Partner Tom Danielsen går i pension - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller
29.1.2018

Partner Tom Danielsen går i pension

Efter 35 år hos C.F Møller lämnar partner Tom Danielsen nu företagets ägarkrets och går i pension.
Partner Tom Danielsen går i pension - C.F. Møller. Photo: Torben Eskerod
Partner Tom Danielsen går i pension - C.F. Møller. Photo: Julian Weyer

En tongivande personlighet inom såväl dansk som internationell arkitektur tackar för sig och lägger pennan på hyllan.

 

Tom Danielsen, arkitekt maa, RIBA och partner i C.F. Møller sedan 1987 har under sin långa karriär varit skiss-, projekterings- och designansvarig för en lång rad prisbelönta projekt.

 

— Jag tycker fortfarande att det är den bästa av alla världar att vara på jobbet bland kollegor, byggherrar och utförande hantverkare, men beslutet är fattat och det är både det rätta och förnuftiga, understryker Tom Danielsen, som fredagen den 26 januari höll en avtackningsmottagning med sina kollegor på C.F. Møllers kontor i Aarhus.

 

Från skolbänkar till sängrum
Tom Danielsen har under sina 31 år som partner arbetat med projekt som omfattar allt från bostadshus, industri, kommersiella fastigheter, undervisningsbyggnader, universitets- och forskningsbyggnader, museer och sjukhus. Han har varit ansvarig för projekt både i Europa, i Mellanöstern och i Asien, och sedan millennieskiftet har han varit ansvarig för C.F. Møllers vidareutveckling av Aarhus Universitet.

 

Den nu 67-årige arkitekten har satt ett enormt avtryck på hela företaget:

 

— Toms betydelse och inflytande på C.F. Møller är stort och obestridligt. Både som yrkesmässigt nav, men även som en kulturell fackelbärare som har varit med och definierat arkitektbyråns speciella DNA i både projekt, i synen på medarbetarna och genom den respekt och erkännandet av den betydelse som samarbete har vid ett verks tillkomst som han har visat, säger Klavs Hyttel, partner och styrelseordförande i C.F. Møller.

 

En arkitekturens fyr
En av Tom Danielsens största styrkor är att han inte sätter sig själv först, men ändå är i framkant och är en garant för yrkesmässig utveckling:

 

- Darwin Centre, Naturhistoriska museet i London, bär Toms arkitektoniska adelsmärke med ett lättillgängligt och funktionsmässigt förlösande koncept. Och med Poul Due Jensen Academy, Aarhus Universitet, Växthusen i Botaniska trädgården i Aarhus, Ingenjörshögskolan Aarhus Universitet och Aarhus Universitetssjukhus – för att bara nämna några viktiga projekt – har Tom lyckats stå bakom arkitekturverk som skapar kvaliteter och referenser som sträcker sig långt bortom själva uppdraget, säger Klavs Hyttel.

 

— Tom har skapat värde för både användare och betraktare, avslutar han.

 

Med yrkesmässig inblandning
På hans oändligt långa cv finns bland annat projekt för F.L. Schmidt i Indien, museer i London och ett huvudkontor för Grundfos i Japan. Även om aktiviteterna utanför Danmark har varit många för Tom Danielsen, har han hela tiden förmått engagera sig i yrkesmässiga sammanhang nationellt.

 

Tom Danielsen har bland annat varit utskottsledamot, förman, censor och fackdomare i Akademisk Arkitektforenings-regi, i Danske Arkitektvirksomheder, AI-Rådet och Akademirådet.

 

Tom Danielsen började på C.F. Møller 1983 och blev partner 1987. Men även om han nu går i pension så är det inte otänkbart att han plockar upp pennan igen med jämna mellanrum. Tom Danielsen kommer framöver att vara knuten till C.F. Møller Architects som seniorkonsulent.

 

Partnergruppen i C.F. Møller Architects består nu av Klavs Hyttel, Klaus Toustrup, Julian Weyer, Michael Kruse, Lone Wiggers och Mads Mandrup Hansen i Danmark samt Mårten Leringe i Sverige och Christian Dahle i Norge.

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter