Arkitektbyrån C.F. Møller tilldelas internationellt pris för hållbar arkitektur - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
29.3.2017

Arkitektbyrån C.F. Møller tilldelas internationellt pris för hållbar arkitektur

Arkitektbyrån C.F. Møllers nya färjeterminal, Värtaterminalen i Stockholm tilldelas ett Green GOOD DESIGN-pris i kategorin Grön arkitektur.
Arkitektbyrån C.F. Møller tilldelas internationellt pris för hållbar arkitektur - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
Arkitektbyrån C.F. Møller tilldelas internationellt pris för hållbar arkitektur - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

Green GOOD DESIGN identifierar och lyfter fram världens viktigaste exempel på hållbar design för att öka allmänhetens medvetande om vilka globala företag som gör det bästa jobbet inom miljövänlig och hållbar design för våra världsmiljöer.

 

- Vi är mycket glada över att få det här priset och det är ett erkännande för vår ständiga strävan att skapa innovativa arkitektoniska lösningar med stort fokus på miljömässig och social hållbarhet, säger Mads Mandrup, Partner och Arkitekt på Arkitektbyrån C.F. Møller.

 

Hållbar färjeterminal
Värtaterminalen sticker ut som landmärke för social och miljömässig hållbarhet i Stockholm. Färjeterminalen fungerar både som en ny stadspark där människor kan umgås och skapar liv och rörelse i ett helt nytt stadsområde i Stockholm. Genom sin infrastrukturlösning skapar den också en säker destination för mer än 4 miljoner passagerare per år.


Passagerardelen av terminalen höjs upp så att den hamnar i nivå med stadszonen, vilket underlättar för såväl fotgängare som trafik att ta sig till terminalen. Samtidigt har taket på terminalbyggnaden utformats som en offentlig park. Solenergi och geotermisk uppvärmning/kyla tillhandahålls via byggnadens integrerade system och gör att terminalen kan vara självförsörjande vad gäller energi. Värtaterminalen kommer att miljöcertifieras på nivån Guld.

 

Om Green GOOD DESIGN-priset 
Det ursprungliga GOOD DESIGN-programmet grundades 1950 och är fortfarande världens äldsta och viktigaste prisprogram.
 
Inför 2017 års Green GOOD DESIGN skickades det in hundratals bidrag från hela världen. Juryn bestod av medlemmar ur European Centers internationella rådgivande kommitté – världsledande i designbranschen – och juryn valde ut över 100 nya produkter, program, personer, miljöplanering och arkitektur från 20 länder som enastående exempel på Grön Design.
 
Samtliga priser tillkännages på European Centers webbplats:www.europeanarch.eu.

 

Läs mer om projektet

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter