C.F. Møller Architects har fått förtroendet att modernisera Globen - C.F. Møller. Photo: Carl Henric Tillberg
10.4.2018

C.F. Møller Architects har fått förtroendet att modernisera Globen

Ericsson Globe, eller Globen som den heter till vardags, ska utvecklas till en modern multiarena och C.F. Møller Architects har fått förtroendet att utveckla en av Stockholms mest kända byggnader.
C.F. Møller Architects har fått förtroendet att modernisera Globen - C.F. Møller
C.F. Møller Architects har fått förtroendet att modernisera Globen - C.F. Møller. Photo: press_skyview_Sören Andersson

Nästa år fyller Globen 30 år och enligt Stockholms stad och Stockholm Globe Arena Fastigheter AB är den ikoniska byggnaden i behov av både renovering och modernisering för att kunna uppfylla dagens och morgondagens behov. Renoveringarna innefattar bland annat byte av utslitna tekniska installationer, ytskikt, allmänbelysning, teleskopläktare och läktarstolar.

 

”Vi är otroligt stolta över att få vara med och utveckla ett av Stockholms främsta landmärke till en modern multiarena.  Globen är en arkitektonisk milstolpe i svensk arkitekturhistoria som kräver stor hänsyn och respekt för dess kulturhistoriska värden”, säger Mårten Leringe, arkitekt och partner på C.F. Møller Architects.

 

Så moderniseras arenan

Arenan rymmer idag ca 16 000 åskådare vid konserter. Med hjälp av ny teknik och förbättrade förutsättningar vill man skapa möjligheten att anpassa arenakapaciteten efter behov. Planen är att förse Globen med ett höj- och sänkbart tak som med hjälp av förbättrad akustik ska passa såväl konserter som ishockeymatcher.

 

Förutom arbetet med arenan kommer C.F. Møller Architects att arbeta med utvecklingen av SGA Fastigheters övriga mark och fastigheter i området. I samband med moderniseringen av Globen planeras även rivning av Hovet och två nya underjordiska uppvärmnings- och träningsrinkar.

 

Renoveringen av Globen beräknas pågå i upp till tre år, däremot ska det under genomförandet kunna pågå verksamhet i arenorna cirka nio månader om året.

 

Om Globen
Globen är världens största sfäriska byggnad med en diameter på 110 meter och 85 meter i takhöjd. Arenan invigdes 1989 och är ritat av Berg Arkitektkontor (sedan 2007 en del av C.F. Møller Architects). Arkitektarbetet innefattade idékoncept, initiering av tävlingsgrupp, tävlingsförslag, stadsplan, bygg-, inrednings- och skyltprojektering.

 

C.F. Møller har 2009 ritat en ny attraktion på Ericsson Globe: två glasgondoler som tar upp besökare till toppen av byggnaden som erbjuder 360 graders utsikt över Stockholm med omnejd.

C.F. Møller Architects har fått förtroendet att modernisera Globen - C.F. Møller. Photo: press_skyview_Sören Andersson

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter