Dubbla segrar för C.F. Møller Architects på WAN AWARDS 2017 - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden
2.3.2018

Dubbla segrar för C.F. Møller Architects på WAN AWARDS 2017

C.F. Møller-projekten Copenhagen International School och kraftstationen på Greenwich Peninsula fick pris på ceremoni i London.
Dubbla segrar för C.F. Møller Architects på WAN AWARDS 2017 - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
Dubbla segrar för C.F. Møller Architects på WAN AWARDS 2017 - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

WAN (World Architecture News) Awards har i tio års tid uppmärksammat och hyllat fantastisk design.  Årets tioårsjubileum hölls på London Marriott Hotel onsdagen den 28 februari och blev en lyckad kväll med dubbla priser.  Kraftstationen på Greenwich Peninsula i London, designad i samarbete med den brittiske konstnären Conrad Shawcross, belönades med priset ”Metal in Architecture” och Copenhagen International School fick priset ”Best in Europe Education”. Skolan nominerades under kvällen också till Waterfront Award.


Landmärke i London
Low Carbon Energy Centre är ett viktigt nytt landmärke för hållbar och prisvärd energi i ett av Londons största stadsutvecklingsområden, Greenwich Peninsula, med 15 700 nya bostäder och över 300 000 m² kontorsyta.


Med en ambition att avmystifiera energiproduktionsprocessen har maskinrum och flexibla intilliggande kontor kompletterats med ett besökscentrum som erbjuder en interaktiv pedagogisk upplevelse för förbokade besöksgrupper. Byggnadens mått ger ökad flexibilitet när det gäller införandet av ny energiteknik under byggnadens långa livslängd.


Utsidan av den 49 meter höga skorstenen har förvandlats till ett konstnärligt statement vid infarten till halvön. Byggnadens fasadbeklädnad har designats av den brittiske konstnären Conrad Shawcross och är formad av hundratals trekantiga paneler som veckas och flödar över ytan på tornet och på så sätt skapar intrikata geometriska mönster som visuellt bryter upp de plana ytorna och istället bildar en ojämn, skulpterad yta som leker med gränspunkter och perspektiv. När mörkret faller skapar den integrerade belysningen en serie ljuskompositioner som lyses upp från skorstenens insida.

 

Solkraftsdriven framtidsskola
Copenhagen International Schools nya skolbyggnad har en framträdande placering i Köpenhamns nya stadsdel Nordhavn.


Skolan är utformad för att länka samman skolområdet med det offentliga rummet i stadsmiljön och skapa en öppen atmosfär. Skolans huvudbyggnad består av fyra mindre torn, där varje torn har specialanpassats för behoven hos barn i olika utvecklingsstadier. Exempelvis har klassrummen för de yngsta eleverna gjorts särskilt stora: Ett stort antal olika aktiviteter kommer att äga rum i och runt klassrummen, som alla har särskilda grönytor och områden med utrustning för drama/uppträdanden, idrott med mera. Tornen har mellan fem och sju våningar. Alla fyra skolenheter är byggda ovanpå en bottenvåning som inhyser gemensam och mer utåtriktad verksamhet, inklusive en foajé, idrottsanläggningar, en matsal, bibliotek och evenemangsutrymmen. De gemensamma utrymmena kommer att vara öppna för skolans och lokalsamhällets evenemang. Bottenplan omfattar också en gemensam takterrass som kommer att fungera som en lekplats för hela skolan – och i synnerhet utgöra en säker miljö för de yngsta eleverna.


Skolbyggnadens unika fasad är täckt med 12 000 solcellspaneler, där varje panel är individuellt vinklad för att skapa en paljettliknande effekt. Solcellerna kommer att tillgodose mer än hälften av skolans årliga energianvändning. Solcellerna täcker en yta på totalt 6 048 kvadratmeter, vilket gör skolan till en av Danmarks största byggnader med integrerade solceller.

 

WAN AWARDS 2017
Copenhagen International School
Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter