Biomedicum vinner Årets Bygge 2019 i Sverige

Biomedicum vinner Årets Bygge 2019 i Sverige - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

 

Konkurrensen var hård i finalfältet när vinnaren i Årets Bygge 2019 i Sverige skulle utnämnas. Projekt som skapats av arkitekter som svenska Wingårdhs och danska Henning Larsen fanns med in på upploppet, men det blev C.F. Møller Architects Biomedicum, som gick hem med priset i slutändan.


– Vi är både glada och stolta över att Biomedicum får utmärkelsen. Genom ett gott samarbete med Akademiska Hus och Karolinska Institutet har byggnaden nått en hög arkitektonisk nivå, säger Mårten Leringe, partner och arkitekt för C.F. Møller Architects.

 

Projektledaren Hayar Gohary från Akademiska Hus, projektets byggherre, delar Mårtens entusiasm:
– Vi är oerhört stolta över att Biomedicum utses till Årets Bygge. Målet har varit att skapa en unik samlingspunkt för forskning och samarbete mellan olika discipliner. Detta pris är ett tecken på att vi har lyckats i vår arbetsprocess, och genom ett gott samarbete med alla inblandade parter skapa en perfekt balans mellan ekonomi, tid och kvalitet, säger han i ett pressmeddelande från Akademiska Hus.


Svenskt kraftcentrum för forskning
Den nya laboratoriebyggnaden Biomedicum invigdes 2018 och ska vara drivande för forskningsarbetet vid Karolinska Institutet i Stockholm, som är ett av de ledande medicinska universiteten i världen. Karolinska Institutet är bland annat känt för att utse mottagarna av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.


Tidigare har Karolinska Institutets forskningsmiljöer legat utspridda på hela campuset – ett grönt parkområde med röda tegelbyggnader som anlades på 1930-talet. Med Biomedicum får Karolinska Institutet en koncentrerad miljö för framtidens forskning, tack vare ultraflexibelt inrättade laboratorie- och kontorsanläggningar som fungerar som en katalysator för ett gränslöst samarbete mellan de olika forsknings- och studiemiljöerna.

 

Den nya byggnaden är inte bara tänkt som ett hus i campusparken, utan ska också rymma delar av parken inuti byggnaden. Genom ett glasövertäckt grönt atrium fortsätter campusområdets uterum in genom byggnaden och förstärker det gröna campusområdets sociala kvaliteter, vilket gynnar kunskapsdelningen och det tvärfackliga arbetet.

 

Byggnadens öppenhet uppnås bland annat genom en transparent, inbjudande undervåning med åtkomst till atrium, café och offentliga utställningsrum. Detta skapar även nya kontakter genom parken och öppnar på så vis det nya Karolinska Institutet mot både staden och det planerade nya universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna (NKS), som ska ligga bredvid.

Biomedicum blir därmed knutpunkten i området – en tydlig ikon för den forskning i världsklass som Karolinska Institutet står för.

 

– Vi är naturligtvis mycket glada och stolta över denna utmärkelse. Biomedicum är Karolinska Institutets största byggprojekt någonsin och ett flaggskepp för experimentell grundforskning inom hälsa och sjukdom, både i Sverige och internationellt. Biomedicum ger KI bästa möjliga förutsättningar för framgångsrik forskning i världsklass och är utformat för att utveckla och stödja kreativa möten och samarbeten mellan forskare och olika institutioner. Detta är en långsiktig satsning för KI och för svensk forskning i stort, säger Rikard Becker, byggnadsdirektör vid Karolinska Institutet.

 

Det finns plats för totalt 1 600 forskare och anställda på Biomedicum.

 

Experter inom forsknings- och laboratoriebyggnation
Forsknings- och laboratoriebyggnader är komplexa konstruktioner, eftersom de måste kunna hantera både krävande och innovativ forskning och flera användargrupper, och samtidigt vara dynamiska och inspirerande arbetsplatser som stöder forskning i världsklass. Byggnaderna måste vara hållbara och är ofta en attraktion för både de närliggande områdena, de lokala invånarna och staden som byggnaderna ligger i. C.F. Møller Architects har nyligen utmärkt sig i detta område med Biomedicum i Stockholm, Maersk-tornet i Köpenhamn och universitetssjukhuset i Århus, och företaget kan visa upp en röd tråd ända tillbaka till Århus Universitet från 1932, bland annat via Akershus universitetssjukhus i Oslo och Darwin-centret för det Naturhistoriska riksmuseet i London.

 

– C.F. Møller Architects kan använda vår gedigna historiska erfarenhet av dessa komplexa konstruktioner i vårt arbete idag som en grund för innovativa byggnader, men som också matchar dagens krav på god forskning och laboratoriekonstruktion, säger Mårten och utvecklar:

– Idag tillämpar vi användarengagemang i högre utsträckning, och fokus på hållbarhet har också ökat, samtidigt som vi håller fast vid tanken på en arkitektur som låter människor mötas i en inspirerande miljö med stöd för verksamheten i byggnaden och välbefinnandet hos användarna. Detta gäller oavsett om det är ett sjukhus där människor ska bli friska, forskningsbyggnader där ny kunskap ska skapas, eller huvudkontor där innovation ska stå i fokus.

 

Årets Bygge
Årets Bygge är det mest prestigefyllda priset i den offentliga sektorn och fokuserar på de fantastiska projekt som byggs i Sverige varje år.

 

Fakta
Byggherre och projektledning: Akademiska Hus
Entreprenör: Skanska
Arkitekt: C.F. Møller Architects
Byggstart: Hösten 2013
Bygget färdigställdes: Våren 2018
Bruttoarea: 65 000 m²
Pris: 2 050 MSEK

 

Press Release Akademiska Hus
Årets Bygge 2019
High Res Images
Projektbesrivning

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”läkande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.

Ny partner och CEO på C.F. Møller Architects

14.1.2019 | C.F. Møllers nuvarande vice vd, advokat Lone Bendorff, blir partner och utses samtidigt till ny CEO för C.F. Møller Architects.

Vinner tävling i Belgien

7.1.2019 | Tillsammans med BRUT vinner C.F Møller Architects upphandlingen om ett ambitiöst stadsutvecklingsprojekt i Oostende, Belgien.

C.F. Møller Architects utser ny associerad partner

17.12.2018 | Jonas Toft Lehmann har utsetts till ny associerad partner hos C.F. Møller Architects från och med den 1 januari.

Bryggeriområde förvandlat till bostadsområde

4.12.2018 | C.F. Møller Architects omvandlar gammalt danskt bryggeriområde till ett nytt levande bostadsområde i Århus.

Framtidens skola i samspel mellan politik, pedagogik och arkitektur

3.12.2018 | Copenhagen International School och C.F. Møller Architects arrangerade den 27 november en debatt om utformningen av framtidens läroanstalter. I panelen fanns arkitekter, en pedagogikexpert, en rektor, skolelever och politiker.

Biomedicum invigt

30.11.2018 | Idag invigdes Karolinska Institutets nya forskningsbyggnad Biomedicum i Solna norr om Stockholm. Det nya huset rymmer fem institutioner och är ritat av C.F. Møller Architects för att skapa naturliga möten och samarbeten mellan olika forskningsfält.

Live Today from Copenhagen International School at

27.11.2018 | We are discussing the future of learning spaces as an interplay between architecture, politics and pedagogy at Copenhagen International School today and everyone can watch the discussion live (in Danish).

Two awards and honorable mention from Los Angeles

15.11.2018 | C.F. Møller Architects win two awards and a honorable mention from the Architecture Masterprize 2018, Los Angeles.

Double sustainability win for CIS

9.11.2018 | Copenhagen International School is named both the overall winner and winner in its category of the Active House Award 2018.

Maersk Tower nominated for EU Mies Award 2019

7.11.2018 | The Maersk Tower in Copenhagen has been shortlisted for the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2019.

Maersk Tower receives award

2.11.2018 | The Maersk Tower in Copenhagen receives a Better Building Award in the category ‘Best International Development’ at a ceremony in London.
Visa mer