GRÖNT LJUS FÖR NYTT RESURSCENTRUM I LONDON - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
30.1.2018

GRÖNT LJUS FÖR NYTT RESURSCENTRUM I LONDON

I samarbete med Lambeth Council är C.F. Møller nu ett steg närmare byggandet av ett nytt resurscentrum för vuxna med inlärningssvårigheter vid Coburg Crescent i Lambeth i södra London.
GRÖNT LJUS FÖR NYTT RESURSCENTRUM I LONDON - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
GRÖNT LJUS FÖR NYTT RESURSCENTRUM I LONDON - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Projektet godkändes enhälligt av planeringsmyndigheterna i Lambeth den 23 januari och är nu redo att gå vidare till byggfasen. Planen är att arbetet på plats ska starta i maj 2018 och att det ska vara slutfört sommaren 2019.

 

— Vi är mycket glada över att ha fått bygglovet och därmed kan fortsätta vårt givande samarbete med Lambeths kommunfullmäktige för detta unika projekt. Vi är stolta över att få bidra till att göra världen lite bättre och värdigare för människor med inlärningssvårigheter.
Vi är särskilt angelägna att kunna säkerställa att de föreslagna serviceanläggningarna rör sig bort från tidigare institutionsmodeller. Vi förstår att det är viktigt att skapa maximal flexibilitet för det framtida tillhandahållandet av tjänster och integrera brukarna av tjänsterna så mycket som möjligt i samhället i stort”, säger Rolf Nielsen, Associate Partner på C.F. Møller i Storbritannien.

 

Samarbetskultur

Möjligheten att arbeta tillsammans med teamet på socialtjänsten för vuxna och det nära samarbetet med brukarna av tjänsten har resulterat i en unik byggnad som är skräddarsydd för deras specifika behov.
Det nya resurscentret vid Coburg Crescent är en mångsidig byggnad, vars främsta uppgift är att fungera som ett dagcenter för vuxna med inlärningssvårigheter. Förutom detta tillhandahålls även terapeutiska rum och stödboende för både längre och korta vistelser. Centret rymmer även en lokal som kan användas av invånarna i området, inklusive en butik och ett café där resurscentrets brukare kan arbeta och som även aktivt framhäver dagcentrets samarbetskultur.

 

Byggnaden har formen av en skyddande innergård med en aktiv gatufront i bostadsområdesskala längs Palace Road Estates. Tomtens lutning på tre meter mildras genom att huvudentrén och det skyddade avlämningsområdet har placerats i den lägre delen av tomten, detta för att göra byggnaden mer lättillgänglig och för att eliminera trappor. En andra huvudentré till de mest publika delarna, inklusive cafét, gemenskapsytorna och butiken, är placerad i markplan och är vänd ut mot gatan.


Enkelheten i designen kännetecknas av ett stort sluttande tak som omfamnar byggnadens alla olika delar och komponenter i en enda volym. Det övre klimatskalet omsluter de översta våningarna och taket genom att använda ett och samma fasadsystem av lertegel. Bottenvåningens sockel lyfts fram med hjälp av kontrasterande mörkare murverk.

 

Experter på helande arkitektur

Användningen av helande arkitektur och evidensbaserad design har tillämpats i två andra av C.F. Møllers projekt i Storbritannien. Projekten är de psykiatriska sjukhusen i Springfield och Tolworth, som för närvarande byggs i sydvästra London. Tillsammans med landmärken som Aarhus universitetssjukhus i Danmark, det största sjukhusprojektet i Danmarks historia, tillika vinnare av priset ”Best International Healthcare” 2017, understryker detta C.F. Møller världsledande position när det gäller att leverera sjukvårdsbyggnader med toppmodern design.


Runt om i Europa arbetar C.F. Møller med ett flertal sjukvårdsprojekt, inklusive världens första helt automatiserade steriliseringscentral vid det nationella sjukhuset i Danmark. Vid sidan av detta har man även anlitats för utbyggnaden av det ikoniska och K-märkta universitetssjukhuset RWTH i Aachen, Tyskland, ett projekt som vanns i en internationell designtävling 2017, i samarbete med den tyska byrån HENN.

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter