Torsdag 7. november ble årets Building Awards delt ut under den danske byggebransjens store prisfest ved The Plant i København.
Ti priser skulle deles ut, blant annet byggherreprisen, talentprisen, prosjektutviklingsprisen og innovasjonsprisen. Og ikke minst Klimaprisen, hvor C.F. Møller Architects var nominert med totalprosjektet «Byen til Vandet» i Randers. Og det var nettopp «Byen til Vandet» som stakk av med utmerkelsen foran to andre nominerte prosjekter – Lemvig Klimalaboratorium av 3XN og KlimaByen i Middelfart av Orbicon.
– Det er en stor anerkjennelse og et massivt klapp på skulderen at «Byen til Vandet» markerer seg blant de beste klimaprosjektene i Danmark, sier Lasse Vilstrup Palm, assosiert partner, leder for avdelingen Landscape & Urbanism hos C.F. Møller og prosjektleder for «Byen til Vandet».
Klimasikring blir estetisk og funksjonell
Byutviklingsprosjektet «Byen til Vandet» i Randers skal flytte Randers nærmere vannet og samtidig klimatilpasse byen.
– Vinneren viser hvordan klimasikring kan bidra til både estetikk og funksjonalitet i byrommet på en helt ny måte. Vinnerprosjektet kombinerer blant annet løsninger for avløpsvann med steder for rekreasjon og naturformidling som skaper nye naturopplevelser tett på byen, uttalte juryen i forbindelse med prisutdelingen.
C.F. Møller startet arbeidet med «Byen til Vandet» da arkitektkontoret i 2015 vant oppgaven om å utarbeide forundersøkelser for prosjektet. Senere har C.F. Møller vunnet konkurransen om delprosjektet «Storkeengen» og deltatt i parallelloppdraget om «Klimabåndet». Begge prosjekter som stammer fra det totale «Byen til Vandet»-prosjektet. Tidlig høsten 2019 vant arkitektkontoret selve prosjektkonkurransen for «Byen til Vandet» med konseptet «Vores Flodby», som konkretiserer utviklingen av Randers og det tette samspillet med elven, dens natur og rekreasjonsmulighetene.
– Prosjektet viser at vi med en innovativ designtilnærming, der estetikk og funksjonalitet går hånd i hånd, kan snu klimautfordringene til å faktisk være en bymessig fordel til det beste for innbyggerne, sier Lasse Palm.
«Byen til Vandet» er et omfattende klimautviklingsprosjekt med mål om å åpne Randers sentrum mot vannet og forbinde den gamle middelalderbyen med naturen, Gudenåen og Randers fjord, samtidig som prosjektet løser utfordringer knyttet til skybrudd, stormflo og havnivåstigninger.
Byen til vandet
Storkeengen
Klimabåndet