Nio dagars fest i ”Storstadens Moderna Samlingshus”  - C.F. Møller. Photo: ODEON - Jens Wognsen
28.4.2017

Nio dagars fest i ”Storstadens Moderna Samlingshus”

Den 28 april börjar Odense med firandet av sitt nya kulturcentrum, Odeon. Med 100 evenemang på nio dagar når ”Odense firar Odeon” sin stora höjdpunkt med en galaföreställning den 5 maj, då H.M. Drottning Margrethe besöker kultur- och konserthuset som ritats av C.F. Møller.
Nio dagars fest i ”Storstadens Moderna Samlingshus”  - C.F. Møller. Photo: ODEON - Jens Wognsen
Nio dagars fest i ”Storstadens Moderna Samlingshus”  - C.F. Møller. Photo: ODEON - KPC

Med Odeon har fynborna fått en teater och konsertarena av internationell klass. Sedan den 1 mars har de 32 000 m² kulturhus bjudit på teaterföreställningar, konserter, kulturutställningar, gemensamma måltider och offentliga arrangemang. Det firas i stor stil den kommande veckan, då mer än 100 arrangemang går av stapeln i Odeon.
– Det kommer att bli fantastiskt att se Odense samlas kring Odeon den kommande veckan, säger Klaus Toustrup, vd på C.F. Møller och ansvarig arkitekt för Odeon-projektet.
– Nu får vi verkligen se Odeon som den nytolkning av ”Storstadens samlingshus” det är. Huset kommer att sjuda av liv hela veckan. Det kommer att hållas utställningar, konserter, föreställningar, happenings, och folk kommer att mötas för att äta tillsammans. Nu ser vi visionen för Odeon förverkligas som gemenskapens kulturgenerator, förklarar Klaus Toustrup.

 

Kickstartar stadsutvecklingen
Odeon och Odense Kommuns nya, stora kultursatsning, och nybygget innehåller fyra scener samt Syddansk Musikkonservatorium & Skuespillerskole under ett och samma tak. Samtidigt rymmer byggnaden även en rad ungdomsbostäder och en dagligvarubutik.
– Programmet för veckan visar något av allt det som huset kan erbjuda – från stora till små arrangemang. Med Odeon har vi fått ett hus som är ett nav och en hävstång för både kulturen och konferensverksamheten i Odense, säger Odenses borgmästare, Peter Rahbæk Juel.
Odeon ger Odense en helt ny typ av kulturhus, som inte bara håller öppet för konserter eller konferenser. Huset är det första bygget att färdigställas på nedlagda Thomas B. Thriges Gade, och det är därför också en synlig symbol för förvandlingen av stadskärnan. Odeon är en central del i omstruktureringen av området till en ny, bilfri stadsdel med nära förbindelse till hamn, centrum och centralstation.
– Odeon håller en mycket hög standard, det har ett geografiskt läge mitt i Danmark och en storlek som gör att vi i framtiden kan locka till oss ännu fler spännande konstnärer och stora konferenser, säger Peter Rahbæk Juel.

 

Möjligheternas hus
Odeon är tänkt att vara ett hus som inte bara skapar möjligheter för kultureliten, stora konserter och teaterföreställningar. Det är en plats för invånarna, där både barn och vuxna kan sjunga, dansa, skratta och umgås.
– Det är det unika med Odeon. Med sina olika funktioner gör huset att det uppstår en mix av användare. Odeon är en plats där ingen dag är den andra lik, där besökarna utmanas och deras sammansättning förändras. Därför är dynamiken och utvecklingen konstant, förklarar Klaus Thoustrup.
– Du kan göra dina vardagsinköp medan andra tar del av storslagna konsertupplevelser, serveras pajer vid gemensamma måltider eller njuter av konst inne i huset eller utanför. Mixen är nyckeln till att Odeon blir en fast punkt i Odenses utveckling, säger Klaus Toustrup.
5 maj är öppningsveckans höjdpunkt ,då H.M. Drottning Margrethe besöker Odeon för att delta vid veckans galaföreställning.

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter