C.F. Møllers vertikala landsby reser sig

C.F. Møllers vertikala landsby reser sig - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

24.11.2016 | Hälften av lägenheterna är redan sålda, och nu börjar C.F. Møllers höghus, som är tänkt som en landsby på högkant att resa sig i Antwerpen.

 

C.F. Møller har ritat ett 24-våningshus i Antwerpens Nieuw Zuid-område vid floden Schelde. Målet har varit att omdefiniera höghuset som en social, vertikal gemenskap.

Tornet bryter med de traditionella höghustendenserna, som isolerar de boende. Tornet är utformat som ett hållbart, kollektivt orienterat samhälle, där sociala möten skapas genom en mängd olika arkitektoniska grepp.
– I klassiska höghus träffar de boende bara sina grannar i hissen eller ingången, vilket gör det svårare att skapa en känsla av gemenskap. Det vill vi gärna ändra på genom att förnya sättet som höghus designas på. Det betyder att vi har tänkt byggnaden inifrån och ut med de sociala kvaliteterna som drivkraft för utformningen, berättar Lone Wiggers, partner och arkitekt på C.F. Møller.

Detta är något som verkar ha fallit i god jord hos belgarna, eftersom hälften av lägenheterna nu har sålts.

De blivande ägarna kan se fram att bo i ett höghus som präglas av mångfald, och där sociala möten möjliggörs och främjas av en lång rad lösningar, utan att behovet av privatliv åsidosätts. Byggnaden rymmer till exempel många olika bostadstyper som möjliggör en varierad boendesammansättning, allt från små delade lägenheter för studenter till stora familjelägenheter och lägenheter av live/work-typ. Alla är indelade i mindre grupper.

Vertikala gemenskaper
Tornet har 24 våningar och ytan uppgår till 15 000 m2 med 154 lägenheter, butiker, kontorslokaler och gemenskapsytor. Ett lätt rutnät delar in tornets fasader i mindre enheter med fem lägenheters privata altaner, som har en inbördes förskjutning. Det skapar upplevelsen av ett intimt grannskap som sträcker sig över våningsplanen, med möjlighet till både privatliv och socialt umgänge på samma sätt som i traditionella horisontella grannskap. Det har dessutom skapats 4 000 m² extra yta i form av terrasser, vinterträdgårdar och takterrasser som skapar boendekvalitet och bidrar till att ge byggnaden ett mindre urbant och mer mänskligt utseende.

De gemensamma faciliteterna för hela tornet inkluderar cykelverkstad, tvättservice och ett gemenskapsrum med taklandskap på femte våningen, som delas av de boende.
C.F. Møller vann uppdraget om bostadstornet i Antwerpen i en internationell tävling 2014 i samarbete med BRUT architects och ABT, och i bygget är man nu i färd med att färdigställa de nedersta våningsplanen. Videon visar hur den vertikala landsbyn kommer att se ut när den när färdig.



Byggherre:
Nieuw Zuid – Triple living
Adress
Antwerpen, Belgien
Omfattning
Lägenheter 15 000 m²
Terrasser och balkonger 5 500 m²
Parkeringsgarage 5 500 m2

 

Läs mer här.

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.

Ny partner och CEO på C.F. Møller Architects

14.1.2019 | C.F. Møllers nuvarande vice vd, advokat Lone Bendorff, blir partner och utses samtidigt till ny CEO för C.F. Møller Architects.

Vinner tävling i Belgien

7.1.2019 | Tillsammans med BRUT vinner C.F Møller Architects upphandlingen om ett ambitiöst stadsutvecklingsprojekt i Oostende, Belgien.

C.F. Møller Architects utser ny associerad partner

17.12.2018 | Jonas Toft Lehmann har utsetts till ny associerad partner hos C.F. Møller Architects från och med den 1 januari.

Bryggeriområde förvandlat till bostadsområde

4.12.2018 | C.F. Møller Architects omvandlar gammalt danskt bryggeriområde till ett nytt levande bostadsområde i Århus.

Framtidens skola i samspel mellan politik, pedagogik och arkitektur

3.12.2018 | Copenhagen International School och C.F. Møller Architects arrangerade den 27 november en debatt om utformningen av framtidens läroanstalter. I panelen fanns arkitekter, en pedagogikexpert, en rektor, skolelever och politiker.
Visa mer