STORT ENGAGEMANG DÅ DROTTNINGEN INVIGDE ODEON - C.F. Møller. Photo: Søren Lykke Bülow
9.5.2017

STORT ENGAGEMANG DÅ DROTTNINGEN INVIGDE ODEON

Ett veckolångt firande av det C.F. Møller-ritade konserthuset i Odense kulminerade på fredagen, då H.M. Drottning Margrethe invigde Odeon och fick ett smakprov på byggnadens många funktioner.
STORT ENGAGEMANG DÅ DROTTNINGEN INVIGDE ODEON - C.F. Møller. Photo: Søren Lykke Bülow
STORT ENGAGEMANG DÅ DROTTNINGEN INVIGDE ODEON - C.F. Møller. Photo: Søren Lykke Bülow

Mer än 100 aktiviteter på en vecka har nu bidragit till att Odeon på allvar har bitit sig fast i danskarnas medvetande.

Storstadens moderna samlingshus, som kommer att utgöra navet för stadsutvecklingen i Odense, stod inför sin största prövning då Danmarks majestät, H.M. Drottning Margrethe den 5 maj invigde huset i samband med en stor galashow.

Kulturcentret, som på fredagen fylldes till bristningsgränsen av besökare, rymmer närmare 1800 sittande gäster. Alla platser i Odeons Stora sal användes också då Odenses borgmästare, Peter Rahbæk Juel, hälsade välkommen till galashowen.

– Det här är ett hus som rymmer många olikheter, och det kommer vi att få ett smakprov på ikväll, berättade Peter Rahbæk Juel, som lade vikt vid Odeons roll i stadsutvecklingen:

– Odeon har en mycket speciell betydelse för stadens utveckling. Och det är mycket mer på väg, berättade borgmästaren.

 

Stor bredd
Under hela fredagen utgjorde Odeon ramen för olika aktiviteter såväl inomhus com utomhus. Speciellt platsen framför huset och husets stora foajé användes. Det understryker att Odeon kan användas på många olika sätt, förklarar Klaus Toustrup, vd, partner och ansvarig arkitekt för projektet för C.F. Møller:

– Vi har fått se hur Odeon kan leva och bidra till stadslivet från morgon till kväll med små happenings och konserter precis innan för huvudentrén, akrobatik och gatukonst alldeles utanför och magiska föreställningar i konsertsalarna, säger han.

Enligt Klaus Toustrup var själva galashowen inget undantag. En fylld sal fick se smakprov på en rad av de många funktioner som Odeon erbjuder.

– Vi upplevde att akustiken, ljussättningen och scentekniken fungerade optimalt under hela showen. Både då det stod 110 sångare på scenen, symfoniorkestern spelade, det visades film på den vita duken och volymen vreds upp under salen med elektronisk musik och tung bas. Det ger en bild av den Stora salens många användningsområden, säger Klaus Toustrup.

 

Gemensam måltid höjde stämningen rejält
Även om merparten av Odeons gäster vid fredagens galashow var klädda i klänning och vitt, visades Odeons många funktioner inte bara i Stora salen, utan även i Odeon Social, husets sociala matställe. Här kan lokala och besökare mötas varje kväll för att delta i gemensamma måltider. Fredagen var inget undantag.

– Det är just det som understryker Odeons mångsidighet. Odeon är till för hela staden, för hela landet. Det är ett nöje att se hur de många funktioner som huset erbjuder används.

Det skapar ett sammanhang och det gör att en plats som annars skulle kunna uppfattas som förnäm blir mer jordnära, förklarar Klaus Toustrup.

Hos invånarna i Odense har man samma uppfattning. Odeon Social tar ned det storslagna Odeonprojektet på jorden. Det gäller bland annat för 54-årige Niels Christensen, som på fredagen deltog i den gemensamma måltiden i Odeon Social innan galashowen.

– Man känner att det är ett hus där alla är välkomna. Det är kul att man bara kan dyka upp, sätta sig med några vänner eller familjen vid ett långbord och njuta både av den goda stämningen och den goda maten, säger han om konceptet.

– Det är första gången jag provar det. Men jag tror inte det blir den sista.

Odeon-projektet sträcker sig tillbaka till 2006. Finanskriser lade sordin på projektet och ändrade med tiden även byggherrekonstellationen. Tillsammans med KPC Byg är de andra involverade parterna i bygget Odense Kommun i egenskap av beställare och användare, Syddansk Musikkonservatorium, Den Danske Scenekunstskole – Skuespiluddannelsen Odense som hyresgäst, och H.C. Andersen Kongres Center A/S som operatör och hyresgäst, samt Partnerskabet for omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade.

 

Om Odeon:
Beställare: Odense Kommun
Entreprenör och byggherre: KPC-Byg
Totalrådgivare: C.F. Møller
Underrådgivare: COWI, AIX Theater Planning, Gade Mortensen Akustik
Samarbetspartners: Syddansk Musikkonservatorium, Den Danske Scenekunstskole – Skuespiluddannelsen Odense, H.C. Andersen Kongres Center A/S, Partnerskabet for omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade.
Storlek: 32 000 m²
Anläggningssumma: 650 mio. DKK

 

Mer om festen i Odeon
Mer om Odeon

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter