Biomedicum vinner Årets Bygge 2019 i Sverige

Biomedicum vinner Årets Bygge 2019 i Sverige - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

 

Konkurrensen var hård i finalfältet när vinnaren i Årets Bygge 2019 i Sverige skulle utnämnas. Projekt som skapats av arkitekter som svenska Wingårdhs och danska Henning Larsen fanns med in på upploppet, men det blev C.F. Møller Architects Biomedicum, som gick hem med priset i slutändan.


– Vi är både glada och stolta över att Biomedicum får utmärkelsen. Genom ett gott samarbete med Akademiska Hus och Karolinska Institutet har byggnaden nått en hög arkitektonisk nivå, säger Mårten Leringe, partner och arkitekt för C.F. Møller Architects.

 

Projektledaren Hayar Gohary från Akademiska Hus, projektets byggherre, delar Mårtens entusiasm:
– Vi är oerhört stolta över att Biomedicum utses till Årets Bygge. Målet har varit att skapa en unik samlingspunkt för forskning och samarbete mellan olika discipliner. Detta pris är ett tecken på att vi har lyckats i vår arbetsprocess, och genom ett gott samarbete med alla inblandade parter skapa en perfekt balans mellan ekonomi, tid och kvalitet, säger han i ett pressmeddelande från Akademiska Hus.


Svenskt kraftcentrum för forskning
Den nya laboratoriebyggnaden Biomedicum invigdes 2018 och ska vara drivande för forskningsarbetet vid Karolinska Institutet i Stockholm, som är ett av de ledande medicinska universiteten i världen. Karolinska Institutet är bland annat känt för att utse mottagarna av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.


Tidigare har Karolinska Institutets forskningsmiljöer legat utspridda på hela campuset – ett grönt parkområde med röda tegelbyggnader som anlades på 1930-talet. Med Biomedicum får Karolinska Institutet en koncentrerad miljö för framtidens forskning, tack vare ultraflexibelt inrättade laboratorie- och kontorsanläggningar som fungerar som en katalysator för ett gränslöst samarbete mellan de olika forsknings- och studiemiljöerna.

 

Den nya byggnaden är inte bara tänkt som ett hus i campusparken, utan ska också rymma delar av parken inuti byggnaden. Genom ett glasövertäckt grönt atrium fortsätter campusområdets uterum in genom byggnaden och förstärker det gröna campusområdets sociala kvaliteter, vilket gynnar kunskapsdelningen och det tvärfackliga arbetet.

 

Byggnadens öppenhet uppnås bland annat genom en transparent, inbjudande undervåning med åtkomst till atrium, café och offentliga utställningsrum. Detta skapar även nya kontakter genom parken och öppnar på så vis det nya Karolinska Institutet mot både staden och det planerade nya universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna (NKS), som ska ligga bredvid.

Biomedicum blir därmed knutpunkten i området – en tydlig ikon för den forskning i världsklass som Karolinska Institutet står för.

 

– Vi är naturligtvis mycket glada och stolta över denna utmärkelse. Biomedicum är Karolinska Institutets största byggprojekt någonsin och ett flaggskepp för experimentell grundforskning inom hälsa och sjukdom, både i Sverige och internationellt. Biomedicum ger KI bästa möjliga förutsättningar för framgångsrik forskning i världsklass och är utformat för att utveckla och stödja kreativa möten och samarbeten mellan forskare och olika institutioner. Detta är en långsiktig satsning för KI och för svensk forskning i stort, säger Rikard Becker, byggnadsdirektör vid Karolinska Institutet.

 

Det finns plats för totalt 1 600 forskare och anställda på Biomedicum.

 

Experter inom forsknings- och laboratoriebyggnation
Forsknings- och laboratoriebyggnader är komplexa konstruktioner, eftersom de måste kunna hantera både krävande och innovativ forskning och flera användargrupper, och samtidigt vara dynamiska och inspirerande arbetsplatser som stöder forskning i världsklass. Byggnaderna måste vara hållbara och är ofta en attraktion för både de närliggande områdena, de lokala invånarna och staden som byggnaderna ligger i. C.F. Møller Architects har nyligen utmärkt sig i detta område med Biomedicum i Stockholm, Maersk-tornet i Köpenhamn och universitetssjukhuset i Århus, och företaget kan visa upp en röd tråd ända tillbaka till Århus Universitet från 1932, bland annat via Akershus universitetssjukhus i Oslo och Darwin-centret för det Naturhistoriska riksmuseet i London.

 

– C.F. Møller Architects kan använda vår gedigna historiska erfarenhet av dessa komplexa konstruktioner i vårt arbete idag som en grund för innovativa byggnader, men som också matchar dagens krav på god forskning och laboratoriekonstruktion, säger Mårten och utvecklar:

– Idag tillämpar vi användarengagemang i högre utsträckning, och fokus på hållbarhet har också ökat, samtidigt som vi håller fast vid tanken på en arkitektur som låter människor mötas i en inspirerande miljö med stöd för verksamheten i byggnaden och välbefinnandet hos användarna. Detta gäller oavsett om det är ett sjukhus där människor ska bli friska, forskningsbyggnader där ny kunskap ska skapas, eller huvudkontor där innovation ska stå i fokus.

 

Årets Bygge
Årets Bygge är det mest prestigefyllda priset i den offentliga sektorn och fokuserar på de fantastiska projekt som byggs i Sverige varje år.

 

Fakta
Byggherre och projektledning: Akademiska Hus
Entreprenör: Skanska
Arkitekt: C.F. Møller Architects
Byggstart: Hösten 2013
Bygget färdigställdes: Våren 2018
Bruttoarea: 65 000 m²
Pris: 2 050 MSEK

 

Press Release Akademiska Hus
Årets Bygge 2019
High Res Images
Projektbesrivning

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Vinner ambitiöst stadsutvecklingsprojekt

3.10.2019 | En grön, hälsosam och mångsidig stad, där klimatlösningar öppnar stadens liv mot naturens lugn – Det är visionen i det vinnande förslaget till den utvecklingsplan som ska klimatanpassa Randers i framtiden, föra staden till vattnet och utveckla de attraktiva områdena mellan den medeltida stadskärnan, Gudenån och Randers Fjord till en unik och naturburen flodstad. Team C.F. Møller står bakom förslaget och har utsetts till vinnare av tävlingen Randers Kommun och Realdania.

I finalen för årets Klimatpris

27.9.2019 | Klimatutvecklingsprojektet ”Staden till vattnet” av C.F. Møller Architects i samarbete med Randers Kommun och Vattenmiljö Randers är i finalen för årets Klimatpris 2019, som delas ut av den danska branschtidningen Licitationen.

Belönad för Design och Medicinsk Arktiektur

25.9.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas MasterPrize 2019 för bästa medicinarkitektur i kategorin arkitektonisk design för Biomedicum i Stockholm.

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects designers lanserar i samarbete med Randi en ny nordiskt baserad, elegant och funktionell serie tillbehör för badrum.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

Hjärtat i Ikast erhåller utmärkelsen ICONIC Award

9.8.2019 | «Hjertet» i Ikast kombinerer undervisning, aktiviteter, samhold, trening og rekreasjon på nye måter, og for dette har prosjektet blitt tildelt Iconic Award 2019: Innovative Architecture (innovativ arkitektur).

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.
Visa mer