C.F. Møller Architects i tävling om Lunds Centralstation - C.F. Møller
4.9.2017

C.F. Møller Architects i tävling om Lunds Centralstation

C.F. Møller har i samarbete med Elding Oscarson gått vidare till andra fasen av tävlingen om Lunds nya framtida Centralstation. Byggnaden spänner över järnvägsspåren och tillför en ny värdefull koppling till staden.
C.F. Møller Architects i tävling om Lunds Centralstation - C.F. Møller
C.F. Møller Architects i tävling om Lunds Centralstation - C.F. Møller

– Vi är fantastiskt glada för att få fortsätta samarbetet med att förstärka förslaget för Lunds framtida station som på ett funktionellt och modernt sätt skall ge staden en ny mötesplats och samtidigt bli en ny viktig symbol för stadens invånare och för stadens silhuett, säger Danyal Taylan, ansvarig arkitekt på C.F. Møller Architects.

Lunds Centralstation är en av Sveriges mest trafikerade järnvägsstationer och den nya stationen skapar förutsättningar för en spännande mötesplats i staden. Arkitekturen samspelar med närområdet och tillför en karaktärsfull siluett, synlig från flera olika håll i staden.

– Förslagen har visat på spännande möjligheter och idéer. Det är ett imponerande arbete som teamen har gjort med att utforska nya centralstationsbyggnaden. Det är en komplex uppgift och tillsammans ska vi nu med två team ta nästa steg att utveckla denna viktiga plats för Lunds kommun och regionen, säger Marcus Horning, stadsbyggnadsdirektör.

– Vi vill att stationen ska bli en spännande mötesplats för både resenärer och de som rör sig i staden, att den uppfyller kraven på en effektiv resandemiljö och samtidigt samspelar arkitektoniskt med den närliggande stadsdelen, säger Rolf Larsson, regionchef på Jernhusen.

Lunds Centralstation är en av Sveriges största järnvägsstationer sett till antalet resenärer, med ett unikt läge mitt i staden. Under våren 2017 genomfördes ett parallellt skissuppdrag med fyra arkitektkontor för gestaltning av en ny stationsbyggnad på Lunds Centralstation. Jernhusen och Lunds kommun har valt ut C.F. Møller/Elding Oscarson och 3XN, som får i uppdrag att vidareutveckla sina förslag under hösten.

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter