C.F. Møller Architects introducerar läkande arkitektur i Finland

C.F. Møller Architects introducerar läkande arkitektur i Finland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

 

EBD-konceptet i kombination med C.F. Møllers Architects skandinaviska rötter innebär ett starkt fokus på dagsljus och närhet till naturen och är kärnan i C.F. Møllers sjukvårdsexpertis. Detta koncept införs nu på en ny psykiatrisk klinik vid Tammerfors universitetssjukhus, en byggnad som ska främja patienternas läkningsprocess och personalens arbetsmiljö – en gynnsam miljö för alla.

 

”Vi är mycket nöjda med att Tammerfors universitetssjukhus vill introducera vår internationella sjukvårdserfarenhet i Finland med målet att utforma en klinik som fokuserar på välbefinnande för både personal och patienter. Vi kommer att kombinera vår erfarenhet från länder som Tyskland, Danmark, Storbritannien, Sverige och Norge med inspiration från det finländska arvet för att utforma en modern och välfungerande klinik för Tammerfors universitetssjukhus”, säger Mårten Leringe, partner och arkitekt på C.F. Møller, som samarbetar med finländska Aihio Arkkitehdit Oy under det här projektet.

 

Den nya kliniken i Tammerfors
Den psykiatriska kliniken består av en fristående utbyggnad av Tammerfors universitetssjukhus, som ligger i sjukhusområdets ytterkant och gränsar till ett närliggande naturområde. Kopplingen till sjukhusets infrastruktur ger organisatoriska och strukturella fördelar, medan det avskilda läget ger byggnaden en egen identitet och integritet. De sistnämnda funktionerna, kontakten med naturen och närheten till utomhusmiljöerna är stora fördelar inom psykiatrisk vård.

 

Främjar läkningsprocessen
Anläggningen har ett flexibelt strukturellt koncept som främjar patienternas läkningsprocess och personalens arbetsmiljö. Strukturen skapar ett antal olika miljöer, med privata, sociala och offentliga utrymmen – både inomhus och utomhus – som kan möta psykiatripatienternas behov samt deras villighet och förmåga att vara en del av vardagen och anpassa sig till livet i omvärlden.

Tillsammans vetter tre U-formade vårdbyggnader mot den omgivande naturen, och en administrations-och aktivitetsbyggnad uppförd i en cirkel bildar en sluten gemensam innergård. Aktiviteter, besök och umgänge fokuseras kring och utnyttjar innergårdens säkra och avskilda miljö.

 

Vårdbyggnaderna är organiserade så att avdelningarna placeras parvis, med en gemensam kärna för personaländamål och funktionella syften, vilket skapar optimal flexibilitet och effektivitet samtidigt som det ger en god överblick och säkerhet på avdelningen. Den runda formen och de vertikala kontaktpunkterna mellan de olika byggnaderna ger korta avstånd och möjliggör god kommunikation i hela anläggningen.

 

Finländsk inspiration
Byggnaden är inspirerad av den befintliga kliniken i Pitkäniemi, som har en naturträdgårdsliknande miljö, och Tammerfors industriarv som kombinerar tegel och trä med den omgivande naturen. Båda anses främja läkningsprocessen. Kombinationen av dessa element skapar en modern, lokalt grundad atmosfär med fokus på både patienter och personal – en läkande miljö till nytta för alla.

 

Kliniken erbjuder 180 platser för olika psykiatriska hälso- och sjukvårdsenheter såsom: akutmottagning, psykosmottagning, krismottagning, öppenvårdsklinik, psykosomatisk mottagning, neuropsykiatrisk mottagning, enhet för depression, enhet för psykiatrisk neuromodulering, missbruksenhet samt rättspsykiatrisk enhet. Projektet har en area på 20 000 m² och C.F. Møller Architects designar i samarbete med finländska Aihio Arkkitehdit Oy.

 

Nästa steg i processen är att erhålla byggnadstillstånd från hälsovårdsministeriet i Finland och kliniken förväntas vara slutförd 2023.

 

Erkända inom hälso-och sjukvård
C.F. Møllers Architects är erkända internationellt för sin expertis inom hälso- och sjukvård. Några av de senaste slutförda projekten som C.F. Møller står bakom är Akershus universitetssjukhus i Oslo, akut- och infektionsmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö samt Århus universitetssjukhus. C.F. Møller Architects arbetar för närvarande på hälso- och sjukvårdsbyggnader i Tyskland, England och Danmark. Kännetecknande för alla projekt är en evidensbaserad strategi som också kallas helande arkitektur.

 

C.F. Møller Architects i Finland
C.F. Møller Architects arbetar för närvarande på ytterligare ett intressant projekt i Finland. Det är en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, naturen och urbana stadsfunktioner. Utförandeplatsen är Aviapolis, ett stort urbant område som gränsar till Helsingfors internationella flygplats (Airport City Aviapolis) samt en del av kommunen och staden Vanda. Masterplanens vision är att slå samman befintliga element i naturen, staden och flygplatsen till en enda urban organism och skapa attraktiva synergier i den unika blandningen av användargrupper: besökare, boende, studenter, konstnärer och personer som arbetar i området.

 

Projektbeskrivning

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects designers lanserar i samarbete med Randi en ny nordiskt baserad, elegant och funktionell serie tillbehör för badrum.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

Hjärtat i Ikast erhåller utmärkelsen ICONIC Award

9.8.2019 | «Hjertet» i Ikast kombinerer undervisning, aktiviteter, samhold, trening og rekreasjon på nye måter, og for dette har prosjektet blitt tildelt Iconic Award 2019: Innovative Architecture (innovativ arkitektur).

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Visa mer