Coronasikret digital høring om 3.000 boliger i Norrköping - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
15.7.2020

Coronasikret digital høring om 3.000 boliger i Norrköping

Himmelstalundsstaden i Norrköping er et byudviklingsprojekt, hvor C.F. Møller Architects skaber sammen med Slättö Förvaltning en ny bydel, der kombinerer sundhed og aktiviteter med en bæredygtig forvandling af et gammelt industriområde. I løbet af sommeren afholder kommunen en digital, coronatilpasset høring, hvor C.F. Møllers illustrationer vil give borgerne et visuelt grundlag for deres stillingtagen.
Coronasikret digital høring om 3.000 boliger i Norrköping - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Himmelstalundsstaden er et af Norrköpings kommende store byudviklingsprojekter – en ny bydel, der har det hele. Med en central beliggenhed, tæt på både byens centrum og de rekreative områder omkring Himmelstalundsområdet, skabes en ny bydel, der kombinerer sundhed og aktiviteter med bæredygtig forvandling af et gammelt industriområde. Her blandes kultur, bolig, fritidsaktiviteter og arbejdspladser med ny arkitektur og industriel romantik.

 

"I byudviklingsprojekter er det godt, når vi som arkitekter har mulighed for at deltage fra starten, som i projektet Himmelstalundsstaden. Det er især vigtigt for denne opgave, hvor en stor del af vores arbejde handler om at finde løsninger til at bevare og udvikle stedets eksisterende værdier," siger Mårten Leringe, CEO og arkitekt hos C.F. Møller Architects. Og han fortsætter: "I løbet af den igangværende pandemi har det således været interessant at se, hvordan corona har tvunget os til at tænke i nye digitale baner og hurtigt tilpasse os som med sommerens digitale høring.

 

Transformation fra industri til kultur
Ældre industribygninger og eksisterende naturværdier bliver udnyttet og bragt ind i den nye helhed. På denne måde bevares stedets historik, der kan aflæses i den nye struktur. Gamle bygninger får anvendelser, der udnytter deres potentialer. Et pakhus bliver til en ny multisportshal. En kontorbygning bliver til en skole. Og gamle industrilokaler bliver til parkerings- og butiksområder. Arealer for bilparkering forvandles til torvepladser for mennesker. Og som kronen på værket bevares den fine gamle murstensskorsten, der knejser ved siden af et nyt torv – Televisionstorget. Sammen udgør tårn og torvepladser indgangen til Norrköpings nye bydel – Himmelstalundsstaden.

 

Energieffektive huse
Bæredygtighed skal gennemsyre Himmelstalundsprojektet i kraft af energieffektive huse og byggemetoder, og det har C.F. Møller Architects god erfaring med. 
C.F. Møller Architects står også bag Sveriges højeste træbygning Kajstaden Tall Timber Building i Västerås. Den ni etagers høje bygning er udformet helt i krydslamineret træ, dvs. vægge, bjælkeværk, altaner samt elevator og trappeskakt er i træ. Virksomheden er desuden også kendt for Copenhagen International School, hvis facade er dækket af 12.000 solpaneler, hvilket gør skolen delvist selvforsynende med energi.

 

Hele projektet forventes at stå klart i 2035 
Ansvarlig arkitekt: C.F. Møller Architects 
Bygherre: Slättö Förvaltning AB
Entreprenør: PEAB
Omfang: 200.000 m²

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder