Arkitektbyrån C.F. Møllers designavdelning samarbetar med Modulex om arkitektoniskt skyltsystem - C.F. Møller. Photo: Modulex
9.5.2017

Arkitektbyrån C.F. Møllers designavdelning samarbetar med Modulex om arkitektoniskt skyltsystem

VIA är namnet på ett nytt skyltsystem som har designats och utvecklats i samarbete mellan det danska skyltföretaget Modulex och C.F. Møller Design.
Arkitektbyrån C.F. Møllers designavdelning samarbetar med Modulex om arkitektoniskt skyltsystem - C.F. Møller. Photo: Modulex
Arkitektbyrån C.F. Møllers designavdelning samarbetar med Modulex om arkitektoniskt skyltsystem - C.F. Møller. Photo: Modulex

Den omfattande serien, som är sprungen ur behovet av en tydlig och enkel wayfinding-lösning för ett stort sjukhusprojekt i Danmark, har utvecklats i samarbete med C.F. Møller. Den på många sätt hållbara serien har designats utifrån modernistiska designtraditioner, med fokus på funktion, estetik och kommunikation, för att leverera hög flexibilitet genom element som är enkla att installera och uppdatera.
Med ett tydligt skandinaviskt uttryck erbjuder VIA enkla lösningar för både inomhus- och utomhusskyltning. Tillsammans utgör de ett flexibelt och modulärt system som kan användas på många olika sätt och rymmer en uppsjö av möjligheter vad gäller skyltningens placering, färg och arrangemang. Systemet kan också enkelt anpassas till komplexa wayfinding-program inom hälso- och sjukvården, utbildning, fritid och transport.

 

Väl lämpat för storskaliga och komplexa projekt
Wayfinding-program kategoriserar vanligtvis kraven på skyltar i tre olika grupper: översikts-, referens- och destinationsskyltar som i ett sammanhängande skyltflöde vägleder besökaren påvägen från ankomstpunkten till den slutliga destinationen. De många alternativen och formaten som ”VIA” erbjuder gör att kraven uppfylls för var och en av dessa kategorier. Från en fristående skylt för en utomhusparkering, via riktningsskyltar som informerar och skapar trygghet åt besökarna, och slutligen bekräftar att de har nått sin valda destination med dörridentifieringsskyltar.

 

Det breda skyltsortimentet är särskilt viktigt för hälso- och sjukvården, utbildningsinstitutioner, fritidsanläggningar och transportnav på grund av de flexibla konfigurationerna, som möjliggör en konsekvent estetik i planeringen samtidigt som det inte distraherar från det arkitektoniska konceptet för en plats utan istället förstärker och i slutändan vägleder besökarna på ett tydligt sätt.

 

Enkelt och logiskt
VIA har redan installerats i ett antal projekt i USA, Asien och norra Europa, inklusive det nya Universitetssjukhuset i Aarhus i Danmark, där arkitektbyrån C.F. Møller ingick i designteamet. Sjukhuset har en yta av 1 200 000 m². Att underlätta navigeringen på detta enorma område var drivkraften för skapandet av VIA, ett arbete som har letts av C.F. Møller Design.

 

– Skyltarnas placering måste vara konsekvent, flexibel och enkel vad gäller installationen. Skyltarna måste även vara lätta att läsa och skapa ett starkt samband mellan skyltningen inomhus och utomhus. Samtidigt var det viktigt att för oss att produkterna skulle smälta in och vara estetiska sett till materialen och färgerna i den arkitektoniska miljön och de natursköna omgivningarna. Jag är glad att kunna säga att vi är mycket nöjda med resultatet. VIA-serien har gett oss exakt det som vi sökte, kommenterar John Brøcker, chef för C.F. Møller Design

 

Tillverkat i Danmark
-VIA-serien inkluderar utomhusskyltar i form av monoliter för nedgjutning/fastbultning och inomhusskyltar med eller utan inbyggd belysning, inklusive nedhängande (enkla eller dubbelsidiga), flaggskyltar samt vägg- och dörrskyltar. Till hela serien har det utvecklats flexibla infästningssystem som kan anpassas efter byggkraven. Energisnål LED-belysning skapar en hållbar lösning som ger en jämn ljusspridning och som ökar synligheten hos strategiskt viktiga skyltar. Det enkla och energisnåla ”plug and connect” LED-systemet möjliggör enkel installation via en medföljande strömkälla.
Alla produkter tillverkas centralt vid Modulex prisbelönta anläggning i Billund, Danmark. Anläggningen uppfyller de strängaste miljökraven i världen.

 

Om C.F. Møller Design
C.F. Møller Design är en del av C.F. Møller, en av Skandinaviens största och ledande arkitektbyråer. C.F. Møller Design samarbetar med danska och internationella företag kring design och utveckling av innovativa produkter för hus, deras omgivningar och livet som levs i dem.

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter