C.F. Møller Architects og Netto samarbeider om ny, bærekraftig dagligvarebutikk i Danmark - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
29.6.2020

C.F. Møller Architects og Netto samarbeider om ny, bærekraftig dagligvarebutikk i Danmark

Med resirkulerbare materialer, konstruert i tre og kledd med tre og skjermtegl, skaper C.F. Møller og Netto det som skal bli Danmarks første DGNB Gull-sertifiserte frittliggende dagligvarebutikk. Målet er å sette standarden for fremtidens dagligvarebutikker.
C.F. Møller Architects og Netto samarbeider om ny, bærekraftig dagligvarebutikk i Danmark - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects og Netto samarbeider om ny, bærekraftig dagligvarebutikk i Danmark - C.F. Møller. Photo: Mew

På den frodige tomten ved Bygholm Bakker vest i Horsens, har arbeidet med å bygge en helt ny Netto-butikk startet. Butikken blir den første frittliggende danske dagligvarebutikken som oppnår DGNB Gull når bygget står ferdig.

– Vi håper og tror at bygget ved Bygholm Bakker blir den nye standarden til Netto. Vi våger å ta noen valg som vi tror vil være positive for samfunnet og nærmiljøet på lang sikt. Forhåpentligvis gjør dette at vi kan prege og definere en ny retning for hvordan dagligvarebutikker skal bygges og oppføres, sier Michael Løve, direktør i Netto.

Det er C.F. Møller Architects som har tegnet bygget i Bygholm Bakker. Arkitektkontoret er blant de ledende i Skandinavia, og de siste årene har de hatt økt fokus på trebygg. Kontoret står blant annet bak Kajstaden Tall Timber Building, som med sine ni etasjer er Sveriges høyeste trebygning.

– Vi er stolte over å kunne bidra til Netto og Salling Groups visjoner om en mer bærekraftig fremtid ved at vi sammen er med på å utvikle konseptet for Nettos nye butikker med utgangspunkt i vår erfaring med trebygg og bærekraft, forteller Klaus Toustrup, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects.

 

Bærekraftig og sirkulært bygg
Bygningens fasader er laget i skjermtegl og treelementer, mens takkonstruksjonen utføres i danskprodusert limtre. Inngangspartiet er kledd med varmebehandlet nordisk furu. Byggets elementer og mekaniske samlinger gjør det mulig å dele opp bygget i hele elementer som kan gjenbrukes i andre bygg.

Landskapsløsningen rundt butikken styrker lokalområdets biologiske mangfold med tilhørende busker og trær samt naturgress og ville blomster. Et grønt sedumtak bidrar til forsinkelse av nedbør og temperaturregulering, ved å holde på varmen om vinteren og sørge for naturlig kjøling om sommeren. Solceller på taket og et spesielt energianlegg gjør butikken delvis selvforsynt med energi.

Et ekstra godt inneklima for en dagligvarebutikk er delvis sikret gjennom det store innslippet av dagslys, forbedret luftkvalitet og en minimering av mengden brukte materialer som inneholder skadelige.

Alle bærekraftige tiltak blir dokumentert med sikte på DGNB Gull-sertifisering.

 

Om DGNB

DGNB (Deutsche Gesellshaft für Nachhaltiges Bauen) er en internasjonal bærekraftsertifisering som er tilpasset danske forhold.

For å oppnå DGNB-sertifisering må et bygg eller byområde evalueres basert på en rekke kriterier innenfor de fem hovedområdene i DGNB: miljømessig kvalitet, økonomisk kvalitet, sosial kvalitet, teknisk kvalitet og prosesskvalitet.

 

I Danmark administreres DGNB av Green Building Council Denmark, en nonprofit-organisasjon som arbeider for å forbedre bærekraften i byggebransjen.

– Vi merker heldigvis et økt fokus på bærekraft i den danske byggebransjen for tiden, og vi er veldig glade for at nye typer bygg, som dagligvarebutikker, også setter bærekraft høyt – både ved renovering og når det bygges nytt. Vi gleder oss til å se det ferdige resultatet, sier Mette Qvist, direktør hos Green Building Council Denmark.

 

Netto ved Bygholm Bakker i Horsens:

– Butikken blir DGNB Gull-sertifisert – en sertifisering som kategoriserer den som bærekraftig

– Det meste er laget i bærekraftig tre for å minimere miljøpåvirkningen

– Byggets elementer og mekaniske samlinger gjør det lett å gjenbruke

– Sedumtaket bidrar til varmelagring og nedkjøling i butikken

– Solceller og nytt energianlegg gjør butikken delvis selvforsynt

– Store vinduspartier sikrer dagslys i butikken

– Minimering av mengden brukte materialer som inneholder skadelige stoffer og forbedret luftkvalitet, sikrer et sunt inneklima

– Mulighet for lading av elbiler 

 

Netto - Bygholm Bakker

C.F. Møller Architects og Netto samarbeider om ny, bærekraftig dagligvarebutikk i Danmark - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter