Biomedicum vinner Årets Bygge 2019 i Sverige - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden
27.3.2019

Biomedicum vinner Årets Bygge 2019 i Sverige

På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.
Biomedicum vinner Årets Bygge 2019 i Sverige - C.F. Møller. Photo: Anna Kristensen
Biomedicum vinner Årets Bygge 2019 i Sverige - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden

Konkurrensen var hård i finalfältet när vinnaren i Årets Bygge 2019 i Sverige skulle utnämnas. Projekt som skapats av arkitekter som svenska Wingårdhs och danska Henning Larsen fanns med in på upploppet, men det blev C.F. Møller Architects Biomedicum, som gick hem med priset i slutändan.


– Vi är både glada och stolta över att Biomedicum får utmärkelsen. Genom ett gott samarbete med Akademiska Hus och Karolinska Institutet har byggnaden nått en hög arkitektonisk nivå, säger Mårten Leringe, partner och arkitekt för C.F. Møller Architects.

 

Projektledaren Hayar Gohary från Akademiska Hus, projektets byggherre, delar Mårtens entusiasm:
– Vi är oerhört stolta över att Biomedicum utses till Årets Bygge. Målet har varit att skapa en unik samlingspunkt för forskning och samarbete mellan olika discipliner. Detta pris är ett tecken på att vi har lyckats i vår arbetsprocess, och genom ett gott samarbete med alla inblandade parter skapa en perfekt balans mellan ekonomi, tid och kvalitet, säger han i ett pressmeddelande från Akademiska Hus.


Svenskt kraftcentrum för forskning
Den nya laboratoriebyggnaden Biomedicum invigdes 2018 och ska vara drivande för forskningsarbetet vid Karolinska Institutet i Stockholm, som är ett av de ledande medicinska universiteten i världen. Karolinska Institutet är bland annat känt för att utse mottagarna av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.


Tidigare har Karolinska Institutets forskningsmiljöer legat utspridda på hela campuset – ett grönt parkområde med röda tegelbyggnader som anlades på 1930-talet. Med Biomedicum får Karolinska Institutet en koncentrerad miljö för framtidens forskning, tack vare ultraflexibelt inrättade laboratorie- och kontorsanläggningar som fungerar som en katalysator för ett gränslöst samarbete mellan de olika forsknings- och studiemiljöerna.

 

Den nya byggnaden är inte bara tänkt som ett hus i campusparken, utan ska också rymma delar av parken inuti byggnaden. Genom ett glasövertäckt grönt atrium fortsätter campusområdets uterum in genom byggnaden och förstärker det gröna campusområdets sociala kvaliteter, vilket gynnar kunskapsdelningen och det tvärfackliga arbetet.

 

Byggnadens öppenhet uppnås bland annat genom en transparent, inbjudande undervåning med åtkomst till atrium, café och offentliga utställningsrum. Detta skapar även nya kontakter genom parken och öppnar på så vis det nya Karolinska Institutet mot både staden och det planerade nya universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna (NKS), som ska ligga bredvid.

Biomedicum blir därmed knutpunkten i området – en tydlig ikon för den forskning i världsklass som Karolinska Institutet står för.

 

– Vi är naturligtvis mycket glada och stolta över denna utmärkelse. Biomedicum är Karolinska Institutets största byggprojekt någonsin och ett flaggskepp för experimentell grundforskning inom hälsa och sjukdom, både i Sverige och internationellt. Biomedicum ger KI bästa möjliga förutsättningar för framgångsrik forskning i världsklass och är utformat för att utveckla och stödja kreativa möten och samarbeten mellan forskare och olika institutioner. Detta är en långsiktig satsning för KI och för svensk forskning i stort, säger Rikard Becker, byggnadsdirektör vid Karolinska Institutet.

 

Det finns plats för totalt 1 600 forskare och anställda på Biomedicum.

 

Experter inom forsknings- och laboratoriebyggnation
Forsknings- och laboratoriebyggnader är komplexa konstruktioner, eftersom de måste kunna hantera både krävande och innovativ forskning och flera användargrupper, och samtidigt vara dynamiska och inspirerande arbetsplatser som stöder forskning i världsklass. Byggnaderna måste vara hållbara och är ofta en attraktion för både de närliggande områdena, de lokala invånarna och staden som byggnaderna ligger i. C.F. Møller Architects har nyligen utmärkt sig i detta område med Biomedicum i Stockholm, Maersk-tornet i Köpenhamn och universitetssjukhuset i Århus, och företaget kan visa upp en röd tråd ända tillbaka till Århus Universitet från 1932, bland annat via Akershus universitetssjukhus i Oslo och Darwin-centret för det Naturhistoriska riksmuseet i London.

 

– C.F. Møller Architects kan använda vår gedigna historiska erfarenhet av dessa komplexa konstruktioner i vårt arbete idag som en grund för innovativa byggnader, men som också matchar dagens krav på god forskning och laboratoriekonstruktion, säger Mårten och utvecklar:

– Idag tillämpar vi användarengagemang i högre utsträckning, och fokus på hållbarhet har också ökat, samtidigt som vi håller fast vid tanken på en arkitektur som låter människor mötas i en inspirerande miljö med stöd för verksamheten i byggnaden och välbefinnandet hos användarna. Detta gäller oavsett om det är ett sjukhus där människor ska bli friska, forskningsbyggnader där ny kunskap ska skapas, eller huvudkontor där innovation ska stå i fokus.

 

Årets Bygge
Årets Bygge är det mest prestigefyllda priset i den offentliga sektorn och fokuserar på de fantastiska projekt som byggs i Sverige varje år.

 

Fakta
Byggherre och projektledning: Akademiska Hus
Entreprenör: Skanska
Arkitekt: C.F. Møller Architects
Byggstart: Hösten 2013
Bygget färdigställdes: Våren 2018
Bruttoarea: 65 000 m²
Pris: 2 050 MSEK

 

Press Release Akademiska Hus
Årets Bygge 2019
High Res Images
Projektbesrivning

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter