Maersk-tornet vinner pris för innovativ fasad - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
24.11.2017

Maersk-tornet vinner pris för innovativ fasad

Maersk-tornet, ritat av C.F. Møller Architects, vinner European Copper in Architecture Award 2017 för tornets innovativa och skulpturala fasad.
Maersk-tornet vinner pris för innovativ fasad - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
Maersk-tornet vinner pris för innovativ fasad - C.F. Møller

European Copper in Architecture Awards hålls vartannat år som en hyllning till arkitektur som integrerar koppar eller kopparlegeringar i arkitekturen. En enig jury utsåg i år Maersk-tornet som klar vinnare.

 

— Det är ett storslaget landmärke i Köpenhamns skyline som imponerar på många nivåer. Den konceptuella utvecklingen av ett komplicerat byggprogram erbjuder en nyskapande, mer öppen interaktion i en forskningsbyggnad. Tornet får ett slankt och elegant uttryck med sin rundade organiska form, som på ett imponerande sätt integrerar tornet i dess urbana kontext. Och tornets kvaliteter sträcker sig ända in i de enastående detaljerna och en rörliga kopparfasad som definierar byggnaden, säger juryn.

 

Maersk-tornet är en förlängning av Panum, KU:s hälsovetenskapliga fakultet, och rymmer både forsknings- och undervisningsfaciliteter samt ett konferenscenter med hörsalar och mötesrum som är uppkopplade till den allra senaste tekniken.

 

Forskning i världsklass genom interaktion
För att skapa en arkitektur för hälsoforskning i världsklass är det viktigt att skapa en plats med många möjligheter att mötas — både mellan olika yrkesgrupper och mellan det offentliga och den vetenskapliga miljön.

Tornet binds samman både horisontellt och vertikalt av ett öppet atrium, där en genomgående skulptural spiraltrappa förbinder de femton våningarna visuellt och fysiskt. Runt trappan ligger det på varje våning ett öppet och inbjudande ”Forskartorg”, som fungerar som en naturlig mötesplats och ett gemenskapsutrymme för de många anställda. En utsnitt i fasadens kopparjalusier synliggör spiraltrappan och forskartorgen utifrån och gör tillsammans med den öppna basen att det ges en inblick i aktiviteterna i tornet.

 

Innovativ kopparfasad
Tornets fasad är indelad i ett rutnät av kopparklädda jalusier. Jalusierna fungerar som en klimatavskärmning som rör sig och efter behov skärmar av direkt solljus och skyddar mot överhettning. Samtidigt ger jalusierna en djup reliefeffekt och bryter ner tornets storskalighet i mindre enheter.

Tornet har Danmarks mest energieffektiva laboratorier, där spillenergi återvinns till en nivå som inte tidigare har setts, något som i kombination med fasadens klimatavskärmning gör byggnaden till en pionjär inom energieffektiva laboratorier.

 

Två priser på en vecka
Förra veckan mottog Maersk-tornet ett pris för världens bästa forskningsbyggnad under World Architecture Festival i Berlin, där det vann förstapris i kategorin ”Higher Education & Research Building”. Därmed är European Copper in Architecture Award 2017 det andra internationella priset som Maersk-tornet mottar på en vecka.

 

Mer om projektet
Mer om WAF Awards
Mer om priset

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter