De første beboerne flytter inn i Sveriges største trehus - C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen
26.2.2019

De første beboerne flytter inn i Sveriges største trehus

C.F. Møller Architects står bak Sveriges høyeste massivtrehus, som nå ønsker de første leietakerne velkommen. Huset er bygd i massivtre og står i Västerås, en time fra Stockholm, som et landemerke for både området og en bærekraftig fremtid.
De første beboerne flytter inn i Sveriges største trehus - C.F. Møller
De første beboerne flytter inn i Sveriges største trehus - C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen

Trebygning rimer på bærekraft, hvis du spør C.F. Møller Architects. Det skandinaviske arkitektkontoret har de siste årene hatt fokus på å bruke tre i bygningene de tegner, siden det kan føre til massive besparelser i CO2-regnskapet. I tillegg er har bygninger i tre også positiv effekt på inneklimaet og på menneskene som bor i husene.  Det kan vi alle glede oss over, men gleden er kanskje størst hos de første beboerne som nå har begynt å flytte inn i Sveriges hittil høyeste hus i massivtre.


Sveriges høyeste hus i massivtre
Huset ligger i området Kajstaden i Västerås, en times kjøring fra Stockholm, med fantastisk utsikt over innsjøen Mälaren. Kajstaden Tower er totalt 8,5 etasjer høyt, med høyere første etasje og med dobbel takhøyde i toppetasjen. Alle delene av bygningen består av tverrlimt tre – massivtre. Dette inkluderer vegger, bjelker og balkonger, heis og trappehus. Bygningen er utviklet i tett samarbeid med Martinsons, Bjerking og Consto AB, med Slättö Förvaltning som kunde.


– Bygningen i Kajstaden er et nytt kapittel i bygningshistorien, siden den er Sveriges hittil høyeste massivtrehus. Gjennom forskningsprosjekter og de andre treprosjektene våre har vi fokusert på innovasjon og bidratt til å utvikle mulighetene for å realisere høyhus med konstruksjon i massivtre. Samtidig gir industriell treteknologi arkitektene bedre verktøy til å designe vakre hus med stor detaljrikdom, sier Ola Jonsson, assosiert partner hos C.F. Møller Architects.

 

Flere fordeler med tre
Fordelene er blant annet at tre er et fornybart råmateriale, og bygninger som konstrueres med massivtre, har et svært lavt energi- og karbondioksidavtrykk. Teknologien, med CNC-frest massivtre og limtre, har høy presisjon og gir et lufttett, og derfor energieffektivt hus uten å måtte bruke andre materialer i veggene. I tillegg er treet lettere, noe som gjør det enklere å transportere til byggeplassen. Det gir et mer effektivt, sikrere og støysvakt arbeidsmiljø under byggeperioden.


Bygningen i Kajstaden har fire leiligheter i hver etasje, og det har i gjennomsnitt tatt tre håndverkere tre dager å montere hver etasje. Det er brukt mekaniske skjøter med skruer, noe som betyr at bygningen kan deles opp igjen, slik at materialene kan brukes på nytt.


«Tre-teknologien gir et verdiskapende livssyklusperspektiv for alle stadier av bygningen, og er avgjørende for målet om en biobasert, sirkulær økonomi. Den totale karbondioksidbesparelsen anslås til 550 tonn CO2 i husets levetid når man bruker massivtre istedenfor betong», sier Rob Marsh, bærekraftansvarlig hos C.F. Møller Architects.


Tre er en del av en bærekraftig fremtid
C.F. Møller Architects arbeider i dag med 100 000 m2 med fokus på bruk av massivtre i Sverige og England, og arkitektkontoret håper å kunne bidra til å drive byggebransjen i en mer bærekraftig retning ved å realisere disse prosjektene som gode eksempler og ellers dele sin kunnskap om å bygge i tre.


«Vi er glade for at det blir bygd stadig flere trehus i fremtiden. Det er den kollektive kritiske massen av bærekraftige bygninger i byene våre som blir avgjørende for å oppnå positiv effekt for planeten vår. C.F. Møller har som mål å være en viktig del av utviklingen av trebygninger, og vi er involvert i forskjellige utviklingsprosjekter og nettverk for bærekraftige bygninger i Skandinavia og internasjonalt, med formål å dele kunnskap og erfaring med kollegene våre», sier Ola Jonsson.

 

Økt fokus på å bygge med tre
Et av nettverkene C.F. Møller Architects er med i, er Nordic Network for Tall Wood Buildings, som arbeider med å spre kunnskap om hvordan man kan bygge med tre, og hvilke bærekraftige kvaliteter som er forbundet med dette. Nettverket ledes av Peter Fynholm, som også er nestleder hos Teknologisk Institut i Danmark.


– Vi ser et større fokus på å bygge med tre i dag enn tidligere. Men selv om det blir bygd treblokker både i Norden og resten av verden i dag, er tre langt fra det naturlige valget blant byggeprosjektets parter når det skal bygges i høyden. Og det er ergerlig, for det ligger et uutnyttet potensial i å bruke en fornybar ressurs i en bransje som har så stor påvirkning på klimaet som byggebransjen, forteller Peter Fynholm, og han fortsetter:


 – Men det er ikke en enkel oppgave å få bransjen til å adoptere og forstå de nye mulighetene tre gir. Derfor er det avgjørende at vi lærer av de erfaringene som allerede er gjort, for eksempel fra Kajstaden i Västerås. På den måten kan vi løpende bygge videre på de erfaringene vi gjør oss. Det er også en av grunnene til at vi har etablert Nordic Network for Tall Wood Buildings, slik at vi kan fasilitere denne erfaringsutvekslingen, sier Peder Fynholm.

 

Om massivtre
Et hus i massivtre er et hus som er konstruert at tre. Treet som brukes, er vanligvis krysslaminert tre, også kjent som Cross Laminated Timber (CLT).

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter