C.F. Møller Architects vinder ny videregående skole i Fredrikstad - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
24.10.2019

C.F. Møller Architects vinder ny videregående skole i Fredrikstad

Østfold Fylkeskommune i Norge har valgt C.F. Møller Architects til at designe Glemmen Videregående Skole. En skole på gymnasieniveau med 660 elever og en ny tandklinik med 24 behandlingsrum.

C.F. Møller Architects skal slå stregerne til fremtidens Glemmen Videregående Skole i Fredrikstad. Det står klart, efter tegnestuen har vundet den åbne tilbudskonkurrence sammen med ingeniør og underrådgiver ÅF Norge samt skolespecialist Kasper Kjeldgaard Stoltz fra NERD Architects.


Glemmen Videregående Skole har i dag til huse på fire forskellige lokationer i den sydnorske by. Nu skal skolen samles på Traraveien, hvor projektet bliver en blanding af nedrivning, ombygning og nybyggeri på samlet 15.000 m².


Nytænkning af den norske skole
C.F. Møller Architects har blandt andet vundet projektet på baggrund af en visionær opgaveforståelse, som baserer sig på den moderne måde at tænke skoler og pædagogik sammen i Danmark - blandt andet ud fra erfaringer fra projekter som Copenhagen International School i Nordhavn, Hjertet i Ikast og Ny Islands Brygge Skole.


- Vi er stolte over, at Østfold Fylkeskommune har valgt os som deres foretrukne rådgiver på dette spændende skoleprojekt, siger Mads Mandrup Hansen, partner og arkitekt i C.F. Møller Architects.

 

- Vi glæder os til at gå i tæt dialog med både ordregiver og brugere om, hvordan fremtidens Glemmen Videregående Skole skal udfolde sig. Ikke mindst glæder vi os til at bringer vores erfaringer fra danske skoler ind for at udfordre de klassiske norske skolerammer og videreudvikle de pædagogiske visioner, som skolen skal bygges op omkring, siger han med henblik på, at Glemmen Videregående Skole i øjeblikket er i gang med at nytænke den traditionelle opbygning omkring faste klasselokaler med et pædagogisk koncept.


- De vil gerne mere over i aktivitetsbaserede arealer, og derfor arbejder vi ikke kun med at samle fire skoler ét sted, men også med at tænke norske skoler på en helt ny måde. Vi glæder os til at bidrage med ny skoletanker og, i samme forbindelse, at kunne blande danske erfaringer med norske, hvor vi vil trække på vores lokale tilstedeværelse, siger Mads Mandrup Hansen.


Helhedsløsning i samarbejde med brugerne
Første skridt i opgaveløsningen bliver at udarbejde en helhedsløsning for den fremtidige samling af Glemmen Videregående Skole på Traraveien. Her skal det defineres, hvordan alle funktioner, der nu samles på Traraveien, kan placeres, og hvordan projektet samlet set bindes sammen.


Derefter skal rådgiverholdet i samarbejde med brugerne udarbejde et skitseprojekt, som bearbejder skolens pædagogiske visioner og samtidig har fokus på skolens samlede logistik, tandklinikkens behov og betragtninger i forhold til LCC (Life Cycle Cost)-beregninger.


Til sidst udarbejdes et forprojekt, som bliver grundlag for et totalentrepriseudbud. Ifølge planen skal rådgiverholdet transporteres med videre på det udførende totalentreprisehold.
De videregående skoler er en del af grunduddannelsen i det norske skolesystem. Her går de 16-19-årige i de tre klassetrin, der følger efter grunnskolen. Med omdannelsen af Glemmen Videregående Skole bliver det muligt for skolen at tilbyde studieretningerne Studiespecialisering, Transport og Logistik samt IKT- og Medieproduktion.


Flere af bygningerne på Glemmen Videregående Skole er i øjeblikket i så dårlig stand, at det skal vurderes, om det kan betale sig at renovere dem, eller om de skal rives ned til fordel for nye bygninger. Samtidig skal Fredrikstads tandklinikker samles og inkluderes i bygningsmassen for den nye skole.

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder