Springfield University Hospital by C.F. Møller Architects. - C.F. Møller Architects får prisen Building Better Healthcare - C.F. Møller. Photo: Pavel Vavilo Studio
The team behind Springfield University Hospital from C.F. Møller Architects London branch recieving the Building BEtter Healthcare award. - C.F. Møller Architects får prisen Building Better Healthcare - C.F. Møller. Photo: Building Better Healthcare.
9.11.2022

C.F. Møller Architects får prisen Building Better Healthcare

C.F. Møller Architects vinner i kategorien Best External Environment Project med prosjektet Springfield universitetssykehus. Prosjektet skaper terapeutiske omgivelser for pasienter og trivsel for ansatte og besøkende.

 

Juryen sier at utemiljøet ved Springfield universitetssykehus er et ambisiøst design som passer sammen med arkitekturen, skaper forskjellige rom og maksimerer uteområdene.

 

«Vi er glade for å motta denne prisen for hagene ved Springfield universitetssykehus. Dette er rom med fokus på naturen, som vi håper vil føre til konkrete terapeutiske fordeler for pasientene som bruker dem, og gi dem øyeblikk av fred og ro i behandlingen», sier Teva Hesse, arkitekt og leder for C.F. Møller Architects’ London-avdeling.

Top priorities for the architects at C.F. Møller, when designing the Springfield University Hospital, were to imbue the new hospitals with daylight and direct access to planted gardens. - C.F. Møller Architects får prisen Building Better Healthcare - C.F. Møller. Photo: Pavel Vavilo Studio

Evidensbasert helende arkitektur

Ifølge publisert dokumentasjon innen helsedesign er det flere faktorer som bidrar til et helende miljø. Utsikt til naturen og estetiske omgivelser er noen av de viktigste faktorene for brukeropplevelsen og dermed helbredelsesprosessen, sammen med dagslys, enkel navigasjon, en fleksibel planløsning, private pasientrom, støyreduksjon og belysning. Noe av det viktigste for arkitektene hos C.F. Møller da de designet Springfield universitetssykehus, var å sørge for dagslys og direkte tilgang til beplantede hager.

 

«Vi hadde stort fokus på å skape beplantede hager i stedet for sterile gårdsplasser. Beplantede hager der man kan observere de skiftende årstidene, se, lukte og føle levende natur. Hager som skaper biologisk mangfold og gir terapeutisk lindring ved en svært aktiv helseinstitusjon», sier Sam Whatman, arkitekt og direktør for C.F. Møller Architects’ London-avdeling.

Seasonal planting and different characters of the gardens at Springfield University Hospital creates a variety of smells and visual appearances throughout the seasons. - C.F. Møller Architects får prisen Building Better Healthcare - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects.

Uteområder er mest populære

I undersøkelser sier alle brukere – ansatte, besøkende og pasienter – at hager og uterom er de mest verdsatte og fordelaktige funksjonene ved sykehuset.

 

«Planleggingen og designet av bygg for psykisk helse er noe unikt fordi brukerne har forskjellige langsiktige behov som må oppfylles innenfor anlegget. Designmottoet vårt var å skape terapeutiske og biofilske miljøer som hjelper brukerne med å bli friskere, og som sørger for at de ansatte får et godt og trygt miljø som viser hvor mye arbeidet deres blir verdsatt. Dette utviklet seg til en rekke prinsipper for hagedesign, som har blitt integrert i hele prosjektet», forklarer Teva Hesse.

 

Designprinsipper som at hver pasientavdeling har en eller flere store hager, planting hver sesong og forskjellige typer hager for å skape variasjon i lukt og det visuelle utseendet gjennom sesongen, samtet design som oppmuntrer til sunn aktivitet, trening og positiv sosial interaksjon.

Springfield University Hospital is based on the concept of evidence-based architecture to provide therapeutic surroundings for patients and wellbeing for staff and visitors. The hospital is designed by C.F. Møller Architects. - C.F. Møller Architects får prisen Building Better Healthcare - C.F. Møller. Photo: Pavel Vavilo Studio

Om Springfield sykehus

Springfield universitetssykehus er basert på konseptet «evidensbasert arkitektur» for å tilby terapeutiske omgivelser for pasienter, og for å sikre trivselen for ansatte og besøkende.
Springfield universitetssykehus er plassert midt i et 330 mål stort regenereringsområde. Her har C.F. Møller Architects vært rådgiver for NHS Trust under planleggingsfasen av designet for det omkringliggende boligområdet, det urbane designet rundt sykehuset samt konvertering av den tidligere golfbanen til en ny offentlig park.

 

Sykehuset består av to unike bygninger, som har alt fra avdelinger for voksne, poliklinikker for voksne og barn og Recovery College til undervisningsfasiliteter og støttetjenester. Sykehusbygningene rommer også butikker i tillegg til et parkeringshus over flere etasjer. Disse fasilitetene kan brukes av både sykehuset og beboerne i boligområdene som blir utviklet rundt sykehuset.

 

Det har vært et designfokus på å skape et ikke-institusjonelt miljø med god utforming og akustikk, rikelig med dagslys, naturlig ventilasjon og tilgang til hager og uteområder. Ambisjonen er å skape et beroligende og trygt miljø samt optimale arbeidsforhold for de ansatte. Designet har åpne planområder sentralt i hver avdeling som bidrar til å skape et lyst og luftig miljø, med sterke visuelle og fysiske forbindelser til tilstøtende utvendige gårdsplasser. Utformingene gir enkel oversikt over inngangen til avdelingen og til de fleste pasientområder. Designet har hatt som mål å eliminere blindsoner i den grad det er mulig.

 

Les om Springfield universitetssykehus.

C.F. Møller Architects wins Building Better Healthcare for the external environment at Springfield University Hospital. - C.F. Møller Architects får prisen Building Better Healthcare - C.F. Møller

Om Building Better Healthcare

Utmerkelsen Building Better Healthcare er en hyllest av helsemiljøer, medisinske enheter og teknologi.

 

Utmerkelsen kan deles ut til nasjonale helsestiftelser, sykehus, pleiehjem, arkitekter, entreprenører, produsenter, leverandører og andre som hever standarden i bransjen, og den er en av de mest anerkjente nasjonale helseutmerkelsene.

Helseprosjekter fra C.F. Møller Architects

C.F. Møller Architects arbeider med sykehus- og helseprosjekter over hele verden. Arkitektene står bak Panum-komplekset ved København universitet og Aarhus’ universitetssykehus i Danmark, Akershus universitetssykehus i Norge, Tampere psykiatriske klinikk i Finland, RTWH Aachen universitetssykehus, Danderyd sykehus og Biomedicum i Sverige.

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter