Beboerne flytter ind i den lodrette landsby ”Scheldezicht” i Antwerpen i Belgien - C.F. Møller. Photo: Steven Neyrinck
21.9.2020

Beboerne flytter ind i den lodrette landsby ”Scheldezicht” i Antwerpen i Belgien

Et nyt tårn i Antwerpen er udformet som en lodret landsby af C.F. Møller Architects i samarbejde med BRUT Architecture and Urban Design, og nu er landsbyboerne begyndt at flytte ind i tårnet.
Beboerne flytter ind i den lodrette landsby ”Scheldezicht” i Antwerpen i Belgien - C.F. Møller. Photo: Steven Neyrinck
Beboerne flytter ind i den lodrette landsby ”Scheldezicht” i Antwerpen i Belgien - C.F. Møller. Photo: Steven Neyrinck

En ny 24-etagers tårnbygning har rejst sig i bydelen Nieuw Zuid i Antwerpen langs floden Scheldt med den hensigt at redefinere den konventionelle fleretagers boligblok som et socialt, lodret lokalsamfund. Tårnet er udformet af det skandinaviske firma C.F. Møller Architects i samarbejde med det belgiske arkitektfirma BRUT Architecture and Urban Design. De vandt sammen den internationale arkitektkonkurrence i 2014, der blev afholdt af Triple Living i Belgien, for et nyt boligtårn lige ved floden.


Et tårn, der fremmer fællesskabsfølelsen
Det er ofte en udfordring i konventionelle fleretagers bygninger at opnå nogen form for fællesskabsfølelse, når man kun møder sine naboer i elevatoren eller indgangshallen. Tårnbygningen i Belgien er kendetegnet ved diversitet, hvor det sociale aspekt understøttes uden at gå på kompromis med behovet for privatliv.

 

Formålet med projektet har været at bryde med de typiske, konventionelle fleretagers konstruktioner, som isolerer beboerne. Ved at benytte en lang række originale designløsninger er der skabt en bæredygtig og fællesskabsorienteret boligform i boligblokken.

 

"Vores bygning bygger i sin udformning på ideen om at stable de typiske byhuse, der kan findes i det tilstødende historiske 'Zuid'-kvarter, oven på hinanden og således integrere den i den bymæssige kontekst og samtidig give beboerne yderligere fordele i form af livskvalitet", siger Gunther Slagmeulder, arkitekt, byplanlægger og partner i BRUT Architecture and Urban Design.

 

Et nabolag i en bygning
Tårnbebyggelsen omfatter mange forskellige typer boliger for en bredt sammensat beboergruppe fra små, delelejligheder til studerende, til større familieboliger og boliger, hvor man kan både bo og arbejde. Udover lejligheder omfatter projektet også butikker, kontorlokaler og fællesfaciliteter. Faciliteterne, som hele tårnbygningen deles om, omfatter et cykelværksted, et vaskerum og et fællesrum med et stort taglandskab på femte sal, som er tilgængelige for alle beboere.

 

Et udvendigt gitter deler tårnets facader op i mindre enheder kaldet 'mini-lokalsamfund'. Enhederne består af et varierende antal private altaner, som er placeret forskudt i forhold til hinanden på en måde, der giver en følelse af tæt naboskab på tværs af etager, men med mulighed for både socialt samvær og privatliv. Dette tilføjer yderligere 4.000 m² bestående af terrasser, vinterhaver og tagterrasser, hvilket tilfører lejlighederne ekstra kvalitet. Visuelt er det også med til at fremhæve bygningens unikke egenskaber, som er genkendelige fra bymæssige bebyggelser i stor skala, samtidig med, at det sikrer intimiteten på det menneskelige plan.

 

"At bo lodret i boligtårne rundt om i verden udgør normalt en social udfordring. Dette tårn er et bud på at løse dette problem ved at skabe flere fælles områder og arealer samt en lokal, fysisk mulighed for social kontakt i form af facadernes 'mini-lokalsamfund'. De fungerer som redskaber, der gør det muligt for naboerne at komme i tættere kontakt med hinanden og dermed skabe en nærværende og ressourcestærk fællesskabsfølelse", fortæller Lone Wiggers, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects.

 

Indtil videre er halvdelen af beboerne flyttet ind i tårnet, og den lodrette landsby forventes at være fuldt beboet ved udgangen af i år.

 

Triple Living
Projektbeskrivelse

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder