”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkelse - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
1.7.2019

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkelse

”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).
”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkelse - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkelse - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

Inför detta år tog muséet emot rekordmånga projekt för nya byggnader, landskapsarkitektur och stadsplanering från de mest inflytelserika företagen som är verksamma över hela världen.

 

– Det är en ära att erhålla detta pris. Det har varit ett nöje att arbeta med detta gemenskapsdrivna projekt, där vår designstrategi att integrera stadsmiljö och arkitektur verkligen har inneburit en förbättring för en så bred användargrupp som möjligt, säger Julian Weyer, partner och arkitekt hos C.F.  Møller Architects.

 

”Hjärtat” i Ikast
”Hjärtat” i Ikast är en ny mötesplats som kretsar kring kultur och kommunikation, där relationerna mellan olika samhälls- och åldersgrupper kan skapas och utvecklas. I ”Hjärtat” kombineras utbildning, rådgivning, olika aktiviteter, gemenskap, motion och fritid på nya sätt, med byggnader och utomhusutrymmen som utformats för att främja inkluderande och integrerande sociala och kulturella möten.

 

Det består av en flerfunktionell byggnad och en aktivitetspark, för att skapa en ny relation till intilliggande handelshögskolan HHX Ikast, Ikast Brande gymnasieskola, Lärarhögskolan och Ikast-Brande internationella skola, som även de formgivits av C.F. Møller.

 

Själva byggnaden är utformad som ett virrvarr av små sammanbyggda ”hus”, vilka kombinerar idrotts- och evenemangsutrymmen med flerfunktionella och pedagogiska lokaler, socio-ekonomiska arbetstillfällen såsom kafé, butik och ekologiskt jordbruk och gemenskapsutrymmen som är fritt åtkomliga för alla medborgare. Det omgivande aktivitetslandskapet har utformats kring principer för hållbar avloppshantering och inkluderar mycket aktiva sysselsättningar, såsom en skateboardramp och flowskate-park, ett pumptrack för cyklar, parkour-bana och lekplatser, beachvolley-banor och en bollplan och även platser för lugnare gemensamma aktiviteter, såsom boule-banor, picknick och lägereldar.

 

Om det internationella priset
Sedan 2004 organiserar Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum i samarbete med European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies och Metropolitan Arts Press, Ltd. International Architecture Awards (De internationella arkitekturpriserna) som ett sätt att hedra det bästa och viktigaste inom nya byggnader, landskapsarkitektur och stadsplaneringsprojekt som formgivits och/eller byggts av världens ledande arkitekter, landskapsarkitekter och stadsplanerare som arbetar nationellt eller internationellt. International Architectural Awards är det viktigaste och mest prestigefyllda programmet för utmärkelser för framstående byggnader, vilket värdesätter nya och banbrytande design. Det årliga programmet, som organiseras av båda institutionerna, främjar även internationell arkitektur och design inför en global publik.

 

Hjärtat i Ikast
The International Architecture Awards

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter