Kulturbro-Aalborg öppnar 4 mars - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller
3.3.2017

Kulturbro-Aalborg öppnar 4 mars

Lördagen den 4 mars öppnar Kulturbro-Aalborg – en ny bro över Limfjorden som skapar en bättre förbindelse mellan Aalborg och Nørresundby för fotgängare och cyklister.
Kulturbro-Aalborg öppnar 4 mars - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller
Kulturbro-Aalborg öppnar 4 mars - C.F. Møller

Nya Kulturbro-Aalborg har försenats efter att en pråm i juni 2016 seglade på järnvägsbron som kulturbron är monterad på. Men nu öppnar Kulturbro-Aalborg lördagen den 4 mars, och både turister och lokalinvånare som går till fots eller cyklar får en ny möjlighet att korsa Limfjorden och samtidigt få en upplevelse av naturen och vattnet.

Kulturbro-Aalborg har ritats av arkitektbyrån C.F. Møller, som bl.a. också står bakom utvecklingen av Aalborgs Hamnfront, som har belönats med flera priser.

Kulturbron är 400 meter lång och bygg i en lätt och elegant konstruktion som tar hänsyn till den karakteristiska järnvägsbron från 1928. Kulturbron vilar punktvis på järnvägsbron och är i övrigt fäst genom ett system med tryckstänger och en svängningsdämpad vajerkonstruktion.

 

Hållbar bro
Kulturbro-Aalborg är uppförd i ett mycket lätt material som består av plast och fiberkomposit av samma typ som används även till vindkraftverk.

Materialet är trots sin låga vikt mycket starkt och samtidigt miljövänligt. Broelementen är utformade för att vara enkla att montera och eventuellt ta bort vid underhåll – åter igen för att skapa en så hållbar lösning som möjligt.

 

Bron kommer att lysas upp av energisnåla LED-lampor. Ljuset ligger som en lång linje i handlisterna, som vägleder fotgängare och cyklister i kvällsmönstret, och samtidigt får bron att framstå som ett skulpturalt landmärke.

– Vi gratulerar Aalborg och Nørresundby till Aalborg-Kulturbro, som vi har varit glada över att få rita, och vi hoppas att den blir flitigt använd både av turister och lokalbefolkning. Personligen ser jag fram emot att i fortsättningen kunna korsa Limfjorden på detta unika sätt, berättar Søren Tortzen, avdelningschef på C.F. Møller i Aalborg.

 

Invigning på Nørresundbysidan

Kulturbro-Aalborg invigs kl. 11.00 lördag den 4 mars 2017 med samling på Nørresundbysidan, där Borgmästare Thomas Kastrup-Larsen och Jens Toft-Nielsen, ordförande för Föreningen Kulturbro-Aalborg, klipper bandet. Därefter går och cyklar man över till Aalborgsidan, där bandet också klipps, och det kommer även hållas tal och finnas musik, mat och dryck på plats.

Kl. 11.30 öppnar Aalborg-Kulturbro för gående och cyklister i båda riktningarna.

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter