C.F. Møller Architects vinner internasjonal konkurranse om departement i Tyskland - C.F. Møller. Photo: Beauty & the Bit
C.F. Møller Architects vinner internasjonal konkurranse om departement i Tyskland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
16.9.2020

C.F. Møller Architects vinner internasjonal konkurranse om departement i Tyskland

I desember 2019 ble C.F. Møller Architects utpekt som delvinner av den internasjonale konkurransen om utvidelsen av det tyske departementet for miljø, miljøvern og kjernefysisk sikkerhet i Berlin (Bundesministerium für Umwelt, Naturschutz und nukleare Sicherheit, BMU). Nå er det skandinaviske firmaet utpekt som vinner.

 

76 arkitektkontorer søkte om å bli forhåndskvalifisert, og totalt 25 kontor – 23 tyske, ett sveitsisk og ett dansk – ble utvalgt til å levere konkrete forslag til hvordan utvidelsen av det tyske miljøverndepartementet i Berlin-Mitte skal se ut. C.F. Møller Architects ble senere utpekt som delvinner av konkurransen. Den andre vinneren var JSWD Architekten fra Köln. Begge firmaene arbeidet videre med forslagene sine, og C.F. Møller Architects er nå valgt som vinner av konkurransen.

 

– Å vinne den internasjonale konkurransen for et så viktig prosjekt i sentrum av Berlin er både en stor ære og en stor anerkjennelse av de verdiene og kvalitetene vi ønsker å tilføre i byutvikling og arkitektur generelt, sier Julian Weyer, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects og prosjektansvarlig sammen med partner og arkitektkollega Michael Kruse.

C.F. Møller Architects vinner internasjonal konkurranse om departement i Tyskland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Grønt flaggskip i Berlin
Den 50 000 m2 store utvidelsen av departementet er tilpasset en trekantet tomt omgitt av to eksisterende bygninger(BMU og Abgeordnetenhaus, Berlins delstatsparlament), og den innfrir ekstremt strenge krav til bærekraft og utendørsanlegg midt i Berlin. Det har C.F. Møller forvandlet til et bygg i trekonstruksjon og naturstein med integrerte solceller i fasaden og fokus på dagslys og grønne fellesområder som en ny og dynamisk tolkning av den eksisterende bygningsmassen.


– I dette prosjektet har vi forsøkt å skape en balanse og synergier mellom tradisjoner og innovasjon. Prosjektet vårt tar direkte utgangspunkt i Berlins by- og bygningskultur, som både respekteres og suppleres med en innovativ tilnærming til fremtidens bærekraftige arkitektur, forteller Julian Weyer.
Utgangspunktet er det klassiske og funksjonelle kontorinteriøret, som er optimalisert for dagslys, naturlig ventilasjon og bygningsgeometri for å skape svært gode dagslysforhold og sikre utsikt fra kontorområdene. Bygget er åpent ut mot byen, og det omfavner grønne gårdsplasser via en greinlignende struktur, slik at den friske luften slipper inn, og medarbeiderne kan benytte seg av de grønne områdene.

 

– Inspirert av naturens logikk og tydelighet har vi skapt et arkitektonisk grep med et solid grunnlag og en tydelig relasjon til den bymessige konteksten samt en levende og dynamisk bygningsstruktur som, i likhet med et tre, åpner seg mot lyset og fremstår utadvendt og imøtekommende samt skaper attraktive og fleksible rammer for fremtidens arbeidsplass, sier Michael Kruse

 

Grønt og bærekraftig
To atrier med glass og åpne trapper fungerer som knutepunkt i bygget og forbinder kontoretasjene samt en felles takterrasse. I hver etasje danner loungeområder i hver kontordel møteplasser som kan brukes i pauser og ved utveksling av kunnskap og ideer. Et konferansesenter og bibliotek i første etasje har blitt utviklet for også å fungere som en alternativ arbeidsplass for å utvikle «New Ways of Working». Dette sikrer stor fleksibilitet, som over tid kan omfavne ulike brukerbehov.

 

Byggets fasader er også av tre, og de er inspirert av trekronenes mangfoldige tetthet som en del av en flerstrenget, lavteknologisk bærekraftstrategi som skal redusere karbonavtrykket og forbedre komforten for brukerne. Ved å gjøre solcellepaneler til en integrert del av fasaden på det ene bygget frigjøres taket på det andre bygget til en stor, grønn takterrasse, som sammen med de grønne gårdsplassene understreker departementets miljøambisjoner og det positive bidraget til byens utvikling.

 

– Vi er overbevist om at prosjektet vil bidra til å fremme utviklingen av innovativ, bærekraftig og samfunnsansvarlig arkitektur, som vi har stor tro på, og som vi gjerne vil bidra med, sier Michael Kruse.

 

C.F. Møller Architects i Berlin
Konkurranseseieren er en forlengelse av C.F. Møllers strategiske innsats for å etablere seg på det tyske markedet, noe som blant annet også har ført til at firmaet åpnet kontor i Berlin i 2019. Kontoret ledes av Heiko Weissbach. I tillegg til BMU, arbeider C.F. Møller i Tyskland også med prosjekter innen boligbygging, masterplaner, hovedkontorer og campus-prosjekter i tillegg til helsebygg. Normalt gjøres arbeidet som et samarbeid mellom kontoret i Tyskland og kontorene i Danmark. Det skaper nordiske verdier og tradisjoner tilpasset den tyske konteksten og kravene til bygg.

 

BMU
BBR
Prosjektbeskrivelse
Media Kit

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter