Grønt lys for forvandling av ikonisk kontorbygg - C.F. Møller. Photo: Ciityscape
Grønt lys for forvandling av ikonisk kontorbygg - C.F. Møller. Photo: Ciityscape
26.5.2021

Grønt lys for forvandling av ikonisk kontorbygg

C.F. Møller Architects og Lyall Bills & Young Architects’ plan for å forvandle Mountbatten House, en unik kontorbygning fra 1970-tallet, til boliger og offentlige funksjoner av høy kvalitet, inkludert et nytt offentlig torg, får plangodkjenning fra Medway Council.

 

Mountbatten House i Chatham er et initiativ fra Medway Council med mål om å forvandle et unikt kontorbygg fra 1970 til kvalitetsboliger, samt å regenerere sentrum i den historiske byen. Bygningen ble oppført som et skreddersydd kontorbygg for Lloyds Bank. Den har stått tomt de siste ti årene, mens søsterbygningen, The Pentagon Shopping Centre, fortsatt er i bruk. Utviklingen av 168 leiligheter og fleksible butikklokaler danner en koordinert visjon med viktige og komplekse elementer av urban regenerering som kombinerer fire designtiltak – tilpasset gjenbruk av Mountbatten House, designen av et nytt tilbygg, midlertidige fasadeforbedringer av den gamle busstasjonen og byggingen av et nytt, offentlig torg.

Grønt lys for forvandling av ikonisk kontorbygg - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

«Vi er veldig fornøyde med at forslagene er gitt godkjenning og ser frem til å fortsette arbeidet i samarbeid med Lyall Bills & Young Architects og Medway Development Company. 

Samarbeidet mellom teamene har satt stor fokus på bærekraft, dagslys og å sette mennesker i sentrum for design. Vi tror at dette prosjektet vil levere enestående hjem og offentlige fasiliteter i hjertet av Chatham. Fornyelsen og utvidelsen av Mountbatten House vil gi en ny gnist og liv i Chatham på vei inn i en mer velstående, bærekraftig og samfunnsmessig fremtid», sier Teva Hesse, direktør for C.F. Møller Architects i London.

Grønt lys for forvandling av ikonisk kontorbygg - C.F. Møller. Photo: Cityscape

Nytt liv til en gammel bygning
Mountbatten House er et tolv etasjes kontorbygg som er konstruert med en innovativ teknologi med mønstret, støpt betong over en krenelert sokkel av murstein. Store øst- og vestvendte vinduer som tidligere forseglet kontoretasjer med klimaanlegg, sikrer nå sjenerøse mengder med dagslys og naturlig ventilasjon til boligene. Det skal bygges en rekke boligtyper – mange doble og gjennomgående enheter som får lys fra både øst og vest. Østvendte leiligheter får panoramautsikt over Great Lines Heritage Park, og vestvendte leiligheter får oversikt til byens sentrum og elven Medway.


Overflødige etasjer med anleggsutstyr skal tømmes for å maksimere boarealet, og de skal også brukes som fellesarealer for beboerne. Alle leilighetene får også romslige balkonger.
Eksisterende betongpaneler i fasaden skal restaureres for å få en lysere finish. Murverket skal rengjøres og pusses opp for å fremheve den opprinnelige karakteren. Nye fasede balkonger skal monteres skånsomt i fasadene, med fargede soffitter som animerer utsikten fra gatenivå.


Viktige strategiske grep styrer den nye bygningens høyde og form. Trinnvise takterrasser på det tolv etasjer høye tilbygget skråner dramatisk ned mot en buet ende over en dyp søylegang av rød murstein. Designen har sterke visuelle forbindelser til et historisk teater og et fort fra 1700-tallet.


Det blir 54 nye leiligheter i bygningen. Ved å dele felles etasjer med Mountbatten House får alle leilighetene bedre takhøyde. Den betongbelagte hevingen til Mountbatten er en dobbel firkant. Denne relasjonen har blitt utforsket av den nybygde fasaden ved å tolke torget i Golden Section. Målet var å finne et harmonisk forhold mellom de to bygningene og få dem til å fremstå som én enhet. Det er laget en dyp søylegang på gatenivå. Den er bygd som en «vute» av røde murstein. Den er tre etasjer høy, i tråd med Pentagons fasade mot Military Road. Vinduer og balkonger er laget på en liknende måte og med en liknende palett som Mountbatten House, med attraktive innfelte balkonger på den buede enden og terrasser i full bredde i de nedre etasjene.


Under disse etasjene, på gatenivå, danner innfelte vinduer en ytre søylegang av murstein til vuten og bygger inn kommersielle lokaler og inngangspartiene til leilighetene over.

Grønt lys for forvandling av ikonisk kontorbygg - C.F. Møller. Photo: Ciityscape

Nytt og levende offentlig rom
En ny hvelvet takkonstruksjon på Mountbatten House forvandler og bryter opp bygningens flate taklinje og åpner for offentlige rom i form av et eventområde med fantastisk utsikt over sentrum, historiske landemerker og elven Medway.


Ved å fjerne lange tilgangsramper til en nedlagt bussterminal kan det offentlige rommet føres videre til et nytt torg som er designet som forgård til teateret, og som en ny terskel til Pentagons handelssentrum. Aktive fronter i form av kafeer, restauranter, boder og popup-butikker gir nye muligheter for sentrumets kommersielle, sosiale og kulturelle dynamikk.

 

«Vi er veldig glade for å kunne samarbeide med C.F. Møller på dette fantastiske designprosjektet. Det var gøy å jobbe med prosjektet i 2019, og arbeidet med å utvikle den vinnende designen det siste året har avslørt en elegant felles tilnærming og synergi mellom direktørene og arkitektene i firmaene våre. Vi er heldige som har en svært våken kunde, og vi gleder oss til den detaljerte designperioden og byggingen», sier John Lyall, Director i Lyall Bills & Young Architects.


Bedre bærekraft
Den eksisterende bygningens energiytelse forbedres ved hjelp av effektiv termisk isolasjon kombinert med felles luftvarmepumpesystem for å produsere varme og varmtvann. Ved å bruke den eksisterende bygningen, passive tiltak og naturlig ventilasjon, unngår man aktiv kjøling og kan holde karbonutslippet nede. Istedenfor å rive en overflødig bygning og lage avfall, vil den adaptive gjenbruken av Mountbatten Houses struktur, kledning og energi, innovativ gjenbruk av arealet og bruk av nye, eksterne fasiliteter, gjøre det mulig å gjenbruke bygningen til fremtidige formål.

 

Det forventes at byggingen starter i 2022. Den totale byggekostnaden er rundt 30 millioner pund.

 

Sted: Town Centre, Chatham, Kent
Lokal myndighet: Medway Council
Klient: Medway Development Company
Arkitekter: C.F. Møller Architects og Lyall Bills & Young

Landskapsarkitekter: C.F. Møller Architects
Planleggingskonsulent: DHA Planning
Rådgivende ingeniør: BDP
M&E-konsulenter: MLM/SWECO
QS: Medway Development Company
CDM: Lyall Bills & Young

 

Press Release Medway Council
Project Description

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter