C.F. Møller vinner tävling med ett innovativt höghus - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller
2.6.2017

C.F. Møller vinner tävling med ett innovativt höghus

C.F. Møller vinner ännu en tävling med ett innovativt höghus. Denna gång är det för Aros Bostad AB och Vasakronan som C.F. Møller får förtroendet att rita ett nytt höghus i centrala Kista i Stockholm.
C.F. Møller vinner tävling med ett innovativt höghus - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller
C.F. Møller vinner tävling med ett innovativt höghus - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

Kista, norr om Stockholms innerstad, utvecklas från att vara en samlingspunkt för några av Sveriges mest innovativa verksamheter till att även bli ett modernt och attraktivt bostadsområde. Nu bidrar C.F. Møller till utvecklingen genom vinnarförslaget Geysir – ett höghus som kommer att bli en viktig nod i utvecklingen av stadsdelen.


”För sitt starka grundkoncept och genom stringent arkitektur vinner förslaget Geysir utlyst tävling om nytt bostadshus i Kista för Aros Bostad och Vasakronan. Genom eleganta förskjutningar i volym och tvåsidig fasadgestaltning skapar Geysir intressanta siluetter och rumsbildningar. Geysir har stort potential att lyfta platsen, länka samman Kistagången och Isafjordsgatan och attrahera boende till hjärtat av Kista.” säger jurygruppen efter att ha valt ut C.F. Møllers förslag som vinnare i tävlingen.

 

Grön och urban samlingspunkt

En grön oase på taket bidrar till att stärka de inslag av grönska som redan finns i dagens Kista men som behöver lyftas fram i den kommande utvecklingen. Det är i kombinationen av de urbana kvaliteterna och det gröna som fantastiska boendekvaliteter kan uppstå.
”Det är genom panoramautblickar över Stockholm,  gröna takterrasser och en levande bottenvåning  –  där mötet mellan de boende, och alla de människor som arbetar och studerar i Kista – som ramarna för ett modernt boende skapas.” säger Mårten Leringe, VD på C.F. Møller i Stockholm.


Tornet är indelat i två volymer som är förskjutna i sektion. Det ger byggnaden en tydlig karaktär samtidigt som den skapar dubbelhöga rum mot Kistagången och vindskyddade takterrasser högst upp. Totalt är det ca 220 lägenheter i varierad storlek.


Innovativa höghus
Geysir är det senaste i raden av aktuella höghusprojekt från C.F. Møller som bidrar till utvecklingen att skapa sociala kvaliteter inom bostadsområdet, och särskilt inom höghus. I Antwerpen är ett höghus under uppförande som kännetecknas av konceptet ”En landsby på höjden”. Projektet undersöker möjligheten att skapa mindre sociala gemenskaper i ett större bostadskomplex. I vinsten för Västerås nya landmärke, ”Sjömärket”, skapas en grön park på byggnadens sjuttonde våning, och byggnaden konstrueras med en hybridstomme där halva byggnaden utförs med trä.


I Oslo utvecklas projektet ”Krystalklar” tillsammans med KLP, för att bidra till en attraktiv stadsmiljö intill centralstationen. I ”Maersk Tornet” som invigdes tidigare i år utanför Köpenhamns universitet, är möjligheten för att forskare och studerande ska mötas på tvärs ett centralt arkitektoniskt grepp i utformningen för att stärka forskningen i Danmark.
 

 

Läs mer om projektet

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter