C.F. Møller vinder konkurrence om nyt vartegn i Västerås

C.F. Møller vinder konkurrence om nyt vartegn i Västerås - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

14.3.2017 | C.F. Møller og C.F. Møller Landscapes vinderprojekt er et højhus på 22 etager, som blandt andet får en grøn panoramahave på 15. etage.

 

Det nye højhus på 22 etager udgør en ny, signifikant silhuet i Västerås’ skyline og bliver et karakterfuldt vartegn i bydelen Lilluden. Arkitekturen kendetegnes ved facadernes tredimensionelle relief og en frodig panoramahave på 15. etage med udsigt over både by og Mälaren. C.F. Møller og C.F. Møller Landscape foreslår i konkurrenceforslaget en hybrid af massivtræ og beton.


- Arkitekturen og detaljeringen af facaderne er inspireret af lysets refleksioner på Mälarens vandspejl. Resultatet er en tredimensionel og dynamisk facadekomposition, som bliver spændende at betragte både på tæt hold og på afstand. Panoramahaven i den høje ende af bygningen er på én gang et positivt blikfang for byen og et fantastisk miljø for beboerne i huset. Vores ambition har været at optimere synergien mellem by, bygning og den frodige natur, forklarer Ola Jonsson, arkitekt og associeret partner i C.F. Møller.


Relief og lys
Bygningens fodaftryk er en ellipseform med facader, som åbner sig mod alle verdenshjørner. Altanerne forbindes langs huset og bindes sammen med høje glaspaneler, som er placeret rytmisk langs altanernes ydre liv. De tynde, horisontale altankanter og de vertikale og stejle glasplader, giver facaden en lethed og reflekterer lysets karakter på pladsen. Glaspladerne har integreret belysning, der lyser og fremhæver facadens relief – selv om natten.


C.F. Møller foreslår, at bygningskroppen udføres i en hybrid af massivtræ og beton. Beton vil være den bærende konstruktion op til 15. etage ved panoramahaven, og herover udføres konstruktionen af de øverste syv etager i massivt træ. Dermed udnyttes de to forskelligartede materialer i et positivt samspil.


Facaderne beklædes med træ, som vejrbeskyttes af de overliggende altaner på hver etage. Altanerne kan dækkes til og fungere som vinterhave med mulighed for at dyrkning af afgrøder og forlængelse af udesæsonen for beboerne. Lejlighedsstørrelserne i boligområdet varierer med det formål om at nå en bredere målgruppe.


Fokus på social bæredygtighed
Højhuset indrammer et offentligt kvartertorv på gadeniveau og bidrager med en ny destination og mødeplads i bydelen. I bygningens stueetage bliver der plads til restaurant og erhverv, som kan placeres ud til det solbeskinnede torv. Den generøse plantevæg på torvets langside samt panoramahaven i højden er en del af C.F. Møllers strategi for at integrere plantevækst og værdiskabende rammer for økosystemer i bylandskabet.


Arkitektkonkurrencen var arrangeret af Riksbyggen i Västerås og blev afgjort i januar 2017, og C.F. Møllers forslag beskrives med bl.a. følgende rosende ord i udtalelsen fra konkurrencens dommerjury:


- Et smukt hus med god udnyttelse af grunden – både med hensyn til placering og skabelsen af torvet. Det bedste forslag med henblik på urbanitet i stueetagen og det omkringliggende område. Godt lejlighedsantal og fordeling.


De øvrige arkitekter, som deltog i konkurrence, var Wingårdhs og Tham & Videgård Arkitekter.


Flere højhuse i fokus
C.F. Møller har over de seneste år stået for en række vigtige højhuse i Norden og Europa. Her kan nævnes de færdige projekter i boligkomlekset Alviks Tårn i Stockholm, men også Campus Kollegiet i Odense og forskerbygningen Mærsk Tårnet i København.


I Stockholm står C.F. Møller sammen med Dinell Johansson bag et vindende konkurrenceforslag til et boligtårn for boligforeningen HSB - et 26 etagers højhus i massivtræ, som efter planen skal stå klar til HSB’s 100-års-dag i 2023. I Oslo arbejder C.F. Møller med et centralt højhusbyggeri i form af Krystalklar, som bliver over 100 meter højt.


I Belgien er et 24-etagers boligtårn med særlig vægt på social bæredygtighed på vej. Projektet i Antwerpen har som mål at redefinere højhuset som et socialt, vertikalt fællesskab.

 

Fakta
Adresse: Västerås, Stockholm
Arkitekt: C.F. Møller

Landskabsarkitekt: C.F. Møller Landscape
Bygherre: Riksbyggen
Omfang: ca. 15.700 m²
År: 2017
Priser: 1. plads i parallelopdrag, 2017

 

Mere info:
Ola Jonsson, ansvarlig arkitekt, associeret partner
Tel: +46 (0)761688708
Mail: ojn@cfmoller.com

 

 

Se mere om projektet
Mere om Campus Kollegiet
Mere om Mærsk Tårnet
Mere om HSB 2023
Mere om Alviks Tårn
Mere om Krystalklar
Mere om Boligtårn Antwerpen

Nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

’Hjertet i Ikast’ får Iconic Award

9.8.2019 | ’Hjertet i Ikast’ kombinerer undervisning, aktiviteter, fællesskab, motion og fritid på nye måder og modtager ICONIC Award 2019: Innovative Architecture for dette.

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Udvikler nyt kontorområde i Uppsala, Sverige

1.7.2019 | Atrium Ljungberg udvikler i samarbejde med C.F. Møller Architects et nyt kontorområde i Gränbystaden i Uppsala, Sverige, med afsæt i en ny udstykning til bebyggelse.

International pris til "Hjertet" i Ikast

1.7.2019 | "Hjertet" i Ikast, der er tegnet af C.F. Møller Architects, er udpeget som vinder af den anerkendte pris International Architecture Award 2019 af Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design og The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

C.F. Møller Architects åbner kontor i Berlin

26.6.2019 | 1. juli åbner C.F. Møller Architects døren til det nye kontor centralt i Berlin. Det sker som konsekvens af stigende opgavetilgang i forlængelse af en fokuseret indsats rettet mod det tyske marked de seneste år.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

Danmarks største spildevandspumpestation indviet

22.5.2019 | Pumpestationen, der sørger for, at byens spildevand bliver ledt videre ud til rensning, har vital betydning for København og Frederiksberg. Derfor var både Københavns stedfortrædende teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen og kommunalbestyrelsesmedlem på Frederiksberg og formand for Frederiksberg Vand og Frederiksberg Kloak, Thyge Enevoldsen mødt op for at markere indvielsen mandag den 20. maj sammen med HOFOR.

Løfter sløret for gentænkt byhave

16.5.2019 | C.F. Møller er videre til anden etape af den internationale idékonkurrence om en 45 ha masterplan, der bygger på en gentænkning af principperne bag det britiske byhavekoncept, Garden City Movement. Tegnestuen løfter nu sløret for det forslag, der blev forelagt for nyligt.

Central Station: En ny serie af brydningsmøbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lancerer i samarbejde med C.F. Møller Design en helt nye serie af pause- og brydningsmøbler under navnet Central Station. De nye møbler skal bidrage til at få zonerne i et kontor, et læringsmiljø, hotel eller restaurant til at hænge sammen bedst muligt.

Helende arkitektur til Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects står bag forslaget til et nyt psykiatrisk hospitalsafsnit i Finland, der er baseret på vægtige, internationale erfaringer fra sygepleje og konceptet helende arkitektur, også kendt som evidensbaseret arkitektur.

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris for banebrydende løsninger

2.4.2019 | C.F. Møller Design og NORMBAU vinder "Design Plus powered by ISH 2019" for deres nye modulopbyggede siddesystem.

Biomedicum vinder Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | Torsdag aften i Stockholm blev det afsløret, at Biomedicum, som er designet af C.F. Møller Architects, vinder Årets Bygge 2019. Bygningen er et kraftcenter for moderne forskning for Karolinska Institutet i Stockholm med Akademiska Hus som bygherre og Skanska som entreprenør.

Klar til konkurrencen om Byen til Vandet

22.3.2019 | C.F. Møller Architects, Niras, Urgent.Agency og Cushman & Wakefield | RED er udvalgt blandt tre deltagere på parallelkonkurrencen til det store byudviklingsprojekt ”Byen til Vandet” i Randers.

C.F. Møller Archtitects vinder MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects modtager en MIPIM Award og hædrende omtale for to projekter i England ved årets MIPIM Awards i Cannes.

Verdens første fodgængervenlige forbindelse

12.3.2019 | C.F. Møller Architects afslører masterplan, der skaber verdens første 100 % fodgængervenlige forbindelse mellem en international lufthavn, naturen samt byens og dens funktioner.

Reviderede planer opera- og kulturhus

5.3.2019 | De nye planer viser et endnu stærkere koncept, som styrker samarbejdet mellem fire kulturleverandører og bidrager til at genoplive Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Vinder arkitektkonkurrencen om Det ny SIMAC

27.2.2019 | Det ny SIMAC (Svendborg International Maritime Academy) bliver fremtidens maritime uddannelsesinstitution på havnen i Svendborg. Det åbne, fleksible og moderne læringshus er tegnet af C.F. Møller Architects og EFFEKT.

Sveriges højeste træhus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bag Sveriges højeste massiv-træhus, som nu tager imod de første lejere. Huset er konstrueret i massivtræ og står i Västerås, en time fra Stockholm, som et pejlemærke for både området og en bæredygtig fremtid.

Ny stor skoleopgave i Sverige

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fået til opgave at tegne Haninge Kommunes nye markante skole og aktivitetshus i Vega. Opgaven omfatter også at tegne ti nye børnehaver på basis af en form for skabelon for børnehaver.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Vis flere