C.F. Møller och HENN vinner internationell sjukhustävling i Tyskland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller + HENN
4.4.2017

C.F. Møller och HENN vinner internationell sjukhustävling i Tyskland

Arkitektbyrån C.F. Møller har tillsammans med den tyska arkitektbyrån HENN vunnit en internationell tävling om att bygga ut Tysklands mest ikoniska sjukhuskomplex – det K-märkta, högteknologiska Universitetssjukhuset RWTH Aachen från 1970-talet.
C.F. Møller och HENN vinner internationell sjukhustävling i Tyskland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller + HENN

Ett legendariskt sjukhus står inför en utbyggnad. Sjukhuskomplexet i Universitetssjukhuset RWTH Aachen i västra Tyskland ska byggas ut med en ny byggnad som innehåller en central operationsavdelning med bland annat intensivvårdsavdelning och en helt ny allmän entré.

State-of-the-art, högteknologiska operationsmöjligheter och intensivavdelningar gör tillbyggnaden till den viktigaste delen av sjukhuset i Aachens sjukvård. C.F. Møller och HENN lyckades med sin design av det K-märkta byggnadskomplexet slå 12 konkurrerande team i projekttävlingen.

– Denna stora tävlingsvinst i Tyskland, som är en helt ny marknad för oss, understryker C.F. Møllers globalt ledande position när det handlar om att utveckla och leverera state-of-the-art sjukvårdsarkitektur, säger Klavs Hyttel och Julian Weyer, ansvariga partner och arkitekter från C.F. Møller.

 

De bästa principerna från läkande arkitektur
Stora delar av tillbyggnadens design har förlagts under underjordisk för att minimera den visuella påverkan på de befintliga, K-märkta byggnaderna. Nybygget täcks med en frodig, grön parkanläggning som öppnas upp för både allmänheten och de anställda.

Den låga, böljande byggnaden lyfter sig upp mot den allmänna entrén i en svepande och generös rörelse som skapar en inbjudande, ljus ingång i varma toner. Arkitekturen skapar intuitiv wayfinding för patienter och anhöriga, som vägleds av utsikten ut mot det gröna parklandskapet.

Trots den nedsänkta placeringen är de nya faciliteterna för operationer och intensivavdelningarna designade för att släppa in riktigt mycket dagsljus, samtidigt som man har åtkomst till grönområden. Projektet är ett exempel på de bästa principerna i ”läkande arkitektur”. Här skapas en vänlig och bekväm miljö för både patienter, anhöriga och anställda.

 

Öppet och effektivt
En serie specialdesignade, avsides mötesplatser för personalen i de öppna utrymmena delar in den flexibla och effektiva layouten hos operationsplanet. Det skapar optimala förutsättningar för teamwork och relationer mellan anställda.

– De prisvinnande designerna karakteriseras av sin funktionalitet, transparens och den futuristiska designen som på ett harmoniskt sätt integreras in i vår huvudbyggnad, säger Peter Asché, Commercial Director på Universitetssjukhuset RWTH Aachen.

Storleken på utbyggnaden av det legendariska sjukhuskomplexet är på ca 35 000 m².

De planerade delelementen i projekten är:

-          En central operationsavdelning med 31 separata operationsenheter

-          Ambulerande operationsfaciliteter med fyra operationsenheter

-          Tre intensivvårdsavdelningar med 50 sängar

-          Anestesi

-          Sängförberedelse

-          Central huvudingång

-          Serviceytor

-          Allmän entré och ankomstområde 

 

Ytterligare illustrationer här

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter