C.F. Møller Architects vinner nytt internationellt pris - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
18.5.2017

C.F. Møller Architects vinner nytt internationellt pris

Bestsellers kontorskomplex i Aarhus, Danmark, ritat av C.F. Møller Architects vinner European Architecture Award i kategorin Office Buildings.
C.F. Møller Architects vinner nytt internationellt pris - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
C.F. Møller Architects vinner nytt internationellt pris - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

Totalt tävlade 327 projekt från 32 länder om att vara de första mottagarna någonsin av European Architecture Awards. C.F. Møller var det enda nordiska arkitektföretaget som tog sig igenom nålsögat och nominerades till finalen, där den slutliga vinnaren tillkännagavs i Bryssel torsdagen den 18 maj. C.F. Møller skrev därmed in sig i historien som den första mottagaren i kategorien Office Buildings.
– Vi är glada och stolta över att ta emot det här priset eftersom Bestseller är just en exponent för det som vi står för. Det vill säga arkitektonisk kvalitet, innovation och hållbarhet med utgångspunkt i respekten för läget och de människor som ska röra sig i och omkring byggnaden, berättar Julian Weyer, arkitekt och partner på C.F. Møller Architects, som mottog priset vid en ceremoni i Bryssel.

 

Bestseller – en stad i staden
Bestseller-komplexet består av en rad byggnadskroppar som ligger med förskjutning i förhållande till varandra och som förbinds av olika utomhusytor mellan huskropparna, t.ex. atrier, terrasser och takträdgårdar.
Blandningen av kontor och utomhusområden skapar en känsla av en stad i staden. Komplexet som har kanaler och vatten på alla fyra sidor markerar ingången till den nya, urbana stadsdelen vid Aarhus hamnfront.
Byggnaden rymmer ca 800 arbetsplatser samt showrooms, auditorium, foto- och filmstudier, en stor matsal och gemensamma faciliteter för modeshower och konferenser. Länk till Bestseller.
Bestseller har tidigare belönats med Aarhus Kommuns Arkitekturpris 2015, WAN Commercial Award 2015 och Naturstenprisen 2016.

 

Hedrande andraplats
C.F. Møller var dessutom nominerade i kategorin Urban Development, där det blev en hedrande andraplats med Copenhagen International School. Skolan har en central placering i den nya stadsdelen Nordhavn i Köpenhamn, där den ska bidra till att göra området attraktivt och levande. Skolan har uppmärksammats både i Danmark och internationellt i kraft av bland annat fasaden, som består av 12 000 solcellspaneler. Det går bland annat att läsa om den just nu i en artikel på åtta sidor i det senaste numret av den erkända internationella tidskriften The Plan.

 

Läs mer om Bestseller
Läs mer om Copenhagen International School
Läs mer om European Architecture Awards

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter