C.F. Møller och HENN vinner internationell sjukhustävling i Tyskland

C.F. Møller och HENN vinner internationell sjukhustävling i Tyskland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller + HENN

4.4.2017 | Arkitektbyrån C.F. Møller har tillsammans med den tyska arkitektbyrån HENN vunnit en internationell tävling om att bygga ut Tysklands mest ikoniska sjukhuskomplex – det K-märkta, högteknologiska Universitetssjukhuset RWTH Aachen från 1970-talet.

 

Ett legendariskt sjukhus står inför en utbyggnad. Sjukhuskomplexet i Universitetssjukhuset RWTH Aachen i västra Tyskland ska byggas ut med en ny byggnad som innehåller en central operationsavdelning med bland annat intensivvårdsavdelning och en helt ny allmän entré.

State-of-the-art, högteknologiska operationsmöjligheter och intensivavdelningar gör tillbyggnaden till den viktigaste delen av sjukhuset i Aachens sjukvård. C.F. Møller och HENN lyckades med sin design av det K-märkta byggnadskomplexet slå 12 konkurrerande team i projekttävlingen.

– Denna stora tävlingsvinst i Tyskland, som är en helt ny marknad för oss, understryker C.F. Møllers globalt ledande position när det handlar om att utveckla och leverera state-of-the-art sjukvårdsarkitektur, säger Klavs Hyttel och Julian Weyer, ansvariga partner och arkitekter från C.F. Møller.

 

De bästa principerna från läkande arkitektur
Stora delar av tillbyggnadens design har förlagts under underjordisk för att minimera den visuella påverkan på de befintliga, K-märkta byggnaderna. Nybygget täcks med en frodig, grön parkanläggning som öppnas upp för både allmänheten och de anställda.

Den låga, böljande byggnaden lyfter sig upp mot den allmänna entrén i en svepande och generös rörelse som skapar en inbjudande, ljus ingång i varma toner. Arkitekturen skapar intuitiv wayfinding för patienter och anhöriga, som vägleds av utsikten ut mot det gröna parklandskapet.

Trots den nedsänkta placeringen är de nya faciliteterna för operationer och intensivavdelningarna designade för att släppa in riktigt mycket dagsljus, samtidigt som man har åtkomst till grönområden. Projektet är ett exempel på de bästa principerna i ”läkande arkitektur”. Här skapas en vänlig och bekväm miljö för både patienter, anhöriga och anställda.

 

Öppet och effektivt
En serie specialdesignade, avsides mötesplatser för personalen i de öppna utrymmena delar in den flexibla och effektiva layouten hos operationsplanet. Det skapar optimala förutsättningar för teamwork och relationer mellan anställda.

– De prisvinnande designerna karakteriseras av sin funktionalitet, transparens och den futuristiska designen som på ett harmoniskt sätt integreras in i vår huvudbyggnad, säger Peter Asché, Commercial Director på Universitetssjukhuset RWTH Aachen.

Storleken på utbyggnaden av det legendariska sjukhuskomplexet är på ca 35 000 m².

De planerade delelementen i projekten är:

-          En central operationsavdelning med 31 separata operationsenheter

-          Ambulerande operationsfaciliteter med fyra operationsenheter

-          Tre intensivvårdsavdelningar med 50 sängar

-          Anestesi

-          Sängförberedelse

-          Central huvudingång

-          Serviceytor

-          Allmän entré och ankomstområde 

 

Ytterligare illustrationer här

C.F. Møller och HENN vinner internationell sjukhustävling i Tyskland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller + HENN

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.

Ny partner och CEO på C.F. Møller Architects

14.1.2019 | C.F. Møllers nuvarande vice vd, advokat Lone Bendorff, blir partner och utses samtidigt till ny CEO för C.F. Møller Architects.

Vinner tävling i Belgien

7.1.2019 | Tillsammans med BRUT vinner C.F Møller Architects upphandlingen om ett ambitiöst stadsutvecklingsprojekt i Oostende, Belgien.

C.F. Møller Architects utser ny associerad partner

17.12.2018 | Jonas Toft Lehmann har utsetts till ny associerad partner hos C.F. Møller Architects från och med den 1 januari.

Bryggeriområde förvandlat till bostadsområde

4.12.2018 | C.F. Møller Architects omvandlar gammalt danskt bryggeriområde till ett nytt levande bostadsområde i Århus.

Framtidens skola i samspel mellan politik, pedagogik och arkitektur

3.12.2018 | Copenhagen International School och C.F. Møller Architects arrangerade den 27 november en debatt om utformningen av framtidens läroanstalter. I panelen fanns arkitekter, en pedagogikexpert, en rektor, skolelever och politiker.
Visa mer