C.F. Møller Architects og WSP er tildelt et omfattende byutviklingsprosjekt ved Uppsala Central - C.F. Møller
19.10.2020

C.F. Møller Architects og WSP er tildelt et omfattende byutviklingsprosjekt ved Uppsala Central

C.F. Møller Architects og WSP skal utvikle området ved Uppsala sentralstasjon til et mer levende og bærekraftig område for både innbyggere og reisende. Prosjektet skal være i tråd med utbyggingen av byen og kollektivtrafikken samt Ostkustbanans utvidede kapasitet.

Innbyggertallet i Uppsala øker, og det er en solid vekst i næringslivet. Dette fører til et behov for nye boliger og plass til flere bedrifter. C.F. Møller Architects og WSP er tildelt byutviklingsoppdraget Uppsala C - Uppsalapaketet. Kort fortalt går oppdraget ut på å utvikle både stasjonsområdet og sporene. Denne utviklingen er med på å legge til rette for flere boliger, vekst i næringsliv og antall arbeidsplasser samt til å bidra til mer bærekraftig reising.

 

Formålet med byutviklingsplanen er å ha en helhetlig tilnærming til Uppsala C og omgivelsene. I tillegg er utviklingen med på sikre at stasjonen har den kapasiteten som kreves for å fungere som lokalt, regionalt og nasjonalt møtepunkt for offentlig transport samt den øvrige flyten som går i og gjennom området rundt Uppsala sentralstasjon.

 

- Vi har mange års erfaring med byutviklingsprosjekter i både Sverige og Danmark, senest med overbyggingen av banegården i sentrale Århus. Vi har allerede en håndfull prosjekter i Uppsala, og vi gleder oss til å kunne bidra til å gjøre byen enda mer bærekraftig, og til å gjøre området rundt sentralstasjonen enda mer levende, sier Mårten Leringe, administrerende direktør og arkitekt i C.F. Möller Architects i Stockholm.

 

Viktige elementer blir også å knytte sammen stedet med fot-, sykkel-, kollektiv- og biltrafikk samt å ivareta og utvikle eksisterende verdier i parker, torg og arkitekturen. Et annet viktig mål med prosjektet er at Uppsala sentralstasjon skal bli attraktiv nok til å skape økt merverdi for de omkringliggende områdene. Resultatet av byutviklingsprosjektet forventes å gi tre forskjellige utbyggings-/etappealternativer.

 

– Dette er et av Sveriges mest spennende byutviklingsprosjekter, og det har stor påvirkning for hvordan vi kan utvikle regionen sammen med Mälardalen og Stockholm. Hvordan vi reiser, bor og arbeider er sentrale spørsmål for å utvikle fremtidens Uppsala, sier Emelie Arnoldsson, Creative Director og oppdragsleder for prosjektet hos WSP.

 

Uppsala C – Uppsalapaketet er et samarbeid mellom Uppsala kommune, Region Uppsala og Jernhusen.

 

C.F. Møller har deltatt i flere store byutviklingsprosjekter i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, England og Belgia. Blant de svenske prosjektene er det verdt å nevne forslaget til nya Slussen. Det ble utviklet i samarbeid med Foster + Partners. Sammen med Elding Oscarsson, vant arkitektfirmaet konkurranseforslaget for Lund Central, og samtidig har C. F. Møller Architects i Århus, Danmark, nylig levert et forslag til overbygging av banegården for å skape en grønn, bilfri og levende bydel for alle, det såkalte Banekvarteret. I Oslo har kontoret flere store utviklingsprosjekter ved Oslo sentralstasjon, blant annet Fjordporten som kombinerer god trafikklogistikk med innvendige og utvendige byrom.

 

Ansvarlig arkitekt: C.F. Møller Architects 

Underkonsulenter: WSP

Oppdragsgiver: Uppsala kommune og Region Uppsala

 

För mer information vänligen besök

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter