Arkitektbyrån C.F. Møller vinner tävling om nytt kollegium - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
7.9.2017

Arkitektbyrån C.F. Møller vinner tävling om nytt kollegium

Tre bostadsföreningar har deltagit i Aarhus Kommuns minitävling om ett nytt ungdomsbostadsprojekt på Randersvej. Vinnaren är bostadsföreningen Brabrand med ett projekt som har ritats av C.F. Møller.
Arkitektbyrån C.F. Møller vinner tävling om nytt kollegium - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Arkitektbyrån C.F. Møller vinner tävling om nytt kollegium - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Vi har precis hälsat 12 000 nya studenter välkomna till Aarhus, och det är ett högt söktryck på stadens ungdomsbostäder. Därför är jag mycket glad över att vi med kollegiet på Randersvej startar ännu ett ungdomsbostadsprojekt, så att vi kan se till att ännu fler unga har en billig bostad av hög kvalitet, säger Kristian Würtz, förvaltningschef för Teknik och Miljö.

 

Som en del av projektet kommer det att anläggas fler gröna uppehållsytor, bl.a. en stor innergård och en rad balkonger med gröna växter ut mot Randersvej. På så sätt bidrar kollegiet också till miljöanpassningen av Randersvej, något som Aarhus Kommun vill förstärka.

 

I tävlingen har det bland annat varit fokus på att säkra en låg hyra utan att man kompromissar med en hög boendekvalitet, och det vinnande projektet lyfts bland annat fram för sin fina anpassning till kvarterets skala och arkitektur.

 

Vi är glada att kunna bidra till att förverkliga visionen om en blandad stad med fler hyreslägenheter och till att bostadssituationen för stadens unga förbättras. Tillsammans med C.F. Møller ser vi fram mot att skapa ett spännande och modernt kollegium med ett mycket attraktivt läge nära stadens två stora utbildningsinstitutioner, säger Keld Laursen, ordförande i bostadsföreningen Brabrand.

 

Projektet är det första i en serie nybyggen som under de närmaste åren kommer att växa fram när området längs Randersvej förtätas. Ungdomsbostädernas närmaste granne blir ett privat bostadsprojekt, och den kommande lokalplanen utarbetas i samarbete med den privata stadsutvecklaren.

 

Prisbelönta ungdomsbostäder
C.F. Møller har tidigare ritat bl.a. Campus Kollegiet i Odense för Syddansk Universitet, som nyligen belönades med Civic Trust Award 2017 och man har nominerats för en Brick Award och Fritz-Höger Award, där vinnarna tillkännages senare i år. Kollegiet har även belönats med Odense Kommuns arkitekturpris 2016. I Aalborg, Danmark, har ungdomsbostäderna Henius House, som stod klart 2013, bland annat belönats med Aalborg Kommuns arkitekturpris 2014. Henius House mottog 2015 betongbranschens Oscar i form av Betongelementpriset, medan Utzon-statyetten vid samma tillfälle överräcktes till partner och arkitekt Klaus Toustrup för den ”exceptionella talangen för att bygga med betong”.

 

Läs mer om projektet

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter