Campus Kollegiet mottar Civic Trust Award - C.F. Møller. Photo: Torben Eskerod
16.3.2017

Campus Kollegiet mottar Civic Trust Award

Syddansk Universitet i Odenses prisvinnande kollegium, ritat av C.F. Møller för A.P. Møller Fonden, har nu tilldelats ett pris vid Civic Trust Awards 2017.
Campus Kollegiet mottar Civic Trust Award - C.F. Møller. Photo: Torben Eskerod
Campus Kollegiet mottar Civic Trust Award - C.F. Møller. Photo: Civic Trust Awards & Jason Mardell Photography

247 projekt runt om i världen kämpade i år om det prestigefyllda brittiska Civic Trust Award. 20 olika projekt, som på ett ”enastående sätt bidrar till kvaliteten och utseendet i den byggda miljön”, och som ”demonstrerar expertis inom arkitektur och design, samtidigt som de är hållbara, tillgängliga och bidrar positivt till livet som medborgare”, har nu prisats.


Campus Kollegiet, ritat av C.F. Møller, stod klart i slutet av 2015 och är det enda europeiska projektet utanför Storbritannien att belönas med ett pris 2017.


– Byggnadens karakteristiska form gör att projektet är lätt att identifiera på campus och signalerar tydligt att det här handlar om bostäder, lyder motiveringen för att juryn bakom Civic Trust Award har valt att utdela ett pris till Campus Kollegiet.


Handlar om goda gemenskaper
Det nye kollegiet för Syddansk Universitet i Odense bygger på tanken om goda gemenskaper. De 250 studentbostäderna är placerade i tre sammankopplade 15-våningsbyggnader. Det betyder att universitetskollegiet saknar baksida och ger ett attraktivt intryck från alla håll. Byggnadens form gör den lätt att identifiera på campus.


– Det är en rejäl klapp på axeln för det arbete som vi har utfört tillsammans med byggherren, säger Julian Weyer, ansvarig arkitekt för projektet och partner på C.F. Møller.


– Campus Kollegiet är både tradition och förnyelse. Ett exempel på den spännande arkitekturen utfört med mycket hög kvalitet. En byggnad som både vill inspirera och prägla de boende genom byggnadens och inredningens höga nivå – och som avspeglar givarens, A.P. Møller Fonden, värden, säger han.


Campus Kollegiet vann 2016 Odense Kommuns Arkitekturpris och fick ett hedersomnämnande vid AR Housing Awards 2016. C.F. Møller mottog priset vid årets Civic Trust Awards-utdelning i London den 10 mars 2017. Associerad partner Rolf Østerbæk Nielsen mottog priset å företagets vägnar.


C.F. Møller står bakom en rad projekt som tidigare har mottagit priser vid Civic Trust Awards, däribland bostadsprojektet i Athlete’s Village för OS i London 2012, National Maritime Museum, Hospice Djursland, Darwin Centre Phase II, Sogn & Fjordane Museum samt Aalborgs Hamnfront.

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter