Bestseller vinner WAN Commercial Award 2015 - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
1.3.2016

Bestseller vinner WAN Commercial Award 2015

C.F. Møllers nybyggnation av Bestsellers kontorskomplex i Aarhus har tilldelats ett av världens mest prestigefyllda arkitekturpriser.
Bestseller vinner WAN Commercial Award 2015 - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
Bestseller vinner WAN Commercial Award 2015 - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
– Det är en klar vinnare för mig – en fantastisk kontorsbyggnad. Så lyder slutsatsen från John Drew, Perkins+Will, som den 1 mars kunde offentliggöra att en enig jury hade beslutat att utse det av C.F. Møller ritade Bestsellerkomplexet vid vattnet i Aarhus till vinnare av WAN Commercial Award 2015. Hållbarhet spelar en roll Det var hård konkurrens om årets WAN Award för kommersiella byggnader. Juryn förde en lång diskussion om vilket av de sex nominerade projekten som skulle avgå med vinsten. I slutändan var det dock ingen tvekan, understryker Kent Jackson, jurymedlem från Skidmore, Owings & Merrill. – Rummen och takterrasserna är mycket imponerande, det är en helt enastående vinnare, säger han om Bestsellerkomplexet. Men även hållbarhetsaspekten imponerade på domarna. Bestsellers byggnad använder sig av havsvattenkylning och solenergi och uppfyller kraven för lågenergiklass 2015. – Det faktum att energiförbrukningen är 50 procent lägre än kraven i byggbestämmelserna är ytterligare ett plus, säger Kent Jackson. Förhåller sig till staden Kontorskomplexet blandar kontor och utomhusområden och skapar en känsla av en stad i staden. Bestsellers byggnad, som är omgiven av kanaler och vatten på alla fyra sidor, utgör ingången till den nya urbana stadsdelen i Aarhus hamnfront. – Den här kontorsbyggnaden signerad C.F. Møller skiljer sig från de andra då den är ett sofistikerat svar på kontexten som den är placerad i. Strategin med att bryta upp en stor volym i mindre, sammanhängande delar bidrar till att integrera byggnaden i den befintliga miljön. Skalan av delarna tar hänsyn till den omgivande staden, förklarar Matt Yeoman, BuckleyGrayYeoman, om beslutet. Bestsellers nya kontorskomplex stod färdigt sommaren 2015, och under hösten fick byggnaden Aarhus Kommuns Arkitekturpris som exempel på bra och vackert byggande. WAN har sedan 2007 varit världens största nyhetsportal för arkitektur, och den årliga utdelningen av WAN Awards är den största inom arkitektur på global basis med mer än 1 500 årliga inlämnade tävlingsbidrag i de olika kategorierna. Bestseller ställdes i den avslutande fasen mot bl.a. Novo Nordisks huvudkontor, ritat av Henning Larsen, Believe in Better Building av Arup och Lanserhofklinikken i Tegernsee av ingenhoven architects.

 

Se mere om Bestsellers kontorhus
See the full press release here

17.3.2016

Bispebjerg vinner MIPIM AR:s Future Projects-pris

C.F. Møller’s design for the new Bispebjerg Hospital has been named the winner of the prestigious MIPIM Architectural Review Future Projects Award, which is presented at the international MIPIM Real Estate show in Cannes.

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter