Internationellt hälsodesignpris till AUH - C.F. Møller. Photo: Thomas Mølvig
2.11.2017

Internationellt hälsodesignpris till AUH

Aarhus Universitetshospital (AUH), designat av C.F. Møller, Cubo och Schønherr Landskab har utsetts till vinnare av det prestigefyllda Building Better Healthcare Award för Best International Design.
Internationellt hälsodesignpris till AUH - C.F. Møller. Photo: Projektafdelingen DNU / Jørgen Weber
Internationellt hälsodesignpris till AUH - C.F. Møller. Photo: Julian Weyer

Syftet med det brittiska priset Building Better Healthcare Award for Best International Design är att sätta fokus på framstående vårdbyggnader som är nytänkande och bidrar till framsteg inom området både nationellt och internationellt. Priset understryker C.F. Møllers ledande position inom hälsodesign globalt.

 

Danmarks första och största supersjukhus, det 500 000 m2 stora Aarhus Universitetshospital, är ett toppmodern sjukhus som blir ett föregångsprojekt både i Danmark och i resten av världen när det gäller konceptet ”läkande arkitektur” i sjukvårdssektorn.

 

Människan i centrum

Systematisk användning av den arbetsmetod som kallas Kunskaps- och Evidensbaserad design betyder att begreppet ”läkande arkitektur” har varit vägledande i alla beslut som rör utformningen av sjukhusets fysiska ramar. Från inredningen i enkelsängsrummen, en framtidssäkrad och flexibel layout och användningen av dagsljus och ljusinfall i alla sjukhusets rum till utformningen av de landskap och trädgårdsrum som omger sjukhuset.

Målet har i princip varit att uppfylla flest möjliga krav, behov och förväntningar från patienter, främja involveringen av anhöriga och säkra optimala arbetsförhållanden och smidiga arbetsrutiner för alla anställda — och på så sätt skapa ett sjukhus som sätter människan i centrum.

 

Hattrick för C.F. Møller

Det årliga Building Better Healthcare Awards har i tjugo år belönat best practice-sjukvårdbyggnader i både offentlig och privat sektor, med fokus på arkitektur och design i världsklass, samt det lagarbete som ligger bakom. Det är tredje gången som C.F. Møller vinner priset för Best International Design, som tidigare har tilldelats Akershus Universitetshospital i Oslo (2011), samt Akut- och Infektionskliniken vid universitetssjukhuset SUS i Malmö (2012).

 

C.F. Møller, Cubo Arkitekter och landskapsarkitektföretaget Schønherr samt ingenjörsföretaget Rambøll, Alectia och Søren Jensen – tillsammans med Rådgivergruppen DNU – vann i samarbete uppdraget om att skapa det nya Universitetssjukhuset i Aarhus för byggherren Midtjylland i en internationell projekttävling 2007. Den första delen av den nya byggnaden, till ett värde av 6,3 miljarder, invigdes i februari, och såväl tidsplanen som budgeten är uppfyllda.

 

För närvarande arbetar C.F. Møller med flera stora hälsoprojekt internationellt, inklusive Springfield & Tolworth mental health hospitals i London, Haraldsplass hospital i Bergen samt projekt i Tyskland, Belgien och Italien.

 

More about the Aarhus University Hospital

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter