C.F. Møller arkitekter får planeringstillstånd för en ny psykiatrisk klinik i London - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
27.2.2018

C.F. Møller arkitekter får planeringstillstånd för en ny psykiatrisk klinik i London

En ny psykiatrisk klinik, designad av CF Møller med starkt fokus på helande arkitektur, är nu ett steg närmare att bli verklighet efter att Royal Borough i Kingston upon Thames enhälligt valt att ge projektet planeringstillstånd.
C.F. Møller arkitekter får planeringstillstånd för en ny psykiatrisk klinik i London - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
C.F. Møller arkitekter får planeringstillstånd för en ny psykiatrisk klinik i London - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

C.F. Møllers design för den psykiatriska kliniken i Tolworth i Kingston har utvecklats omsorgsfullt under många år genom evidensbaserad forskning i samråd med brukare, anhöriga, sjukvårdspersonal och andra intressenter.  Projektets uppdragsgivare är South West London and St George's Mental Health NHS Trust, med målsättningen att skapa en förstklassig inrättning med en terapeutisk och trygg miljö som tillgodoser dagens och framtidens användarbehov.  Avdelningarna är arrangerande kring en omväxlande innergård med direkt tillgång till naturen och den friska luften, tryggt omsluten av byggnaden.  Arkitekturen är utformad för att om möjligt ge byggnaden mindre av en ”institutionaliserad” känsla. Vacker utsikt, bullerdämpning, gott om dagsljus, naturlig ventilation och tillgång till trädgårdsytor har varit fokusområden i designarbetet. 

 

David Bradley, huvudansvarig på South West London and St. George’s Mental Health NHS Trust berättar:
”Vår nya Tolworth-klinik blir unik eftersom personal och brukare varit starkt delaktiga i designarbetet. Det nya sjukhuset kommer att höra till landets främsta inrättningar, och kommer att säkerställa att vi kan leverera en förstklassig vård både till de tusentals patienter som vi ansvarar för i dag och kommande generationer”.

 

Teva Hesse, C.F. Møllers projektledare tillägger: ”Vår strategi har sedan 2012 varit att samarbeta med South West London and St. George’s Mental Health NHS Trust för att utveckla psykiatriska inrättningar med fokus på terapeutiska, normaliserade miljöer som hjälper brukarna i sin återhämtning. De nya husen och omgivningarna i Tolworth syftar till att minska stigmatiseringen av psykisk sjukdom genom att bidra positivt till det omgivande lokalsamhället.  Det enhälliga planeringstillståndet är en milstolpe som tar projektet ett steg närmare att bli verklighet.”

 

Den nya kliniken kommer att levereras i faser, och kommer när hela byggnationen är avslutad omfatta avdelningar för äldre människor, vuxna och ungdomar, samt specialistavdelningar för vuxna i arbetsför ålder, en akutmottagning för äldre människor, en OCD/BDD-avdelning samt psykiatriska avdelningar för barn och ungdomar.  Utöver nya slutenvårdsavdelningar kommer inrättningen också att erbjuda öppenvårdstjänster, utbildnings- och seminariemöjligheter och ett brett utbud av stödtjänster.

 

Cllr Cathy Roberts, Kingston Councils portföljansvarige för Adult Social Care and Health slår fast:
”Vi är glada över att kunna ge grönt ljus åt ett så viktigt projekt i stadsdelen och välkomnar de planer som fastställts för Tolworth-anläggningen. Den nya kliniken kommer att ge oss möjlighet att tillhandahålla välbehövliga psykiatritjänster i Kingston och angränsande stadsdelar, och kommer att erbjuda landets främsta vård och lokaler.

 

Helande arkitektur
Även om åkommor och behandlingsmetoder varierar, visar alltmer forskning att miljöer som är utformade för att komma patienterna till nytta också gynnar deras hälsa.  C.F. Møller-Arkitekter arbetar med evidensbaserad design och innovation för att skapa optimerade terapeutiska miljöer för patienter och personal.

 

Längre bort
Runt om i Europa leder C.F. Møller vägen i flera stora hälso- och sjukvårdsprojekt.  Bolaget vann anlitades nyligen för utbyggnaden av det ikoniska och K-märkta universitetssjukhuset i Aachen, Tyskland, ett projekt som vanns i en internationell designtävling 2017 med den tyska byrån HENN.  Tillsammans med landmärken som Aarhus universitetssjukhus i Danmark, det största sjukhusprojektet i Danmarks historia och vinnare av priset ”Best International Healthcare” 2017 har C.F. Møller tagit en världsledande position när det gäller att leverera sjukvårdsbyggnader med toppmodern design.


Projektgrupp

Kund:  South West London and St. George’s Mental Health NHS Trust
Arkitekt: C.F. Møller Architects
Landskapsarkitekt: C.F. Møller Landscape
Projektledare: Appleyard & Trew
SMEP samt väg- och vatten: Arup
Brandskydd: Trenton Fire
QS: Gardiner & Theobald
Transportkonsult: Motion
Kommunikation: Cascade Communications
Planeringsrådgivare: Montague Evans

 

Pressmeddelande från Kingston Council
Mer om projektet

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter