup Hansen har arbejdet med projekter i Sverige siden overtagelsen af Berg Arkitektkontor og er personligt løbende blevet inspireret af samarbejdet, men han mener også, at Danmark generelt kan lade sig inspirere,
- Det et er naturligvis en fornøjelse at arbejde sammen med vores svenske kolleger, og vi finder god inspiration i hinanden. I tilfældet med Värtaterminalen mener jeg også, at vi i Danmark kan lade os inspirere af Stockholms høje ambitionsniveau og lyst til at fastholde centrale havnefunktioner og havnens miljø som omdrejningspunkt i udviklingen af byen, hvilket netop stiller særlige krav til arkitekturen, fremfor at skille by og havn ad og sende infrastrukturen ud af byen, fortæller Mads Mandrup.

Aktuelle projekter, der er i gang med at blive realiseret i Sverige, er bl.a. Biomedicum, som er et nyt kraftcenter for forskning ved Karolinska Instituttet i Stockholm på 70.000 m2, Masterplan for omdannelse af Slussen i Stockholm og en 24.000 m² udbygning af det svenske forsvars kapacitet på Gotland.

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder