C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award - C.F. Møller. Photo: S. DHALLOY - Image & Co
15.3.2019

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.
C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden
Associate Partner Rolf Nielsen, London - C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award - C.F. Møller. Photo: Mew

Två projekt var nominerade för utmärkelser och de blev båda belönade under årets MIPIM Awards. Greenwich Peninsula Low Carbon Center i London fick ett MIPIM Award i kategorin ”Best Industrial & Logistics Development” på prisutdelningen under torsdagskvällen i Cannes. Dagen innan mottog bostadsprojektet Golden Mede ett hedersomnämnande i kategorin "’Residential’" i prisserien Architectural Review MIPIM Future Projects Awards.

 

Det är andra året i följd som C.F. Moller Architects får ett MIPIM Award. Förra året fick arkitektfirman med kontor i Danmark, Norge, Sverige och Storbritannien ett pris för Maersk Tower i Köpenhamn i kategorin " Best Healthcare Project".

 

Rolf Nielsen, associerad partner vid C.F. Møller Architects i London sa:
"Vi är hedrade att än en gång få den här prestigefyllda utmärkelsen. Det har varit ett privilegium för vårt kontor att få arbeta med detta viktiga projekt vid infarten till Greenwich Peninsula. Ett projekt som både innefattar det ambitiösa målet att ge hållbar energi till en ny del av London, men som också är en hyllning till det rika engelska arvet av framstående kommunal infrastruktur.


Vi vill tacka alla våra samarbetspartners, särskilt våra kunder Knight Dragon Developments och Pinnacle Power samt den fantastiska konstnären Conrad Shawcross för att ni hjälpte oss att realisera den här byggnadens potential".


Om Greenwich Peninsula Lowe Carbon Energy Centre, London
Kraftvärmeverket Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre är en viktig ny markör för hållbar och prisvärd energi till ett av Londons största stadsutvecklingsområden, The Greenwich Peninsula, som ska innehålla 15 700 nya bostäder och över 300 000 m² kontorsyta.


Byggnaden har en framträdande plats vid infarten till halvön, precis vid ingången till Blackwall Tunnel, och innehåller tekniskt avancerade pannor och kraftvärmeverk som levererar energi distribuerat via ett fjärrvärmenät från verket till de enskilda tomterna i området.


Enligt ett önskemål om att avmystifiera processen för energitillverkning har maskinrummet med tillhörande flexibla besökslokaler kompletterats med ett besökscentrum som erbjuder en interaktiv inlärningsupplevelse för besökande grupper. Byggnadens grundareal ger flexibilitet att införa ny energiteknik under byggnadens långa livslängd.


Det 49 meter höga skorstenstornet är utformad som en speciell milstolpe vid tillgången till halvön. Beklädnaden på tornet har utformats av den brittiska konstnären Conrad Shawcross och utgöras av hundratals trekantiga fält som viks och fördelas över tornets yta och skapar komplexa geometriska mönster som bryter upp ytan och ger en reliefeffekt som leker med flyktpunkter och perspektiv. På natten skapar den integrerade belysningen en skiftande rad kompositioner som lyser upp strukturen inifrån.

 

Om Golden Mede, Waddesdon
C.F. Møller har ansvarat för utformningen av två nya bostadsområden i engelska Waddesdon Village, en by med cirka 2 000 invånare lite över en timmes körning från London.
Mittpunkten i byn är renässansslottet Waddesdon Manor, där den välbärgade familjen Rothschild har bott sedan 1874. Slottet inrymmer idag The Rothschild Foundation, som är en av Englands största och mest betydelsefulla välgörenhetsfonder. Fonden står också bakom stadsutvecklingen med de nya bostadsområdena.


Huvudtanken bakom projektet har varit att skapa ett centralt parkområde som för in naturen i hjärtat av den nya bebyggelsen, och där stigar och grönområden även bjuder in resten av byns invånare till att använda parken.


Bostäderna består huvudsakligen av radhus i två våningar grupperade i mindre klungor – alla med framsidan utåt mot de gröna parkområdena. Bostädernas karaktäristiska, lutande tak och tydliga vindskupor ger husen en egen identitet i byn, samtidigt som fasadmaterialet i form av tegel, ljust murverk och trä knyter an till den traditionella bebyggelsen i Waddesdon.


De öppna trädgårdarna och terrasserna på husens framsida återspeglar en önskan om att öppna upp de traditionellt mer slutna engelska bostäderna. På baksidan av varje bostad finns tillgång till en privat terrass (som öppnar sig mot det centrala parkområdet).
Särskilt fokus har lagts på att hålla biltrafiken till bostadsområdet på ett absolut minimum genom få tillfartsvägar och avsaknad av genomgående trafik.

 

Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre
Golden Mede
MIPIM

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter