Vertikale beboere inntar tårnet «Scheldezicht»  - C.F. Møller. Photo: Steven Neyrinck
21.9.2020

Vertikale beboere inntar tårnet «Scheldezicht»

Et nytt tårn i Antwerpen er designet som en vertikal landsby av C.F. Møller Architects i samarbeid med BRUT Architecture and Urban Design, og beboerne har begynt å flytte inn i tårnet.
Vertikale beboere inntar tårnet «Scheldezicht»  - C.F. Møller. Photo: Steven Neyrinck
Vertikale beboere inntar tårnet «Scheldezicht»  - C.F. Møller. Photo: Steven Neyrinck

Et nytt boligtårn på 24 etasjer har blitt bygd i området Nieuw Zuid i Antwerpen ved elva Scheldt, med mål om å redefinere høyhus som et sosialt og vertikalt samfunn. Tårnet er designet av C.F. Møller Architects i samarbeid med belgiske BRUT Architecture and Urban Design. Sammen vant de den internasjonale arkitektkonkurransen i 2014 som ble gjennomført av Triple Living i Belgia for et nytt boligtårn ved elven.


Et tårn med fellesskapsfølelse
I et klassisk høyhus er det ofte en utfordring å skape en følelse av fellesskap når du bare møter naboene i heisen eller lobbyen. Tårnblokken kjennetegnes av mangfold, der det tilrettelegges for sosiale møter uten at det går på bekostning av behovet for privatliv.

Målet med dette prosjektet er å bryte med de tradisjonelle trendene for høyhus, der beboerne ofte blir isolert. Ved hjelp av mange originale designløsninger skaper tårnblokken et bærekraftig samfunn med fokus på fellesskap.

«Byggets design er basert på tanken om å stable tradisjonelle byhus, som vi finner i det historiske området ’Zuid’, på hverandre og integrere dem i den urbane konteksten, samtidig som det gir beboerne flere fordeler når det gjelder livskvalitet», sier Gunther Slagmeulder, arkitekt, byplanlegger og partner i BRUT Architecture and Urban Design.

 

Et nabolag i én bygning
Tårnblokken inneholder mange forskjellige typer boliger for å sikre variasjon blant beboerne, fra små, delte leiligheter for studenter, til større familieboliger og boliger der man både kan bo og arbeide. I tillegg til leiligheter inneholder prosjektet butikker, kontorlokaler og felles fasiliteter. Fellesfasilitetene for hele tårnblokken inkluderer et sykkelverksted, et vaskerom og et fellesrom med stort taklandskap i femte etasje, som er tilgjengelig for alle beboerne.

 

Et utvendig rutenett deler tårnets fasader inn i mindre enheter som kalles «minisamfunn». Enhetene består av et varierende antall private balkonger, som er forskjøvet i forhold til hverandre for å gi en følelse av intimt naboskap på tvers av etasjene, med mulighet for både sosialt samvær og privatliv. Dette gir 4000 m2 ekstra plass i form av terrasser, vinterhager og takterrasser, slik at leilighetene får en ekstra kvalitet. Visuelt bidrar det også til å fremheve byggets unike egenskaper, som er gjenkjennelige fra en stor urban skala, men som også sikrer intimitet på menneskelig nivå.

 

«Å bo vertikalt i hustårn rundt om i verden er vanligvis sosialt utfordrende. Dette tårnet har som mål å løse det problemet ved å skape flere fellesområder og lokalt, fysisk potensial for sosialt samvær i fasadens ’minisamfunn’. Disse blir verktøy som lar naboene få nærmere kontakt med hverandre, slik at de kan skape en sterk og ressursfull følelse av fellesskap», sier Lone Wiggers, partner og arkitekt i C.F. Møller Architects.

 

Hittil har 50 prosent av beboerne flyttet inn, og det forventes at den vertikale landsbyen er helt bebodd innen utgangen av året.

 

Triple Living
Prosjektbeskrivelse

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter